Kommunens veje og cykelstier har det godt

En ny rapport fra SAMKOM - kommunernes og Vejdirektoratets samarbejde - viser, at vedligeholdelsen af Roskilde Kommunes veje og cykelstier ligger på et højt niveau. Forklaringen er en langsigtet planlægning, der giver mere asfalt for pengene.

Analysen fokuserer på 4 elementer: kørebaner, cykelstier, fortove og broer og andre bygværker med spændvidde på minimum 2 m.

Kørebanerne bliver bedømt ved en såkaldt "gennemsnitlig procentuel restlevetid". For Roskilde Kommunes 466 km. vej er restlevetiden 52%. Når tallet er over 50% betyder det, at vi stille og roligt indhenter det efterslæb for vedligeholdelse, der har været.
De 52% er højere end de fleste omkringliggende kommuner og også betydeligt højere end landsgennemsnittet, som er 42%.
På hele Sjælland ligger kun 5 kommuner højere end 52%.

Også for cykelstierne ligger kommunen flot med en restlevetid på hele 65%

Endelig ser rapporten på behovet for investeringer til sikring af broer og andre bygværker. Her ser det også fornuftigt ud for Roskilde Kommune. Det kommende investeringsbehov over 6 år er opgjort til små 5 mio. kr., hvilket er på det laveste niveau for landets kommuner.

Tilstanden for fortove er ikke målt i Roskilde Kommune.

"Det er dejligt at få bekræftet, at vi generelt har gode veje og cykelstier her i kommunen i forhold til andre", siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Tomas Breddam.

"Det er klart, at der altid vil være steder, hvor der virkelig er behov for at få renoveret - og det fylder meget. Men overordnet har vi en langtidsplanlægning der gør, at vi kan indgå kontrakter med entreprenører på fornuftige vilkår, fordi vi kan udbyde opgaven flere år frem i tiden. På den måde får vi mere asfalt for pengene", siger udvalgsformanden.

Fakta

Analysen af kommunevejenes tilstand er udført i regi af SAMKOM - kommunernes og Vejdirektoratets samarbejde om det samlede vejnet. 74 kommuner har deltaget med data.

I Roskilde Kommunen anvendes et såkaldt vejforvaltningssystem til, efter objektive faglige kriterier, at udpege de vej- og stistrækninger, hvor det bedst kan betale sig at lægge ny asfalt. Kriterierne i systemet er en kombination af trafikmængden, vejens/stiens nuværende beskaffenhed, vejens betydning samt indmeldinger fra "Giv et praj" - app´en. Derudover bliver der udført visuelt tilsyn.

Inden udvælgelsen har der været dialog med ledningsejerne, for at det i videst muligt omfang kan undgås, at de graver i nyasfalterede veje. Der vil dog kunne opstå akutte ledningsarbejder, som betyder, at enkelte veje- og stistrækninger kan blive udsat.

Læs rapporten her

Veje og Grønne områder