You are here

Vielse med en udlænding

Hvis du vil giftes i Danmark med en borger, der ikke har dansk statsborgerskab, er der særlige regler.

Se her hvor I skal ansøge om vielse

Hvis I skal ansøge hos os, kan I læse mere om processen herunder.

Vær opmærksom på, at sagsbehandlingstiden for vielse med en udlænding er omkring 8 uger.

Regler

  • Jeg vil giftes med en borger fra et nordisk eller EU-land

    Hvis du vil giftes med en borger fra et nordisk land eller et EU-land, som ikke har dansk CPR-nummer, skal du udfylde en digital ægteskabserklæring.

    Hvis I begge er i Danmark og begge har CPR nummer, skal I ansøge her

    Husk at vedhæfte de relevante dokumenter.

  • Jeg vil giftes med en borger fra et ikke-nordisk eller et ikke-EU land

    Hvis du vil giftes med en ikke-nordisk eller et ikke-EU statsborger, som har tidsubegrænset opholdstilladelse, skal du ansøge her.

    Hvis vedkommende ikke har tidsubegrænset opholdstilladelse, skal I ansøge i Familieretshuset.

  • Jeg eller min ægtefælle er nordisk statsborger bosat i Norden og vil giftes på Roskilde Rådhus

    Som nordiske statsborgere skal I først anmode om en prøvelsesattest fra jeres hjemkommune. Herefter skal I sende prøvelsesattesten  samt et følgebrev om, hvilken dato I vil giftes til: 

    Roskilde Kommune, Borgerservice, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde

    Hvilke dokumenter, I skal vedlægge, afhænger af, hvilket land, du eller din kommende ægtefælle har statsborgerskab i:

    Sverige (Kontakt Skatteverket i din kommune)

    • Hindersprövning
    • Personbevis for begge parter
    • Intyg om vigsel

    Norge (kontakt Folkeregistret i din kommune)

    • Prøvningsattest
    • Kopi af pas
    • Dåbsattest

    Island, Færøerne, Grønland og Finland: 

    • Prøvelsesattest

    Hvis I begge bor i udlandet skal I betale et vielsesgebyr på 870 kr. Gebyret gælder også for danske statsborger som er bosat i udlandet.

  • Relevante dokumenter og legalisering

    For udenlandske statsborger skal vi bruge følgende dokumenter:

    • Kopi af pas og opholdstilladelse (Udlændingestyrelsen eller statsforvaltningen)
    • Civilstandsattest fra hjemlandet og alle lande vedkommende har boet i.
    • Hvis vedkommende er skilt i udlandet skal vi bruge kopi af skilsmissedommen
    • Hvis vedkommende er blevet enke/enkemand i udlandet skal vi bruge kopi af skifteretsdom

     

    Hvis vedkommende er født i udlandet, men er dansk statsborger nu, skal vi bruge følgende dokumenter:

    • Civilstandsattest fra hjemlandet og alle lande vedkommende har boet i.
    • Hvis vedkommende er skilt i udlandet skal vi bruge kopi af skilsmissedommen
    • Hvis vedkommende er blevet enke/enkemand i udlandet skal vi bruge kopi af skifteretsdom

    Alle dokumenter skal være legaliseret. Dokumenterne kan enten have Apostille stempel eller være legaliseret ved udenrigsministeriet og det danske repræsentantskab i det relevante land.

    Her kan I finde oplysninger om hvor Apostillen kan fås.

    Følgende lande skal ikke have deres papir legaliseret:

    • EU lande
    • USA
    • Canada
    • Australien og New Zealand
    • Tyrkiet

    Derudover skal alle dokumenter være oversat af en autoriseret translatør til dansk eller engelsk.

    Kommer vedkommende fra et nordisk land skal civilstandsattest hentes her:

    • Sverige: Skatteverket i kommunen
    • Norge, Island, Færøerne og Finland: Folkeregisteret i kommunen

Kontakt

Borgerservice
Administration By Kultur og Miljø
Tlf 46 31 30 00

Senest opdateret

03.04.2019