Toiletter med rindende vand 26 steder ved Dyrskuepladsen
Hygiejnen får et ordentligt løft, når muldtoiletter bliver erstattet af rigtige toiletter med tilhørende kloakledninger ved 26 såkaldte forsyningsøer fordelt over Roskilde Dyrskueplads og "Milen", som området rundt om Dyrskuepladsen hedder.

Lige nu er hele området gravet op på kryds og tværs, så 24 km spildevandsledninger og 6,5 km vandforsyningsledninger kan komme i jorden. De mange kilometer rør til spildevand går fra de 26 forsyningsøer til Sjællands største "gylletank" på ca. 4.500 m3. Tanken fungerer som et stort forsinkelsesbassin, så spildevandet kan tilbageholdes i op til en måned og Bjergmarkens rensningsanlæg kan følge med i forhold til den hårde belastning, som især Roskilde Festival giver.

Det er Roskilde Kommune, Fors A/S og Roskilde Festival, der i samarbejde står bag projektet.

Kommunens Klima- og Miljøudvalg tager sig af den del, der sikrer, at de 26 forsyningsøer bliver etableret i landskabet med vejadgang.

"Fra kommunens side invester vi nu 2,8 mio. kr. i, at Milen videreudvikles til et udendørs eventsted på nationalt niveau tæt på København. Vores investering kommer ned i kommunekassen igen, fordi vi fremover kan tage en lidt højere leje for at bruge området.
Samtidig bliver landskabet mere tilgængeligt til hverdagsbrug, og den store tank vil også fungere som forsinkelsesbassin ved ekstreme regnskyl fra et større område omkring Vor Frue og Vindinge, så vi minimerer risikoen for at folk får vand i kælderen." forklarer formanden for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Karim Friis Arfaoui.

Fordelingen af udgifterne til anlægget sker efter "forurener betaler princippet", hvor de besparelser, der opnås ved ikke at anvende slamsugere, finansierer den permanente løsning.

Fors A/S, som har de største anlægsudgifter på ca. 31 mio. kr., får de kommende år pengene hjem via tilslutningsbidrag, særbidrag og øget spildevandsafgift som følge af stigende vandforbrug.

Brugerne af området, hvor Roskilde Festival er den største, kommer til at betale mere til kommunen og Fors A/S, men det opvejes af, at andre udgifter falder bort. Der skal fx ikke længere trækkes slanger med drikkevand rundt i området hvert år, og udgiften til de mange slamsugere, der ellers har tømt muldtoiletterne, forsvinder også.

Sidst men ikke mindst vil gæsterne opleve mere komfort og en højere standard for hygiejnen.

Fakta

• Ved de 26 nye forsyningsøer er det muligt at tilsluttet toiletter med rindende vand og benytte vandforsyningen til fx håndvaske og badefaciliteter.
  • Mellemlageret er en lukket betontank på ca. 4.500 m3, med en diameter på ca. 35 meter og med en totalhøjde på ca. 6 meter, hvoraf hhv. 3 meter er nedgravet og 2 meter af tanken skjult af jord fra udgravningen til lageret, så kun ca. 1 meter af tanken bliver synlig (over jorden).
  • Tanken fungerer som et stort forsinkelsesbassin og sikrer, at spildevand kan tilbageholdes i op til en måned, inden det fortsætter til Bjergmarkens rensningsanlæg.

Miljø
Afdeling Miljø og Byggesag