Kræftrådgiver skal tidligt på banen

Af Line Rieck
Kræft rammer hver tredje dansker og gør alle andre til pårørende. Vi kommer alle – på en eller anden måde og på et eller andet tidspunkt i vores eget liv – i berøring med kræft. Derfor er det vigtigt, at de kommunale kræftrådgivere kommer så tidligt på banen som muligt.

Merete Erichsen fra Roskilde blev i en alder af 68 år ramt af kræft for anden gang. I forbindelse med det første sygdomsforløb fik hun fjernet højre nyre og denne gang, godt 10 år efter, var den gal med højre lunge. I maj fik hun derfor fjernet 2/3 dele af den højre lunge på Rigshospitalet.

- Det var en utrolig hård tid. Jeg havde jo prøvet det hele før, men denne gang blev jeg ikke rask med det samme, og jeg blev langt mere syg end første gang. Jeg troede, det ville hjælpe at komme hjem, men jeg var blevet meget afkræftet af at være på sygehuset i næsten 17 dage. Jeg havde behov for hjælp til alt, og derfor var det dejligt, at kommunens kræftkoordinator kom på banen, selvom Rigshospitalet havde lavet en forkert behovsvurdering, der betød at kommunens kræftrådgiver ikke var blevet underrettet om, hvor dårlig jeg faktisk var, siger Merete Erichsen.

Behov for fokus på kommunens tilbud

Roskilde Kommunes kræftkoordinator Christina Olofsson Sørensen fortæller, at det er hospitalet, der skal fortage en behovsvurdering, hvorudfra der skal tages stilling til om patienterne skal henvises til kræftrehabilitering i kommunen. Derefter er det kræftkoordinatorens opgave at tilrettelægge et forløb, der tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

- Det er vigtigt, at vi kommer tidligt på banen, for at vi kan hjælpe den kræftramte mest muligt, men det er desværre ikke alle afdelinger, der henviser til kommunens tilbud endnu, derfor er tilbuddet ikke kendt af alle kræftpatienter. Derudover er der en gruppe kræftpatienter, som først oplever behov for tilbuddet efter endt behandling, hvor de kun sjældent kommer på hospitalet, her er det oplagt at egen læge henviser, men alle med en kræftsygdom er meget velkommen til at henvende sig i Sundhedscentret, siger Christina Olofsson Sørensen.

Vigtigt kommunens tilbud bliver husket

I Roskilde Kommunes afdeling Træning og Sundhed går tilbuddet ud på at kombinere fysisk aktivitet med undervisning i blandt andet kost, træthed, søvn og mental sundhed. Deltagerne bliver undervist af erfarne fagpersoner indenfor kræftområdet, og de arbejder sammen på tværs for at hjælpe deltagerne bedst muligt.

Merete Erichsen er glad for, at hun fik tilbuddet om kræftrehabiliteringsforløbet i Roskilde Kommune.

- Forløbet her har givet mig et skub i retning af en normal hverdag; bare det at komme i gang med at få sig rørt lidt igen har været godt, samtidig har det været dejligt med en indgang til kommunen, det har man virkelig brug for, når man lige pludselig står i en situation, hvor man er svækket og afkræftet, siger Merete Erichsen.

Det glæder Morten Gjerskov, formanden for Sundheds – og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune, at kommunens tilbud fungerer.

- Jeg er glad for, at vi I Roskilde Kommune har en række forskellige tilbud til kræftramte, der fungerer. Nu håber jeg bare, at sygehusene og de praktiserende læger husker at henvise til de kommunale tilbud, så vi kan støtte de kræftramte mest muligt ved at komme tidligt på banen, siger formanden for Sundheds – og Omsorgsudvalget, Morten Gjerskov.

Knæk Cancer på Stændertorvet den 26. oktober

Roskilde Kommunes kræftkoordinator vil være til stede hele dagen til Knæk Cancer på Stændertorvet den 26. oktober, hvor alle er velkommen til at komme forbi og få en uforpligtende snak om kommunens tilbud.

Dato: 24. Oktober 2017

25. Oktober 2017