You are here

Graviditet og barsel

Sundhedsplejen tilbyder bl.a. familieforberedelse og graviditetsbesøg. Du kan som regel få barselsdagpenge, når du er på barselsorlov.

Venter I jeres første barn, er der tilbud om familieforberedelse i grupper. Familieforberedelse starter fra 26.-29. graviditetsuge. Sundhedsplejen tilbyder hjemmebesøg i ca. 30. graviditetsuge.

Du kan læse mere på sundhedsplejens hjemmeside

Til familier med flere børn er der mulighed for at deltage i mødre- og fædregrupper. Sundhedsplejersken har også en række specialtilbud til familier med særlige behov.

Som forældre har I ret til at holde barselsorlov, når I får barn. De fleste kan få barselsdagpenge under orlov i stedet for den indkomst, der ellers ville have været gældende. Det er din situation, som afgør, om du kan få barselsdagpenge.

Spørgsmål og svar

 • Hvordan kommer jeg med til familieforberedelse?

  Venter I jeres første barn sammen, tilbyder sundhedsplejerskerne familieforberedelse sammen med andre kommende forældre. Tilbuddet er gratis og strækker sig over i alt ti gange.

  I skal selv tilmelde jer til Familieforberedelse.

  Holdet starter omkring den 26.-29. graviditetsuge og slutter, når barnet er ca. 15 måneder gammelt.

  Læs mere om familieforberedelse.

  Er det ikke dit første barn, inviterer Sundhedsplejen alle mødre og fædre til at deltage i en mødregruppe eller fædregruppe. Her får du kontakt til andre mødre eller fædre med børn i samme alder, og som bor i dit nærområde.

 • Hvornår kommer sundhedsplejersken på besøg?

  Under graviditeten

  Venter I jeres første barn sammen, tilbyder sundhedsplejersken et besøg hjemme hos jer. Har du født før, kan du få graviditetsbesøg, hvis du mener, at du har et særligt behov .

  Hvis du/I ønsker besøg, så send en mail til sundhedsplejen@roskilde.dk eller ring på telefon 46 31 46 36.

  Barnets første år

  Sundhedsplejen får besked fra hospitalet eller fra jordemoderen, når du har født. Familier der er udskrevet før 72 timer efter fødslen og efter hjemmefødsel, får et tidligt hjemmebesøg på 4.-5. dagen efter fødslen. Der er også besøg på lørdage. Besøget varer ca. 30 minutter og fokuserer på:

  • Barnet og familiens trivsel
  • Amning eller anden ernæring til barnet
  • Evt. gulsot
  • Vejledning om det nyfødte barn.

  Kontakt gerne selv sundhedsplejen på telefon 46 31 46 36, hvis familien tager tidligt hjem.

  Tager familien hjem senere end 72 timer efter fødslen, er første besøg senest 8-10 dage efter fødslen. Har du behov for råd og vejledning, kan du selv henvende dig til sundhedsplejen.

  Du får 4-5 besøg inden for det første år og besøg, når dit barn er 1 ½ og 3 ½ år.

 • Hvor får jeg råd og vejledning om mit barn?

  Hvis du ud over besøg fra din sundhedsplejerske har brug for råd og vejledning, kan du træffe en sundhedsplejerske på hverdage kl. 8.00-9.00 på telefon 46 31 46 36. Du kan også kontakte din sundhedsplejerske direkte på telefon eller mail.

  Åbent hus

  Sundhedsplejen holder åbent hus for småbørnsfamilier alle hverdage. Alle er velkomne uden forudgående aftale. Sundhedsplejen giver individuel rådgivning og vejledning:

  • Mandag kl. 12.00 - 13.30 på Jyllinge Skole, Blok 7, Planetvej 30, 4040 Jyllinge
  • Mandag kl. 12.00 - 13.30 i Beboerhuset, Rønnebærparken 74, 4000 Roskilde
  • Onsdag kl. 13.30 - 15.00 på Dåstrup Skole, Bueager 2, 4130 Viby

  Sundhedsplejersketelefonen

  Du kan kontakte Sundhedsplejersketelefonen, hvis der opstår akutte problemer eller spørgsmål. Du får råd og vejledning af erfarne sundhedsplejersker, som til daglig er ansat i en kommune i Region Sjælland.

  Telefonen er åben fredag, lørdag, søndag og helligdage kl. 17.00 - 20.00.

  Telefon 70 22 76 23

 • Hvor finder jeg oplysninger om mit barn?

  Det kan være svært at huske alle detaljer om barnets første år. På borger.dk er det nemt at finde de ønskede oplysninger.

  I Barnets Bog kan du se Sundhedsplejerskens notater om dit barn, højde- og vægtkurver, samt kommende aftaler med sundhedsplejersken.

 • Hvordan er barselsreglerne?

  Som forældre har I en række muligheder for selv at planlægge barselsorloven og den efterfølgende forældreorlov. De fælles regler kan ses på borger.dk, men da reglerne varierer inden for de forskellige overenskomster, er det en god idé også at kontakte a-kasse eller arbejdsplads.

  Læs mere om barsel og orlov på borger.dk

Kontakt

Sundhedsplejen - Hovednummer
Gormsvej 9
4000 Roskilde
Administration Social Job og Sundhed
Tlf 46 3 1 46 3 6

Senest opdateret

27.06.2019