You are here

Gode råd til et sundt seniorliv

Af Holger Petersen
Kursus i sund aldring bliver nu et fast tilbud til alle ældre borgere i Roskilde Kommune.

Siden september 2015 har 400 borgere i lokale foreninger og klubber, ældreboliger, caféer og bofællesskaber deltaget i et af Roskilde Kommunes 25 kurser med titlen Sund Aldring. Det har indtil nu været et pilotprojekt, men borgernes tilfredshed med kurset er så stor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget nu har besluttet at gøre det til et fast tilbud til ældre borgere.

  • Forskning viser, at det er en god idé at starte tidligt på at imødegå, at vi ældes. Det er det, vi tilbyder borgerne med kurserne, og vi kan se på tilbagemeldingerne, at de er meget glade for dem. Så nu gør vi dem til en fast del af sundhedstilbuddene til kommunens ældre borgere, siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

95 procent af de borgere, der har deltaget i kurset i Sund Aldring, har været godt tilfredse eller tilfredse. Og 4 ud af ti angiver direkte, at kurset i høj eller i nogen grad har inspireret dem til at foretage ændringer i deres liv. Som en 88 årig dame skriver i sin evaluering: ”Nu har jeg fået mod på at bevæge mig lidt mere”.

Målgruppen er primært ældre borgere, som ikke i forvejen får hjemmepleje eller sygeplejeydelser. Kurset hjælper dem til selv at blive opmærksomme på de tegn, der kan være på sygdom og nedsat funktion. Deltagerne bliver desuden undervist i emner som naturlig aldring, aktivitet, sund kost og sociale relationer. 

Samtidig lærer deltagerne mere om, hvordan de tackler de forandringer på det fysiske, psykiske og sociale plan, som følger med, når man ældes. Eksempler på forandringer er pensionering, ændret økonomisk status og svigtende helbred - fx svigtende sanser, begyndende akut eller kronisk sygdom, aftagende muskelstyrke og dårligere gang. Også tab af familiemedlemmer og venner medfører ofte store forandringer i tilværelsen.

Roskilde Kommunes sundhedscentre tilbyder også kurser i sund aldring.

FAKTA

Seniorkursus i ”Sund Aldring” er et tilbud til ALLE seniorer fra 65 år.

De kurser, der hidtil er gennemført, er fordelt geografisk i Roskilde Midt, Æblehaven, Himmelev, Svogerslev, Jyllinge, Gundsømagle, Gadstrup og Viby.

Deltagerne er rekrutteret i samarbejde mellem de lokale Sundheds- og Omsorgscentre samt lokale foreninger/klubber, caféer og bofællesskaber.

Aldersspændet har været 50-100 år. 78 % af besvarelserne er i alderskategorien 70-89 år.

Forskning viser, at der er store forskelle på, hvordan vi har det fysisk, når vi bliver ældre og at det også har en betydning for vores levetid, hvordan vi har det med vores nærmeste.

Dato: 19. August 2016

Senest opdateret:

18. August 2016

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.
Når du udfylder denne formular, accepterer du Molloms privatlivspolitik