Aktindsigt

På denne side kan du se, hvornår og hvordan du kan få aktindsigt.

Om aktindsigt

Retten til aktindsigt omfatter som udgangspunkt alle dokumenter i en sag, herunder blandt andet også kort, tegninger, film og journalfortegnelser.

Reglerne for aktindsigt står i lov om offentlighed i forvaltningen, forvaltningsloven samt miljøoplysningsloven.

Hvem kan søge om aktindsigt?

Alle har ret til at bede om aktindsigt.

Ønsker du aktindsigt i din egen sag, eller er du part i en sag, har du krav på aktindsigt efter reglerne i forvaltningsloven. Du er part i en sag, hvis du har en væsentlig, retlig eller direkte interesse i sagens afgørelse. Forvaltningsloven giver en større adgang til aktindsigt end offentlighedsloven.

Du kan også have ret til at søge aktindsigt efter offentlighedslovens § 8, som omhandler egenacces.
Det betyder, at du kan få aktindsigt i en sag, hvis dine personlige forhold er omtalt i sagen, selvom du ikke er part i sagen

Hvis du søger om aktindsigt på vegne af en anden person, skal du kunne dokumentere at vedkommende har givet dig samtykke.

Sådan søger du aktindsigt

Der er ingen særlige krav til, hvordan du skal søge om aktindsigt. Det kan ske via e-mail, Digital Post, pr. brev eller ved personlig eller telefonisk henvendelse.

For at beskytte dine personoplysninger anbefaler vi, at du bruger vores selvbetjeningsløsning til digital ansøgning. Her vil du blive guidet gennem forløbet og dermed sikrer du, at Roskilde Kommune modtager alle relevante oplysninger med det samme.

Du behøver ikke at begrunde din ansøgning, men ansøgningen skal indeholde de oplysninger, som er nødvendige for, at Roskilde Kommune kan finde den sag eller de dokumenter, du ønsker aktindsigt i.

Hvis du ikke er part i sagen, skal din anmodning indeholde oplysninger, som gør det muligt at identificere de relevante dokumenter samt et tema for ansøgningen.

Du kan kun få aktindsigt i det, der allerede er i sagen. Roskilde Kommune er således ikke forpligtet til at udarbejde nyt materiale, analyser, statistikker m.m. Dog kan kommunen udarbejde såkaldte dataudtræk.

Hvis du søger aktindsigt på vegne af en pårørende, skal du vedhæfte underskrevet fuldmagt i selvbetjeningsløsningen. 

Den pårørende skal udfylde fuldmagten med følgende:

  • Navn
  • CPR.-nr.
  • At du har lov til at anmode om aktindsigt
  • Underskrift

Spørgsmål og svar

Muligheder for at klage

Hvis du vil klage over afgørelsen eller over sagsbehandlingstiden, skal du sende din klage til sagsbehandleren eller den afdeling i kommunen, som har med sagen at gøre.

Du har altid krav på at få en klagevejledning, hvis du ikke modtaget fuld aktindsigt.

Du kan også rette henvendelse til Folketingets Ombudsmand. Ombudsmanden er ikke en egentlig klageinstans, men kan på eget initiativ eller på grundlag af en klage undersøge en sag nærmere.

Du kan finde information om klagemuligheder samt kontaktoplysninger via dette link til Folketingets Ombudsmand

Kontakt Roskilde Kommune

Rådhusbuen 1
4000 Roskilde

Mandag - fredag

9 - 14

Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage.