Juniorpædagoger i dagtilbud fra efteråret

Af Holger Petersen, Skole og Børn
  • Juniorpædagoger kan ifølge Jette Henning være en vej til at få flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Fotograf: Colourbox

Drenge fra 7.-9. klasse skal bl.a. lege vildere lege med børnehavebørnene

Drenge i 7. – 9. klasse kan tilføre børnehaverne noget mere liv, og er et supplement til det faste personale. Det er årsagen til, at Skole- og Børneudvalget nu har besluttet at indføre en forsøgsordning med såkaldte juniorpædagoger i Roskilde Kommune. Dermed følger Roskilde en række andre kommuner som Vallensbæk, der har opfundet ordningen i 2003, og Fredensborg, Gentofte, Greve, København og Ringsted.

- De store drenge kommer med noget andet end de faste medarbejdere, så børnene vil opleve legene på en anden måde. Det vil selvfølgelig foregå under pædagogisk opsyn, så drengene ikke er alene med børnene. Og de skal gennemgå et uddannelsesforløb i Ungdomsskolen, inden de kommer ud i børnehaverne, siger Jette Henning, der er formand for Skole- og Børneudvalget.

Faktisk er juniorpædagogerne en del af det budgetforlig for Roskilde Kommune, som politikerne indgik i efteråret 2017. Af forligsteksten fremgår, at ”juniorpædagoger er drenge i 7-8-9. klasse, som gennemgår et kort kursusforløb for derefter at blive ansat i en eller flere af kommunens børnehaver for at kunne tilbyde børnehavebørnene aktiviteter, såsom vildere leg og sportsaktiviteter mv., som det eksisterende personale i børnehaverne ikke kan tilbyde”.

Juniorpædagogforløbet vil blive udbudt som et tilbud til 12-16 unge gennem Ungdomsskolen. Det er endnu ikke besluttet, hvilke børnehaver der vil få en juniorpædagog.

- Det er en vigtig del af ordningen, at drengene får en positiv oplevelse med et fritidsjob og får indblik i, hvordan det er at arbejde i en børnehave. Det kan være en vej til at få flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse og det kan måske også vække deres interesse for at uddanne sig videre som pædagog eller pædagogisk assistent bagefter, siger Jette Henning.

Inden de starter som juniorpædagoger, skal drengene gennem et uddannelsesforløb i Ungdomsskolen, med undervisning i førstehjælp og med introduktion til det pædagogiske område. Desuden vil der være idræts- og bevægelsesaktiviteter, med fokus på udeleg og brug af udearealer. Når de er færdige med det, kommer de efter skoletid ud i børnehaverne i en praktikordning 1-2 gange om ugen i en times tid. Under praktikken honoreres eleverne med 50 kr. i timen.

Juniorpædagog uddannelse og praktik vil blive udbudt af Ungdomsskolen, sammen med andre kurser og aktiviteter. Pilotprojektet forventes at starte i efteråret 2018.

Dato: 19. Marts 2018

03. April 2018