Roskilde får ambitiøst kreativt hus for børn

Af Anders Jørgensen, Roskilde Bibliotekerne
Den 24. august kl. 15-19 åbner det nye kreative hus for børn midt i Roskildes handelsliv i Algade 31. Det er en stor kommunal satsning, og de 0-13 årige børn er med til at bestemme, hvad huset skal rumme.

Fredag den 24. august forvandler den historiske klosterforvalterbolig i Algade 31 i Roskilde sig til et kreativt brøl fra kommunens børn. De får en flot, rød murstensvilla i bymidten samt nyligt udviklede udearealer at boltre sig på.
Det kreative hus for børn er en ambitiøs politisk satsning fra byrådet i Roskilde Kommune, der har store forventninger til, at huset bliver noget helt særligt lokalt og på det nationale landkort.

For at lave et stærkt og medskabende forarbejde er hele efteråret udråbt til testperiode, hvor relevante aktører, børn og deres familier, daginstitutioner og skoler er med til at udvikle og afprøve forskellige kulturelle og kunstneriske aktiviteter på Algade 31.
Efteråret byder også på en række åbne arrangementer som Roskildes børneborgere kan deltage i.

Ambitiøst hus for alle børn i kommunen

”Det er et ambitiøst hus for alle børn i kommunen. Byrådet tilbyder børnene et særligt sted og rammer, hvor de kan udfolde sig kreativt. Vi har store forventninger til, at det bliver børnenes særlige sted i Roskildes rige kulturliv. Vi ser frem til, at der også bliver et godt samspil med handelslivet på Algade og med Kulturstrøget. Og så giver det forhåbentlig også genlyd nationalt”, siger kultur- og idrætsudvalgsformand Claus Larsen (S).
Der findes kun få af den type kulturhuse for børn i Danmark.
Roskilde Bibliotekerne står for udviklingen og driften af Algade 31.

Børnene er med til at skabe det

”Det er helt centralt for det kreative hus, at børnene selv er med til at skabe, hvad det skal indeholde af aktiviteter.  Vi udfordrer børnene til at tænke i nye baner og turde udfolde sig. Huset handler om fortællinger, at bruge sanserne og slippe dig selv løs med kreativ udfoldelse og kunst. Det er en vigtig brik i et godt børneliv”, siger Line Røijen, der er koordinator for Algade 31.
Hun understreger, at det ikke handler om, at børn skal være kunstnere. Børn er kreative af natur, og kunsten og kulturen er med til at udvikle dem. Det kan give dem en stemme til at fortælle historier fra deres point of view.

Testperiode i efteråret

Fra den 24. august frem til 1. december tester biblioteket sammen med relevante aktører, hvordan rammerne skal udfyldes. De inddrager også en masse børn fra aldersgruppen i, hvordan det skal tage sig ud fremadrettet.
Ja, og hvad huset skal hedde, så det matcher herlighederne.

Pakket ind Ungdomsoprøret

Villaen, klosterforvalterens bolig, i Algade 31 var det første hus i Roskilde, der blev besat i forbindelse med Ungdomsoprøret, i 1971 skete det. Derfor har de valgt i Roskilde at lade Ungdomsoprøret og Børnenes ’68 være åbningstemaet for det nye kreative hus.
De første to uger fokuserer det kreative hus på ændringerne i synet på børnelivet og produktionen af nye bøger, musik, film, tv-programmer og teaterstykker, der blev skabt fra børnenes perspektiv.

”Det var på det tidspunkt i verdenshistorien, at børnenes kultur fik et selvstændigt udtryk. Sat lidt på spidsen kan du sige, at vi gik fra Spørge Jørgen til Sonja fra Saxogade. Fra en tid, hvor børn fik smæk, når de spurgte for meget, til en tid, hvor børnene somme tider var mere fornuftige end de voksne”, siger Line Røjen og nævner at eksempelvis DR’s B&U-afdeling blev startet i 1968.

Se efterårets program i Børnekulturhuset.

Dato: 24. August 2018

14. September 2018