You are here

Søg støtte fra bredbåndspuljen

Af Anna Højeng, mobil- og bredbåndskoordinator, Digitalisering
Hvis du har dårlig bredbåndsdækning og bor i landzone, kan du og dine naboer søge støtte til lokale bredbåndsprojekter fra bredbåndspuljen. Hvis du vil søge om støtte i 2018, er ansøgningsfristen onsdag den 31. oktober 2018.

Energistyrelsen har nu åbnet for ansøgninger til bredbåndspuljen, der tilbyder støtte til lokale bredbåndsprojekter i landzoneområder med dårlig dækning.

Roskilde Kommune har mulighed for at deltage i ansøgningerne med delvis medfinansiering af projekterne. Det vil øge sandsynligheden for, at ansøgninger fra borgere eller virksomheder i Roskilde Kommune vil blive imødekommet hos Energistyrelsen.

Hvem kan søge puljen?

Bredbåndspuljen giver mulighed for tilskud til bredbåndsprojekter i sammenhængende områder af boliger, virksomheder og sommerhuse, som er placeret i landzone. De enkelte adresser må i dag max have adgang til hastigheder på 10 Mbit/s download og/eller 2 Mbit/s upload, og der må ikke være planer om, at områdets dækning forbedres inden for 3 år.

Se om din adresse opfylder kriterierne. Ansøgninger kan indsendes af kommuner, borgergrupper og virksomheder. Borgergruppen behøver ikke være eksisterende, men kan etableres til projektet.

Hvordan søger vi?

Energistyrelsen har skrevet en vejledning, som beskriver ansøgningsprocessen og betingelserne, herunder hvem der kan søge, hvad der gives tilskud til osv. Hent vejledningen her

I korte træk er ansøgningsprocessen som følger:

 1. Dan en arbejdsgruppe, så I kan hjælpe hinanden gennem ansøgningsprocessen. 
 2. Tjek betingelserne i vejledningen. De skal være opfyldt, og det kan være svært at rette projektet til senere, hvis I ikke har styr på dem fra starten.
 3. Saml opbakning lokalt. Det er en god ide at indsamle underskrifter fra starten af, så der er styr på, hvem der er med, og man ikke skal kontakte folk flere gange. Se eksempel på en fuldmagt. Roskilde Kommune kan hjælpe med at koordinere mellem eventuelle flere projekter i kommunen. Kontakt derfor gerne kommunens mobil- og bredbåndskoordinator tidligt i jeres proces. 
 4. Kontakt Roskilde Kommunes mobil- og bredbåndskoordinatormobilogbredbaand@roskilde.dk for at lave en aftale om at indskrive Roskilde Kommune i ansøgningen til Energistyrelsen. 
 5. Annoncer projektet. Det skal være annonceret i mindst tre uger inden ansøgningsfristen. 
 6. Vælg bredbåndsudbyder og fastlæg deltaljerne med udbyderen. Se listen over selskabernes kontaktpersoner
 7. Send ansøgning ind via Energistyrelsens tilskudsportal. Det er en god ide at hente guide til portalen først

Spørgsmål og svar

 • Er min adresse tilskudsberettiget?

  Du kan søge efter din adresse på Energistyrelsens hjemmeside og se, om det er muligt at søge støtte til dit område.

  På kortet kan man se to typer af adresser:

  1. Adresser, hvor man maksimalt kan få 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
  2. Adresser, hvor man maksimalt kan få 5 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload.

  Kortet er baseret på data fra bredbåndsselskaberne om (1) deres dækning i dag samt (2) deres konkrete planer for udrulning inden for de næste tre år. Du kan søge støtte til de adresser, der er markeret med en gul eller rød prik.

  Hvis din adresse optræder med forkerte oplysninger eller ikke er med på kortet, selvom du oplever dårlig dækning, kan det skyldes, at et bredbåndsselskab har oplyst, at det vil forbedre dækningen inden for de næste år. Det kan imidlertid også være en fejl. Du kan gøre indsigelse ved at klikke på din adresse i kortet. Alternativt kan du kontakte Energistyrelsen på tele@ens.dk. Indsigelserne skal være meldt til Energistyrelsen senest d. 31. august 2018, hvis din adresse skal kunne søge tilskud fra puljen i 2018.

 • Hvad kan der søges om?

  Der kan søges om tilskud til at udføre det konkrete anlægsarbejde, der skal til for at etablere bedre bredbånd i lokalområdet. Tilskuddet udbetales direkte til den bredbåndsleverandør, der udfører projektet.

 • Hvordan bliver der prioriteret mellem ansøgningerne?

  Kriterier for tilskud sker på baggrund af en pointmodel, som ansøgningerne vurderes ud fra. Der indgår seks kriterier i pointmodellen. Du kan læse mere om hvordan de indkomne ansøgninger bliver scoret, samt prøve at beregne dit eget bredbåndsprojekt her på Energistyrelsens hjemmeside.

  Roskilde Kommune har mulighed for at medvirke til projektet med økonomisk støtte. Dette vil øge sandsynligheden for, at de pågældende ansøgninger bliver imødekommet.

 • Hvad er baggrunden for bredbåndspuljen?

  I maj 2018 udkom et bredt teleforlig på tværs af Folketingets partier. Teleforliget fastsatte bl.a. kriterierne for tildeling af støtte fra bredbåndspuljen, der understøtter etablering af hurtigere bredbåndsforbindelser i landzoner i Danmark, hvor dækningen er dårlig. D. 25. juni er der åbnet op for ansøgninger til puljen. I 2018 er der ca. 100 mio. kr. til uddeling.

  Roskilde Kommune ønsker at forbedre den digitale infrastruktur i kommunen og yder derfor økonomisk tilskud til ansøgninger til bredbåndspuljen. Såfremt borgernes ansøgning ikke imødekommes af Energistyrelsen, yder Roskilde Kommune ikke støtte til det pågældende bredbåndsprojekt.

 • Hvornår er der frist?

  • 31. august 2018: Frist for borgere, virksomheder, kommuner mv. til at gøre indsigelser til kortlægningen af adresser, der er tilskudsberettigede
  • 3. oktober 2018: Frist for at annoncere et bredbåndsprojekt på Energistyrelsens hjemmeside. Annoncer dog gerne før af hensyn til at kunne nå at indgå aftale og ansøge
  • 31. oktober 2018: Frist for at indsende ansøgning om tilskud fra bredbåndspuljen 2018
  • Medio december 2018: Udsendelse af tilsagn til de projekter, som modtager støtte fra bredbåndspuljen
 • Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har dårlig internetforbindelse og ikke opfylder kriterierne for tilskud fra bredbåndspuljen?

  Bredbåndsudbyderne vil ofte gerne udbygge dækningen i Roskilde Kommune, såfremt de modtager en samlet henvendelse fra en større gruppe af borgere i det samme område. Du er velkommen til at kontakte kommunens mobil- og bredbåndskoordinator, hvis du ønsker råd og vejledning til denne proces. Alternativt kan du kontakte bredbåndsudbyderne direkte i dit område.

  • Fibia giver dig mulighed for at tilkendegive, at du ønsker fiber. Du kan også melde dig som ildsjæl og hjælpe med at få fibernettet til dit område. Læs mere på Fibias hjemmeside 
  • YouSee kan måske også hjælpe med YouSee´s Landdistriktsinitiativ. Læs mere om bedre bredbånd fra You See på deres hjemmeside, hvor du også finder kontaktoplysninger til deres landdistriktsinitiativ. 
  • I dele af Roskilde Kommune leverer Osted-nettet trådløst bredbånd. Benyt evt. deres dækningskort for at finde ud af om det kunne være en løsning for dig og din husstand. Læs mere på deres hjemmeside 
  • Er du bredbåndsleverandør og kan du hjælpe vores borgere og virksomheder med at få bedre bredbånd? Så hører vi gerne om jeres løsning. Skriv til Roskilde Kommunes mobil- og bredbåndskoordinator på mobilogbredbaand@roskilde.dk

Kontakt

Anna Højeng
Afdeling IT-service
Administration Kommunaldirektøren
Tlf 30 84 10 23
Dato: 25. Juni 2018

Senest opdateret:

30. Juli 2018

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.
Når du udfylder denne formular, accepterer du Molloms privatlivspolitik