Spiseforstyrrelser og selvskade skal opdages tidligere

Af Johanne Breum Jacobsen & Lise Hammershøj, Social, Job & Sundhed
Nu kommer der fokus på de børn og unge, der er i risiko for at udvikle psykiske lidelser som f.eks. anoreksi. Roskilde Kommune vil udvikle et screeningsværktøj, der kan opspore dem, inden sygdommen forværres.

Spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd bør opdages og behandles tidligere hos børn og unge. Derfor vil Roskilde Kommune udvikle et screeningsværktøj, der går under navnet Det mentale Sundhedshjul. Screeningen skal finde de børn og unge, der udviser tidlige tegn på psykiske lidelser som f.eks. selvskadende adfærd. Dernæst er det afgørende, at de får den nødvendige hjælp, inden det udvikler sig til alvorlige psykiske sygdomme, der er svære at behandle:

- Vi kan desværre se, at et stigende antal børn og unge er psykisk sårbare og bliver ramt af f.eks. spiseforstyrrelser. Næsten hver fjerde gymnasieelev i Roskilde Kommune har prøvet at skade sig selv. Det ligger os uhyre meget på sinde at hjælpe disse børn godt ind i voksenlivet. De er vores fremtid, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget om baggrunden for at udvikle det nye screeningsværktøj.

Det er afgørende, at de sårbare børn og unge bliver hjulpet, så snart de tidlige tegn på spiseforstyrrelser og selvskade bliver opdaget. Projektet skal derfor også sørge for at uddanne de medarbejdere, der arbejder med det mentale sundhedshjul til hverdag, så de ved, hvordan de bedst kan hjælpe børnene.

En hjælpende hånd til psykiatrien

Hvis projektet går som forventet, vil man i fremtiden kunne reagere på børn og unges tidlige symptomer, inden de udvikler sig til sygdomme som anoreksi og bulimi. På den måde kan screeningen også være med til at aflaste psykiatrien, som er dem, der står for at behandle spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd. Regionens børne- og ungepsykiatri, som har høje forventninger til projektet, er også med til at udvikle sundhedshjulet.

Det kommer til at koste knap 3,5 millioner kr. dels at udvikle Det mentale sundhedshjul, dels at uddanne de medarbejdere i kommunen, der skal bruge det. Pengene til projektet er bevilliget af Sundheds- og Ældreministeriet.

FAKTA

• En analyse fra Børnerådet viser, at hver femte elev i niende klasse har skadet sig selv. Undersøgelsen 'Ungdomsprofilen' fra 2014 viste, at hele 23 % af Roskilde Kommunes gymnasieelever har skadet sig selv.
  • Det er blandt andre skoler, klubpersonale, sundhedspleje og socialpsykiatri, der kommer til at bruge Det Mentale Sundhedshjul.
  • Projektet sættes i gang d. 1. september 2018 og varer til udgangen af 2021. Pengene kommer fra satspuljen 2018-21 vedrørende styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade.
Dato: 05. September 2018

05. September 2018