You are here

AddiFab – førende i 3D-printere til masseproduktion

Af Sophia Liv Bergmann
  • Jon Jessen, Lasse G. Staal, Peter Lund Sørensen

    Jon Jessen, Lasse G. Staal, Peter Lund Sørensen

Virksomheden i Jyllinge bygger, med sine automatiserede 3D-printere, bro mellem to eksisterende industrier – sprøjtestøbe-industrien og 3D-printerindustrien.

AddiFab er leverandør af systemer og integrerede løsninger til at automatisere 3D-print og tilhørende efterbehandlingsprocesser i eksisterende eller nye produktionssystemer.

Virksomheden blev grundlagt i 2014 af Lasse G. Staal, Jon Jessen og Peter Lund Sørensen. De tre mødte hinanden i 2007, på et projekt i Højteknologifonden. Her arbejdede Lasse, Jon og Peter sammen, med ambitionen om at finde en kur mod hjernekræft. Jon er værktøjsmager, Peter er stærk på software og elektronik, og Lasse er eksportingeniør.

Projektet  foregik hos firmaet Sonion, som producerer komponenter til høreapparater. Lasse gik med tiden andre veje, men Jon og Peter blev hos Sonion og kom til at arbejde med 3D print til produktion af komponenter til høreapparater.

I den forbindelse opdagede de et hul i markedet for 3D-printere, og de fandt sammen med Lasse Staal om at starte et firma, som skulle udvikle udstyr til automatiseret produktion af 3D- print.

”I dag er vi på vej mod at være 12 ansatte + to studentermedhjælpere og en praktikant, og vi regner med at skulle, ansætte yderligere to-tre medarbejdere i løbet af 2018”, fortæller Lasse G. Staal.

”Den oprindelige forretningsidé var at kunne masseproducere i 3D-print ved at automatisere de 3D-printere, der var på markedet. Med automation  ville vi på en gang øge produktiviteten, kvaliteten og kunne producere med ultra høj nøjagtighed – det var der ikke nogen, som havde gjort før”, fortsætter Lasse G. Staal.

”Undervejs fandt vi så ud af, at de eksisterende 3D-printere ikke var specielt velegnede til automatisering. Det betød at udviklingsopgaven blev langt større end ventet, men bragte os til gengæld i berøring med en masse spændende problemstillinger og uforløste potentialer. Blandt andet har vi med held  kombineret  3D-print og sprøjtestøbning, hvilket betyder, at vores printere i dag kan anvendes ved forarbejdningen af mange flere materialer end de traditionelle 3D-printere”, forklarer Lasse G. Staal.

”I 2017 blev vi af Scale-Up Denmark kåret til Danmarks mest skalerbare virksomhed – hvilket var noget af en blåstempling af vores vækstpotentiale Samtidig er det også, i mine øjne, en blåstempling af det danske innovationsmiljø. Capnova, Vækstfonden og Innovationsfonden har alle hjulpet os på vej ved at investere i vores virksomhed, og  Innovationsfonden har også faciliteret vores samarbejde med DTU. Uden disse aktører var vi ikke, hvor vi er i dag”, fortæller Lasse G. Staal.

”I dag har vi et solidt fundament på plads, og det ser ud til at vi er blandt de første i  markedet for automatiseret 3D-print. Vi tager nu de  første skridt mod at internationalisere. Blandt andet fokuserer vi på de mange udviklingsprojekter på verdensplan, som ikke har kunnet gennemføres på grund af begrænsninger i teknologien. Den platform vi har udviklet gør, at mange af disse projekter nu kan gennemføres, og vi kan være med til at hjælpe nye produkter ud over rampen”.

”Og det at komme hurtigt ud over rampen er noget af det der har været og er vigtigt for os som iværksættere.

Tidlig og kvalificeret finansiering har gjort at vi er kommet hurtigt i gang med et fysisk produkt. Vi har hele tiden kunnet prøve vores ideer af i et håndgribeligt læringslaboratorie, frem for at skulle analyse os til døde.

Noget andet der har vist sig vigtigt for os som virksomhed har været vores beliggenhed. Vi befinder os midt i Hearing Instrument Valley, og i nærheden af DTU og de tekniske skoler, som vi har et godt samarbejde med. For en virksomhed som os har det været af afgørende betydning at have masser af legekammerater i lokalområdet” afslutter Lasse G Staal.

Du kan læse mere om virksomheden her: http://www.addifab.com/

Dato: 13. Marts 2018

Senest opdateret:

20. Marts 2018

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.
Når du udfylder denne formular, accepterer du Molloms privatlivspolitik