Nu lysner det for Tjæreby

Lokalplanen, der giver mulighed for at Tjæreby får en omfartsvej, er nu vedtaget. Nu mangler en endelig tilladelse til krydset ved Køgevej og et udbud af opgaven. Så kan asfaltmaskinerne gå i gang.

Hvis alt går efter planen, har beboerne i Tjæreby i løbet af i år en helt ny omfartsvej uden om landsbyen. Men der har været mange bump på vejen, inden det er kommet så langt.

Den lille landsby Tjæreby ligger ved Køgevej syd for lufthavnen. Landsbyen har længe været plaget af tung lastbiltrafik gennem byen, da der bliver gravet grus øst for Tjæreby. Med udsigten til endnu flere lastbiler, da et nyt område til grusgravning kom i brug, blev det helt nødvendigt at lave en omfartsvej.

Roskilde Kommune afsatte 6 mio. kr. til vejen, men det viste sig kun at dække halvdelen af udgifterne.

Da grusgravningsområdet ligger både i Greve og Roskilde kommuner - og Greve Kommune har forbudt gennemkørsel for lastbiler i Tune - så vælger lastbilerne at køre gennem Tjæreby. Roskilde Kommune bad borgmesteren i Greve, Pernille Beckmann, om at være med til at betale for omfartsvejen, men Greve Kommune afviste dette.

Derfor valgte Roskilde Kommune selv at betale alle 12 mio. kr. for vejen, da det var helt afgørende for byrådet, at trafiksikkerheden for borgerne i Tjæreby skulle forbedres.

”Nu har vi så – næsten – ryddet den sidste sten af vejen, ved at godkende den lokalplan, der skal til for at vi kan etablere omfartsvejen”, fortæller formand for Roskilde Kommunes Plan- og Teknikudvalg, Torben Jørgensen.

”I projektet indgår også, at Tjærebyvej lukkes for biltrafik ved Køgevej, mens cyklister og gående stadig vil kunne bruge denne ”gamle” vej. Det nye kryds ved Lufthavnsvejs tilslutning til Køgevej bliver med en lysregulering. Da Køgevej er en statsvej, skal vi nu have tilladelse fra Vejdirektoratet i forhold til krydset”, forklarer Torben Jørgensen.

Når tilladelsen er på plads, går der ca. en måned med udbud af opgaven, og så kan maskinerne komme i jorden. Den nye vej kan dermed være klar i løbet af 2017.

Projektleder Bjørn Viinblad Mikkelsen
4631 3703, Bjornvm@roskilde.dk