You are here

Så ruller de første affaldsbeholdere ud

Af Lars Elmsted, Kommunikation, By, Kultur og Miljø
  • Nye_affaldsbeholdere

    Fotograf: INSP Media!

Alle i den gamle Ramsø Kommune får nye affaldsbeholdere i perioden fra 15. marts til 30. april, så vi er klar til at starte den nye sortering fra 1. maj. Første tømning af de nye affaldsbeholdere sker fra 8. maj.

”Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, og derfor er det spændende at høre, hvordan borgerne i Roskilde Syd - eller hvad der svarer til den gamle Ramsø Kommune - vil tage imod de nye affaldsbeholdere. En typisk énfamiliebolig får leveret to stk. to-delte affaldsbeholdere. Den ene til madaffald og restaffald og den anden til glas og metal. Vi håber, at de mange positive tilkendegivelser, som vi har fået i testen og på de borgermøder, som er afholdt i løbet af de sidste år betyder, at alle er klar til at sortere”, siger Jonas B. Paludan, formand for Klima og Miljøudvalget.

Affaldsbeholderne bliver stillet i indkørslen, mens vi stiller en startpakke foran hoveddøren. Startpakken består af en biospand, ruller med bionedbrydelige poser og information om den nye affaldsordning.

Roskilde Kommune har i sit udbud på levering af ny affaldsbeholdere stillet krav om at 50 % er genbrugsplast. Det samme gælder den biospand, som bliver udleveret.

Private husstande, som skal have nye affaldsbeholdere hjemme, har allerede i februar fået et brev, der fortæller lidt om, hvad der sker, mens kommunen har været i dialog med en vicevært eller en affaldsansvarlig i for de husstande, som deler en affaldsløsning. Her er det typisk viceværten, der uddeler startpakken.

Fra 15. maj vil PHP service aps indsamle alle gamle beholdere og stativer, som er stillet frem til skel, hvis man ikke selv ønsker at dem længere.

Ny virksomhed og nye arbejdspladser til udrulning af ny affaldsordning

Roskilde Kommune indgik sidste år efter et udbud en aftale med PWS Danmark A/S om at købe affaldsbeholdere. I aftalen indgår også udrulningen, som varetages af PHP service aps som underleverandør.

PHP service aps har siden slutningen af marts etableret værksted og ansat medarbejdere til at varetage opgaven. Poul Erik Pedersen, der er medejer af PHP service aps, har ansat 5 medarbejdere indtil videre, men forventer at ansætte yderligere 2 medarbejdere i løbet af 2017.

”Også i forhold til udrulning af nye affaldsbeholdere har Roskilde Kommune valgt at stille miljøkrav. Det handler om, at de biler som anvendes som minimum skal være Euronorm 6, hvilket betyder, at bilen overholder en række krav for hvor meget kulilte, partikler m.v. som bilen må udlede. Der er også stillet krav til indretning af bilerne for at sikre et godt arbejdsmiljø til medarbejderne”, siger Jonas B. Paludan.

Fakta

Inden beholderne rulles ud er de blevet monteret med låg, hjul og klistermærker så det er tydeligt, hvad der må komme i beholderen. Der skal rulles ca. 7.000 affaldsbeholdere ud i Roskilde Syd.

PHP service aps ligger på Metalvej 7B, 4000 Roskilde, mens PWS Danmark A/S ligger i Aarhus.

Byrådet i Roskilde Kommune vedtog i efteråret 2015 en ny affaldsordning, som betyder, at alle private husstande i løbet af 2017 og 2018 skal til at sortere meget mere affald derhjemme.

Siden har 250 husstande i Svogerslev og Hyrdehøj hjulpet med at teste den nye affaldsordning. Resultaterne har været lærerige for alle parter, og siden har kommunen arbejdet videre med at blive klar med blandt andet teknik, administration og kommunikation.

En væsentlig forudsætning for at kunne sortere mere, er naturligvis de nye affaldsbeholdere.

Kontakt

Affald og Genbrug
Rådhusbuen 1
4000 Roskilde
Administration By Kultur og Miljø
Tlf 46 31 36 21
Dato: 15. Marts 2017

Senest opdateret:

06. April 2017