2,2 mio. kr. ekstra til træning, demente og Seniorhøjskolen
Af Lise Hammershøj, Social, Job & Sundhed
Roskilde Byråd satte i foråret 2016 penge af til et produktionskøkken på Plejecenter Kastanjehaven. Men så fik Roskilde Kommune pengene til køkkenet i statslig støtte. Det frigav 2,2 mio. kr., til gavn for kommunens ældre borgere.

Det er ikke så tit, der pludselig er 2,238 mio. kr. i budgettet, man ikke havde regnet med. Men det var lige præcis den gode situation, Sundheds- og Omsorgsudvalget stod i på deres seneste møde. Det var nemlig lykkedes at få pengene til det nye produktionskøkken på Kastanjehaven fra Sundheds- og Ældreministeriet. Så nu kunne pengene bruges på noget andet:

- Det er da skønt pludselig at få 2,2 mio. kr. ekstra, som kan komme borgerne til gavn. Og vi har valgt at have fokus på vores demente borgere og brugerne af Seniorhøjskolen, fortæller formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov og fortsætter:

- Som medlem af Demensalliancen har vi haft besøg af deres boligrejsehold, og nu venter på deres forslag til forbedringer. Det vil vi gerne afsætte penge til, ligesom vi gerne vil styrke Seniorhøjskolen med to nye medarbejdere.

Boligindretning til demente
Demensalliancens boligrejsehold besøgte 15. august fem plejecentre i Roskilde Kommune, så der går nogle uger, før tilbagemeldingen kommer. Men indretningen af boligen betyder meget for demente borgere, fordi deres sans for rum og retning er forstyrret. Mørke gulve kan fx virke som et stort hul. Demensvenlig indretning er derfor tydelige farveforskelle på døre og vægge og ensfarvet, lys gulvbelægning.

Flere hænder til Seniorhøjskolen
Roskildes rige udbud af kulturelle og naturskønne oplevelser får borgerne fra både plejecentre og dagcentre ofte glæde af gennem Seniorhøjskolen. Her kan borgerne frit sammensætte deres uge ud fra et katalog af tilbud. For at styrke Seniorhøjskolens aktiviteter yderligere bliver der nu tilknyttet to medarbejdere mere til Seniorhøjskolen, så udbuddet af aktiviteter kan øges.

Styrket genoptræning
Kommunens genoptræningsindsats styrkes med indkøb af et nyt træningsløbebånd, det såkaldte AlterG. AlterG kan simulere vægtløshed og giver dermed mulighed for, at selv svært gangbesværede kan få trænet benene og dermed genvinde så meget førlighed som muligt.

FAKTA

• Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere bevilget midler til en mere demensvenlig indretning af flere plejecentre.
  • På sigt skal Seniorhøjskolen helt skal erstatte de eksisterende dagcentre. Flere end 250 borgere har siden åbningen i marts 2017 deltaget i forskellige højskoleaktiviteter
  • Foruden de nævnte initiativer blev der afsat penge til at styrke den palliative indsats i kommunen.
Dato: 08. September 2017

08. September 2017