Markfirbenene får julegaver

Hvad ønsker markfirben sig allermest til jul? Nye grusbunker, som hunnerne kan lægge æg i, mere sol på de sydvendte skråninger og stenbunker til vinterdvale. Alle tre ønsker får de opfyldt ved Himmelsøen i disse dage.

Antallet af markfirben i Danmark er i tilbagegang.  Derfor er de særligt beskyttet af Habitatdirektivet, og området ved Himmelsøen er et af de få steder i kommunen, hvor de stadig er.

Desværre er bestanden ganske lille og sårbar. Derfor gennemfører kommunen en række tiltag for at skabe bedre leve- og ynglesteder.

”Vi har fået registreret, hvor der er markfirben i kommunen. Inden registreringen kendte vi kun ét sted. Nu kender vi 6. De er alle omkring Holbækmotorvejen (syd og sydvest for Roskilde) og ved Himmelsøen”, fortæller naturmedarbejder Klaus Andersen.

”De varmeelskende firben er afhængige af syd- og vestvendte, solbeskinnede skråninger og skrænter, med grusede jordpartier, hvor de lægger deres æg. Sådanne skråninger er der mange af ved Himmelsøen, men der mangler grusede æglægningssteder. Derfor bliver der etableret en række nye grusbunker, som hunnerne kan lægge æg i.
For at få mere sol på de sydvendte skråninger, bliver der samtidig ryddet en del træer og buske.
Endeligt har markfirbenene behov for stenbunker, som de bruger til vinterdvale.  Derfor kommer der også nye stenbunker”, fortsætter Klaus Andersen.

Fakta
Du kan møde markfirbenet fra april til oktober. Det kan blive op til 22 cm, men over halvdelen af længden er den lange hale.

I april-juni har markfirbenene deres yngletid, hvor de stærkt grønne hanner kæmper om de mere grå hunner. Hunnerne lægger æggene fra maj-juli i gruset jord, hvor der er sol.

I løbet af august-september klækker æggene, og de små unger på 5-6 cm kommer frem.

I september-oktober går markfirbenene i vinterdvale i stenbunker, musehuller osv., og kommer først frem igen, når forårssolen begynder at få magt.

Markfirben lever af bl.a. græshopper, edderkopper og orme, som de jager imellem græs og blomster.

Naturmedarbejder Klaus Andersen
3084 1613, klausa@roskilde.dk