Fokus på job frem for alt

Af Lise Hammershøj, Social, Job & Sundhed
Det er seks måneder siden, den nye kontanthjælpsreform trådte i kraft. Borgerne har mistet fra få hundrede kroner til flere tusinde. Kommunen fastholder fokus på jobskabelse, og mellem 10-20 arbejdsløse tager imod jobrådgivning hver uge.

Reglerne om kontanthjælpsloftet, der har sat en øvre grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i offentlig forsørgelse, og den såkaldte 225-timersregel, der pålægger borgere at arbejde mindst 225 timer inden for et år for at få fuld kontanthjælp, har nu været i effekt et halvt års tid. Fra december til 1. april i år er alt 65 færre borgere nu på kontanthjælp eller lignende ydelse.

Pr. 1. april har 485 borgere nedsat boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet. 300 af de berørte familier har et eller flere børn. Det seneste halve år har i alt 389 borgere fået mindre i kontanthjælp som følge af 225-timersreglen. To kontanthjælpsmodtagere er ifølge Boligselskab Sjælland sat ud af deres bolig:

- Vi følger tallene tæt og ved godt, det er svært for en del af vores borgere. Blandt andet kan vi se en stigning i antallet af ansøgninger om hjælp til fx medicin og sygebehandling. Når det er sagt, vil jeg glæde mig over, at 65 borgere er kommet ud af systemet de seneste fire måneder, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

De fleste af de borgere, der er ramt af timereglen, har mistet mellem 500 - 1.000 kr. Ifølge Udbetaling Danmark har de 485 borgere ramt af kontanthjælpsloftet i snit fået reduceret deres boligstøtte med 1.149 kr.

Fokus på job

For mange kontanthjælpsmodtagere er det andre udfordringer, som dårligt helbred eller sociale problemer, der står i vejen for, at de får job. Derfor er kommunens opgave mangeartet, når den skal hjælpe borgerne med at komme ud af den offentlige forsørgelse. Men et job står altid højt på listen:

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at alle der kan arbejde, også gør det. Udover forløb, der skal få borgerne hurtigt klar til job, har vi stort fokus på samarbejdet kommunens virksomheder og på jobrådgivning til borgerne. Og jeg vil glæde mig over, at 33 ud af de 389 borgere, der er eller har været berørt af timereglen, er kommet i job eller uddannelse, forklarer Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Få professionel jobrådgivning

Hver tirsdag og torsdag mellem kl. 8-10 kan arbejdsløse borgere møde op i Roskilde Jobcenter uden at bestille tid og få inspiration til jobsøgningen af en virksomhedskonsulent:

- Jeg vil gerne opfordre vores jobsøgende borgere til at tage imod det her tilbud om gratis, professionel rådgivning. Virksomhedskonsulenterne er gode at sparre med, fordi de kender virksomhederne i kommunen. Og de udfordrer dig gerne på, hvilken type jobs, du kan søge. Måske er det nogle gange det, der skal til, slutter Bent Jørgensen.

Læs mere om jobrådgivningen på www.roskilde.dk/jobrådgivning

Hvor mange borgere er ramt af reglerne?

• Den 1. april var 1821 borgere i Roskilde Kommune omfattet af kontanthjælpsloftet. Af dem har 485 fået nedsat støtte (boligstøtte og/eller særlig støtte).
  • Den 1. april var 1821 borgere i Roskilde Kommune omfattet af timereglen. Fra oktober ’16 til marts ’17 har i alt 389 borgere fået reduceret deres kontanthjælp som følge af 225-timersreglen. 225-timers-reglen var fuldt indfaset 1. april i år. I april måned har 309 borgere fået reduceret deres kontanthjælp som følge af 225-timersreglen.

Hvad er kontanthjælpsloft & timeregel?

• Kontanthjælpsloftet sætter en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i ydelse. Det er boligstøtten og den særlige støtte, der evt. beskæres.
  • Timereglen pålægger borgerne mindst 225 timers ordinært, ustøttet arbejde inden for et år for at modtage fuld kontanthjælp.
Dato: 03. Maj 2017

04. Maj 2017