Vikingeskibene bliver bedre sikret mod stormflod

• Vikingeskibshallen

Da Stormen Urd ramte museet den 27. december 2016 var vandet igen tæt på bygningen. I 2013 under Bodil kom vandet op over bunden af vinduerne.

Vikingeskibene i Roskilde vil være bedre sikret, hvis der kommer en stormflod til vinter. Museet har nu besluttet, hvordan en del af de 4,5 mio. kr., som byrådet har bevilget til stormflodssikring, skal bruges. Det bliver en kombination af bygningssikring på museumshallen og watertubes på Museumsøen

Roskilde Kommunes byråd besluttede helt tilbage i januar 2015 at afsætte de 4,5 mio. kr. som tilskud til at sikre Vikingeskibsmuseet mod oversvømmelser.

Museet har sidenhen haft midlertidige foranstaltninger, som beskytter glasfacaden mod fjorden med træplader og pumper til at fjerne indtrængende vand fra hallen. Den beskyttelse bibeholdes, indtil museet har afklaret om hallen skal restaureres eller om der skal bygges et nyt museum, men nu kommer der mere til.

I de forløbne år har Vikingeskibsmuseet i samarbejde med kommunen fået skitseret en bygningssikring af de tre landfaste sider af museumshallen samt en sikring af museumsøen med en fast mur og mobile hegn af planker.

Problemet er dog, at sikringen af museumsøen overstiger de 4,5 mio. kr., som kommunen har afsat. Samtidig vil sikringen først kunne etableres, når der er tilladelse fra Kystdirektoratet.

Derfor ønsker Vikingeskibsmuseet i stedet at gennemføre bygningssikringen af de tre landfaste sider af museumshallen samt en mobil sikring af museumsøen med watertubes.

Løsningen på museumsøen er mindre sikker end en fast mur, men kan sættes i gang umiddelbart, og er mere fleksibel i forhold til at bruge øen til museets aktiviteter.

Kommunens Klima- og Miljøudvalg har nu godkendt, at pengene kan bruges på den måde.

”Jeg synes museet har taget en fornuftig beslutning om, hvordan det vil bruge pengene”, siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan.

”Vi får sikret museet her og nu, men ved jo samtidig, at det ikke er afklaret, om museumshallen skal have fjernet sin status som fredet bygning. Sker det, kan det jo være, at en permanent sikring mod stormflod skal være en anden. Derfor er løsningen en god afvejning af at være sikret her og nu kombineret med, at museets situation kan være anderledes om 5-10 år”, siger formanden.

Formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan
50 48 50 66, jonasp@roskilde.dk