Bliv klogere på demens

Af Lise Hammershøj, Social, Job & Sundhed
  • Huskeuge

Over 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom. En af dem var tidligere biskop Jan Lindhardt. Under Huskeugen fortæller hans søn, Frederik, sin personlige historie.

Gennem foredrag og teater sætter Huskeugen fokus på dementes udfordringer. Hør bl.a. Frederik Lindhardt, søn af tidligere biskop Jan Lindhardt, fortælle om sine personlige oplevelser med farens sygdom.

Det er den lokale Alzheimerforening, der har inviteret kommunen til at samarbejde om huskeugen, som falder sammen med den internationale Alzheimerdag 21. september:

- Der bliver flere og flere borgere med demens i takt med, at vi lever længere. Derfor har både kommune og lokale aktører et fælles ansvar for at sætte fokus på dementes udfordringer og vilkår. Det gør vi med nogle rigtig gode og spændende arrangementer, der har mange forskellige vinkler på en svær sygdom, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Socialudvalget.

Teater, foredrag og personlige beretninger
Huskeugen præsenterer syv forskellige arrangementer om demens. Der er både personlige beretninger, oplæg om hvilken hjælp der er at få, teater og spændende oplæg fra fagfolk. Bl.a. giver speciallæge i psykiatri Rolf Bang Olsen sit bud på, hvordan vi bliver bedre til at se mennesket bag sygdommen, mens skuespillerne Sonja Oppenhagen og Rikke Wölch spiller forestillingen ”Glemmer jeg”. Endelig fortæller Frederik Lindhaardt om sine oplevelser, da hans far, tidligere biskop Jan Lindhardt, fik Alzheimers demens.

Alle arrangementer undtagen ”Alzheimer – den skamfulde sygdom” er gratis.
Info og tilmelding på www.roskilde.dk/huskeuge

UGENS ARRANGEMENTER

• Demens og hjælpemidler, demenskoordinatorer fortæller om hvilken hjælp og støtte man kan få i dagligdagen, når man har en demenssygdom.
  • Demens i dagligdagen, farmaceuter fortæller om demens og årsager, symptomer & medicin.  Alzheimerforeningen fortæller om dagligdagen for pårørende til demensramte.
  • Mennesket bag sygdommen, forfatter og speciallæge i psykiatri Rolf Bang Olsen giver viden om, hvordan vi kan blive bedre til at se mennesket bag demenssygdommen.
  • Huskesti og oplæg om frivilligt arbejde, frivillige fra Ældresagen og Alzheimerforeningen fortæller om deres frivillige indsatser. Derefter åbning af Huskesti med spørgsmål undervejs om de 10 tegn på demens.
  • Lidt af far – Alzheimers, foredrag ved forfatter Frederik Lindhardt, som fortæller om sine personlige oplevelser, da hans far biskop Jan Lindhardt fik Alzheimers demens.
  • Alzheimer – Den Skamfulde Sygdom, foredrag ved professor og overlæge Steen Hasselbalch og skuespiller Sonja Oppenhagen. Hvad er demens, og hvorfor bliver man ramt? (Entré: 50 kr.)
  • ”Glemmer jeg”, teaterforestilling med Sonja Oppenhagen og Rikke Wölch, der på trods af det triste tema er fyldt med kærlighed og underfundig humor.

FAKTA

• Huskeugen arrangeres af Roskilde Kommune i samarbejde med Ældresagen, Roskilde Dom Apotek og den lokale Alzheimerforening i Roskilde.
  • Samarbejdet med lokale aktører om at sætte demens på dagsorden ligger i forlængelse af kommunens medlemskab af Demensalliancen og ønsket om at være en demensvenlig kommune.
Dato: 06. September 2017

12. September 2017