Hop en tur i Ursuppen

• ursuppen

René Schmids værk ”Ursuppen” indeholder bl.a. en bålplads og en pavillon samtidig med, at det inviterer til leg og oplevelse for alle hele året rundt.

• Ursuppen

Selve Ursuppen er en lille dam, der får vand fra pavillonens tag.

Milen – området syd og vest for Dyrskuepladsen ved Roskilde – har allerede to kunstværker; Floating World og Water World. Nu kommer et tredje til, nemlig Ursuppen. Kunstværket, som er tegnet af René Schmidt, består af tre store elementer – Ursuppen, en pavillon og en bålplads. Det er klar til sommer

René Schmidt er vinder af den kunstkonkurrence, som blev udskrevet for det næste værk i Milen.

Hans værk Ursuppen inviterer folk til at bruge Milen og bliver et nyt samlingspunkt i området. Børn kan lege jorden er giftig, plaske i ursuppen og gå på opdagelse i de mindre skulpturelementer. Festivalgæster kan lave mad over bål og vil fylde pavillonen ud, og værket kan også give ly til mindre grupper som familier på udflugt.

Det er Roskilde Kommune og Roskilde Festival der i fællesskab har udskrevet konkurrencen og inviteret tre anerkendte danske samtidskunstnere. Feltet bestod foruden vinderen af Christine Overvad Hansen og kunstnergruppen A Kassen.

Benspænd til kunstnerne

Kunstnerne har været stillet over for en række benspænd i opgaven. Det skulle både være et værk, der er overdækket og kan give læ i det åbne landskab og samtidig være et samlingspunkt – både i hverdagen og når der er festival. Derudover skal det opføres primært i beton, ligesom de øvrige værker i Milen, og det skulle kunne involvere brugerne på en eller anden måde.

Ursuppen rummer – udover benspændene - en bearbejdning af Milens historie i form af en stærk fortælling om sten og deres forvandling, som også er udgangspunkt for det grus, der er blevet gravet i området i årtier.

Vi kan selv bygge videre

Samtidig med at værket inviterer til at blive brugt og indtaget, er det også tanken, at brugerne kan være med i skabelsen og efterfølgende kan ændre dele af værket. Fx er der et mindre element i skitseforslaget, som er inspireret af computerspillet Minecraft. Her kan brugere bygge videre på værket, som således vokser og udvides ad åre.

Birgit Pedersen, formand for Kunstkomiteen til Milen, siger:
”Det var tre meget gennemarbejdede og spændende bud vi modtog på næste værk i Milen.  Når vi valgte René Schmidts forslag er det, fordi vi synes, det bedst svarer på alle elementer i opgaven, og samtidig giver et helt nyt og anderledes bidrag til kunsten i Milen. Jeg tror, det vil være et kunstværk, som vil trække mange flere ud til Milen.”

Signe Brink Wehl, chef for kunst på Roskilde Festival, siger: ”Vi glæder os til at få et kunstværk af æstetisk høj kvalitet, som kan bruges af festivalgæsterne som bålplads og siddepladser samtidig med, at det inviterer til leg og oplevelse for alle hele året rundt”.

Fakta

Milen dækker det store landskabsområde syd og vest for Roskilde Dyrskueplads. Området skal udvikles over de kommende 15-20 år bl.a. via kunst til at være et spektakulært område, der kan bruges intensivt til festival, men lige så meget fungerer som attraktivt rekreativt landskab året rundt.

De to første kunstværker er lavet af billedhugger Morten Stræde, som sammen med SLA Landskabsarkitekter står bag landskabs- og kunststrategien for Milen.

Det kommende værk er finansieret i et samarbejde mellem Roskilde Festival og Roskilde Kommune og har et samlet budget på 900.000 kr.

Kunstneren har frem til 1. december 2017 til at udarbejde endeligt projektforslag. Værket forventes etableret i foråret 2018 og indviet inden sommeren.

Kunstkomiteen til Milen har været dommerkomite. Kunstkomiteen består af:

• Birgit Pedersen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Roskilde Kommune
  • Jakob Klitgaard Bojsen, medlem af Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering, Roskilde Kommune
  • Martin Holgaard, direktør i By, Kultur & Miljø
  • Henrik Bondo-Nielsen, Head of Division, Area Resources and Guests & Safety på Roskilde Festival
  • Mette Woller, chefkurator Roskilde Festival
  • Morten Stræde, billedhugger
  • Sanne Kofod Olsen, rektor for Kunstakademiet
  • Birgitte Kirkhoff Eriksen, direktør for Museet for Samtidskunst
  • Nanna Vöge, Erhvervsforum Roskilde og arkitekt i Cornelius og Vöge

Kontaktoplysninger

Formand for Kunstkomiteen til Milen samt Kultur- og Idrætsudvalget, Birgit Pedersen: tlf. 27 51 61 48