Hvis Landet Kunne Tale – i børnehøjde

Fotograf: INSP Media

• Hvis_landet_kunne_tale

Fotograf: INSP_Media

Hvis landet kunne tale, hvad ville det så sige? Det har mere end 1.200 børn i Roskilde Kommune sat ord på de seneste tre år. I onsdags var børn fra børnehusene Præstemarken, Ravnen, Hanen, Klostermarken, Mælkevejen og Knolden til afslutningskoncert.

Koncerten afrundede en stor satsning fra Roskilde Kommunes side gennem 3 år. I den periode har ca. 3.000 børn har haft berøring med projektet, heraf ca. 1.200 børn i projektets kernegrupper.

HVIS LANDET KUNNE TALE er et musik- og kunstprojekt for børnehaver, hvor 4-5 årige børn lokker musik ud af jorden.

Et projekt forløber over seks uger; i fem børnehaver i hvert projektmodul. Hver børnehave/børnehus vælger 28-32 børn blandt de 4-5 årige til projektets kernegruppe; dvs kunstnerne arbejder med ca 150 børn i hver 6 ugers periode.

Projektets gennemgående komponist Hanne Tofte Jespersen har i 2014-17 gået 320 ture med 4-5 årige fra i alt 48 børnehuse.

Det er der kommet 40 koreograferede sange for børnestemmer og triobesætninger og 31 interaktive mellemspil ud af, skabt på basis af børnenes udsagn og spontansang på de fælles vandringer i nærområdet til deres daginstitution.

Hver sang er blevet indstuderet ude i børnehusene i workshops, hvor de medvirkende instrumentalister på skift har været på besøg sammen med komponisten.

I alt har Hanne Tofte Jespersen ledet 160 musikworkshops med børnehavebørnene. 8 forskellige professionelle musikere har medvirket undervejs, i skiftende triokombinationer: Gertie Johnsson, blokfløjter; Anders Gerup, klarinet; Anrijs Ivanovskis, fagot; Thorbjørn Gram, valdhorn; Anette Slaatto, bratsch; Caroline Tarras-Wahlberg, cello; Katrine Øigaard, kontrabas; Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj:

Alison Michell har stået i spidsen for 80 billedværksteder og sammen med de 1.200 børn skabt 48 billedværker, et værk pr børnehus, som den visuelle bearbejdelse af børnenes oplevelser og erindringer om deres vandringer.

Musik, billedværker, tekster og noder fra alle forløbene kan frit streames og downloades på www.hvislandetkunnetale.dk

Hvis Landet Kunne Tale i 2014-17 har haft et samlet budget på ca. 1,1 mill kr.

Hvis Landet Kunne Tale er et initiativ i Roskilde Kommunes tidligere musikbystrategi fra 2005.

Tina Gørtz Christensen
Afdeling Kultur og Idræt