2,6 mio. kr. til bedre ældrepleje

Af Line Rieck
Byrådet i Roskilde Kommune satte i foråret 2016 penge af til at etablere et produktionskøkken på Plejecenter Kastanjehaven. Roskilde Kommune har nu fået 2,6 mio. kr. i statslig støtte til projektet. Det frigiver de 2,6 mio. kr., som Sundheds- og Omsorgsudvalget nu kan bruge, til gavn for de ældre.

Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune råder nu over 2,6 mio. kr., som de ikke længere skal bruge på et nyt produktionskøkken på Plejecentret Kastanjehaven, men kan bruge på noget andet til gavn for de ældre i kommunen. Det er nemlig lykkes at få pengene til det nye produktionskøkken fra Sundheds- og Ældreministeriet.

”Det er dejligt, at vi har fået 2,6 mio. kr. af Sundheds- og Ældreministeriet til etablering af et nyt produktionskøkken på Plejecentret Kastanjehaven i Jyllinge – som frigiver kommunale midler til bedre ældrepleje.  Vi skal nu i Sundheds- og Omsorgsudvalget finde ud af, hvordan de 2,6 mio. kr., som ikke længere er nødvendige for at etablere køkkenet på Plejecenteret Kastanjehaven, kan gøre mest gavn for kommunens ældre,” siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Når køkkenet på Kastanjehaven er etableret, vil Roskilde Kommune angiveligt være den første kommune i landet, hvor alle plejecentre får mad fra et lokalt produktionskøkken.

”Vi har allerede produktionskøkkener på størstedelen af kommunens øvrige plejecentre, men Kastanjehaven i Jyllinge har manglet – det får vi rettet op på nu. Et resultat af, at vi i flere år arbejdet hårdt på at give beboerne på plejecentrene en god spiseoplevelse og servere sund og næringsrig mad, som stimulerer appetitten, så de spiser nok. Vi har senest udgivet en mad- og måltidshåndbog til plejecentrene, som skal hjælpe både ledere og medarbejdere til at have fokus på den gode mad,” siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Roskilde er en af 65 kommuner, der har søgt penge fra Sundheds- og Ældreministeriets køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem.

FAKTA

• De bevilligede penge kommer fra en pulje på Finansloven 2017, og formålet er at bringe måltidet og madlavningen tættere på så mange ældre som muligt.

• Roskilde Kommune har modtaget 2.673.000 kr. Pengene skal gå til etablering af produktionskøkken på plejecenter Kastanjehaven i  Jyllinge. Plejecentret består af 50 boliger samt Rehabiliteringscenter Roskilde.

• Den samlede omkostning for etablering af produktionskøkken er på 3,583 mio. kr. Kommunen betaler selv 910.000 kr.

• Sunde og nærende måltider er afgørende for den ældres mulighed for at leve godt. I Roskilde Kommune er der stort fokus på, at maden er en væsentlig del af både forebyggelse, behandling og rehabilitering.

• I de syv lokale produktionskøkkener bliver der lavet mad til plejehjem og bosteder i Roskilde Kommune. Der bliver i alt produceret ca. 800 portioner mad om dagen.

• Køkkenerne tilbereder en ernæringsrigtig kost ud fra årstidens råvarer. I efteråret 2016 har alle køkkener fået det økologiske spisemærke i bronze, det betyder at 30 til 60 procent af maden i Madservice er økologisk. På alle plejecentre er nedsat et kostudvalg, så der gennem løbende dialog, kan opnås kendskab til borgernes ønsker og behov

Dato: 04. Maj 2017

05. Maj 2017