Gyvelvej 12 får varme fødder

Ejerforeningen Gyvelvej 12 A-D består kun af én boligblok, men selv her er der tusindvis af kroner at spare ved et lavere energiforbrug. Det viser et energitjek lavet via Grøn Puls – et lokalt samarbejde, der skal sætte skub i energirenoveringer.

Energitjekket er det første, Grøn Puls har gennemført for en boligforening. Resultatet blev flere ”lavthængende frugter”, hvor der nemt kan spares på energien.

Det er Kemp & Lauritzen, som er medlem af Grøn Puls Energihåndværkernetværk, der har foretaget energitjekket, og energivejleder Anders Repsdorph Nielsen fortæller, at de simpelthen er startet fra bunden i bygningen:

”Vi begynder med varmesystemet i kælderen, hvorefter vi arbejder os op ad og ser på belysning, varmefordelingen i de enkelte lejligheder og slutter med klimaskærmen – altså ydervægge, vinduer tag mv. Sådan en gennemgang giver et rigtigt fint værktøj til at boligforeningen kan prioritere, hvor de vil sætte ind først”.

Oplagte besparelser

Ejerforeningen Gyvelvej har allerede sat gang i de første arbejder med at energirenovere, da gennemgangen flere steder viste, hvor der var en oplagt mulighed for at spare energi og penge.

”Vi har allerede fået skiftet vores styresystem på varmeanlægget. Beregningen viste en estimeret besparelse på op til 30.000 kr. årligt og arbejdet er i så fald betalt tilbage på kun 7-8 måneder. Vores vaskemaskine er også lavet om, så den nu tager varmt vand ind i stedet for koldt. Dette giver os en estimeret besparelse op til 6.000 kr. om året og investeringen er i så fald betalt tilbage på omkring 9 måneder”, fortæller Mads Schubart fra ejerforeningen.

Isolering sparer 13.000 kwh

Det sidste projekt, som foreningen har sat i værk, er at få hulmursisoleret de to gavle i bygningen. Det er firmaet Lykkebjerg Isolering, som står for den del.

Indehaveren af firmaet, Peter Boye Hansen, mener, at den investering vil være tjent hjem på ca. 2 år.

”Ejerforeningen vil spare omkring 13.000 kwh om året ved at hulmursisolere med papirgranulat. Og det er ikke et enestående tilfælde her på Gyvelvej. Vi oplever, at der er rigtigt meget at gøre i boligforeninger rundt omkring, både i murene og på lofterne”, siger Peter Boye Hansen, hvis firma er energicertificeret og en del af Grøn Puls Energihåndværkernetværk.

Formanden for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Jonas Bejer Paludan, ser store perspektiver i arbejdet med bolig- og ejerforeninger.
”Vi har netop vedtaget den Strategiske Energiplan her i kommunen. Den ser blandt andet på, hvordan vi kan nå en 35 % CO2 reduktion i 2020 set i forhold til 2008. Det mål når vi kun, hvis vi energieffektiviserer indenfor el- og varmeforbruget i et samarbejde med erhvervslivet og borgere. Eksemplet med ejerforeningen Gyvelvej viser klart, at vi kan nå langt på dette område” siger formanden.

Gratis energitjek og tilskud oveni

Ejerforeningen E/F Gyvelvej 12 A-D har fået lavet energitjekket som en del af Grøn Puls projektet.  Gennemgangen er med til at give Grøn Puls de første erfaringer med energitjek af boligforeninger. Energitjekket udføres af medlemmer af Grøn Puls Energihåndværkernetværk, der som minimum har en energivejlederuddannelse fra Teknologisk Institut eller tilsvarende.
Tjekket består af en mundtlig energigennemgang af boligforeningen, som følges op af en energirapport med energivejlederens anbefalinger til energitiltag.
Ejerforeningen har fået tilskud fra Roskilde Forsyning, der køber energibesparelsen. Dette er muligt for de tiltag, der har en tilbagebetalingstid, der er længere end ét år.

Grøn Puls er et partnerskab mellem kommunen, Roskilde Forsyning A/S, Boligselskabet Sjælland og erhvervsFORUM Roskilde om energirenoveringer og jobskabelse.
Formålet er at borgerne oplever, at det er nemmere at komme i kontakt med et energitjek og en lettere vej fra tjek til beslutning om energirenovering.

Se mere på www.gronpuls.dk

E/F Gyvelvej 12 A-D