Farvel til stort og småt brændbart

Af ARGO
  • stort_og_smaat_brandbart

Formand for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Karim Friis Arfaoui, og bestyrelsesformand i ARGO, Niels Hörup, har smidt skiltene i containeren til metalaffald!

• stort_og_smaat_brandbart

Da TV2 udgav pladen ”På kanten af småt brændbart” havde de nok ikke håbet, at den en dag blev uaktuel. Men det er den nu, for både ”stort brændbart” og ”småt brandbart” er afskaffet.

• stort_og_smaat_brandbart

Men hvad gør vi så med vores stort og småt brændbart? Det sorterer vi ud i de andre containere – og det, der til allersidst bliver til overs, putter vi en ny container ”uegnet til genanvendelse”.

Onsdag over middag tog alle genbrugspladser i Roskilde Kommune, herunder Jyllinge, Viby og Roskilde, afsked med stort og småt brændbart. Afskeden blev markeret af Niels Hörup, formanden for ARGO og Karim Friis Arfaoui, formand for klima- og miljøudvalget i Roskilde Kommune.

Det var et vemodigt, omend fortrøstningsfuldt øjeblik, da den sidste container med stort og småt brændbart forlod Roskilde Genbrugsplads.
Nye tider og fornyet syn på genanvendelsesmuligheder er årsagen til, at der siges farvel til stort og småt brændbart.

Læs ARGOs sorteringsvejledning her.

- ARGOs mission er, at omdanne affald til ressourcer og derfor er ’Farvel til stort og småt brændbart’ et helt naturligt og nødvendigt tiltag. Vi oplever, at borgerne er klar til meget mere genanvendelse til fordel for miljøet og derfor, er det også det helt rigtige tidspunkt for dette tiltag.
- Det kræver naturligvis en ekstra indsats af borgerne, at sortere det affald som tidligere blev lagt i containerne ’Stort og småt brændbart’, og det er vi meget opmærksomme på. Derfor har vi i den kommende tid sat ekstra bemanding på pladserne, som er parate til at hjælpe og vejlede, fortæller Niels Hörup, formand for ARGO.

Der er masser at genanvendelse at hente i det tidligere brændbare affald og det gavner miljøet. Træ, pap, plast og tekstiler er nogle af de materialer som nemt kan genanvendes. Genbrug og genanvendelse fylder meget på alles dagsorden – også hos borgerne i Roskilde Kommune.

- Det føles rigtig godt, at Roskilde Kommune, sammen Roskildes borgere og ARGO, tager ansvar og går forrest på netop dette område. Tiltaget er ikke bare rigtigt, det er også nødvendigt, hvis vi skal gøre en reel indsats der varmer på den miljømæssige bundlinje, fastslår Karim Friis Arfaoui, formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune.

Erfaringer og opbakning fra borgere
I april måned 2018 sagde Torkilstrup genbrugsplads farvel til brændbart, og siden er cirka 60 % af det affald, som tidligere landede i brændbart blevet afleveret til genbrug og specialbehandling. Mængderne af genanvendeligt plast og tekstil er fordoblet, genanvendeligt pap er steget med cirka 50 procent og rent træ med cirka 15%.

Erfaringer fra Torkilstrup er desuden, at langt de fleste borgere synes godt om initiativet og vil gerne yde den ekstra sorteringsindsats til gaven for miljøet.

ARGO prioriterer affaldet
På ARGOs dagsorden er omstilling et vigtigt punkt og derfor arbejdes der efter prioriteringen: Genbrug først, genanvendelse før energiudnyttelse og til sidst deponering. I den sammenhæng nedlægges stort og småt brændbart trinvis henover 2018 på alle 14 genbrugspladser som ARGO driver. ARGO forventer at øge genanvendelsen med cirka 60 kg pr. husstand om året.

ARGO er fælleskommunalt affaldsselskab ejet af Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns kommuner.

Affald og Genbrug
Afdeling Affald og Genbrug