Udvalg vedtager et klima-Kinderæg

Klimafonden 2017 er fordelt. I år blev der penge til 3 meget forskellige projekter – lige fra genbrug af tøj over guidede klimature til en smart indsamlingsmetode af energidata.

Den socialøkonomiske virksomhed Bevar IVS får penge af kommunens klimafond til at undersøge mulighederne for en sy-produktion af tøjpakker. Foreningen Yourguide får støtte til at gennemføre guidede klimature i Roskilde. Og DTU får økonomisk hjælp til et projekt om at udvikle en smart indsamlingsmetode til energidata.

Tøjpakker til nødhjælp af genbrugstøj

Med midlerne fra dette års klimafond, vil den lokale socialøkonomiske virksomhed Bevar IVS undersøge, om det er muligt at få etableret et syværksted, hvor der laves tøjpakker af genbrugstøj, som kan indgå i Røde Kors’ nødhjælpsarbejde. Bevar ønsker primært, at tøjpakkerne skal være til børn. Før en egentlig produktion kan blive virkelighed, skal Bevar afklare om der er potentiale, logistik og øvrige muligheder for ideen – og det er det, pengene fra klimafonden skal hjælpe til med.

En guidet klimatur rundt i Roskilde

Et andet projekt, der også har modtaget støtte fra klimafonden, er foreningen Yourguides ture i Roskilde. På to ture vil Yourguide fortælle om klima- og bæredygtighedsinitiativer forskellige steder i Roskilde Kommune og koble disse historier til situationen i fattige udviklingslande.

”Det er vigtigt at vi alle bliver bevidste om, hvad der sker af klima- og bæredygtighedstiltag omkring os, men også at vi får indblik i, hvordan situationen er i verden omkring os. At kigge op og ud, kan nogle gange være med til at sætte indsatserne i et andet perspektiv og understrege vigtigheden af at vi alle handler”, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan.

Smart indsamling af energioplysninger

Det sidste projekt handler om at udvikle en smart og mere effektiv måde til at indsamle energiforbrugsdata fra husholdninger, Forskere på DTU mener, at de bl.a. kan bidrage til udviklingen af energispareteknologi ved at få disse data. For at afprøve dette har klimafonden støttet et projekt, hvor forskerne senere på året skal ud og have fat i 4 frivillige husholdninger, der ønsker at afprøve og teste dataindsamlingen.

Fakta

Roskilde Kommunes Klimafond har årligt kr. 200.000,- til uddeling. Beløbet fordeles typisk mellem 2-4 projekter. Klima- og Miljøudvalget fordeler klimafondsmidlerne til projekter på indstilling fra Roskilde Kommunes Klimaråd.

Projekter der modtager støtte fra klimafonden skal bl.a. støtte den CO2-reducerende indsats i Roskilde Kommunes Klimapolitik og Klimaplan og have deltagelse af videninstitutioner og erhverv eller videninstitutioner og foreninger/institutioner/interesseorganisationer.

Formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan
50 48 50 66, jonasp@roskilde.dk