Bente syr muleposer af genbrugsstof

I syværkstedet på INSP mødes Bente Mikkelsen hver måned med andre kreative ildsjæle for at sy muleposer af genbrugsstof. Poserne kan de tage med hjem eller donere til Roskilde Bibliotek.

Lyden af snurrende symaskiner blander sig med glade stemmer i loftslokalet på INSP. Denne eftermiddag kort før jul er otte deltagere mødt op for at sy i det kreative værksted, som en projektgruppe fra Roskilde Bibliotekerne faciliterer.

Grib en mulepose på biblioteket

Opskriften er enkel: Sy muleposer af de spraglede genbrugsstoffer, der ligger i store stakke i lokalet. Poserne kan du tage med hjem til eget brug eller donere til Roskilde Bibliotek, hvor brugerne gratis kan gribe dem til at fragte deres lån hjem i.

Blev inspireret på Facebook

En af dagens syglade deltagere er Bente Mikkelsen. På Facebook så hun et opslag om værkstedet og blev inspireret.
”Jeg flyttede til Roskilde for nylig og søger gode aktivitets- og interessefællesskaber. Værkstedet er oplagt, fordi jeg her møder jævnaldrende kvinder, der deler min passion for at sy. Og så kan jeg lide at gøre noget for det lokale bibliotek og dets brugere,” begrunder hun sin motivation for at være mødt op.

Fikser familiens tøj

I det daglige er Bente Mikkelsen optaget af genbrug og genanvendelse:
”Som en selvfølge sorterer jeg hjemme alt mit affald efter de kommunale retningslinjer,” siger hun og tilføjer:
”I min familie er det mig, der reparerer cowboybukser og andre beklædningsdele, når de går i stykker. Mine børn og børnebørn lægger deres tøj til mig, når det er itu. Som regel kan jeg fikse det.”

 

Redesigner tøj til barnebarn

Fermt redesigner hun også beklædningsgenstande.
”Jeg har lige omsyet min voksne datters strikkede trøje til hendes datter. Det var et større projekt med snoninger, som skulle passe sammen, men det lykkedes. Mit barnebarn blev så glad for trøjen.”

Håndarbejdslærer tager én for holdet

I syværkstedet guider håndarbejdslærer Else Manley deltagerne i, hvilke genbrugsstoffer de med fordel kan bruge, og hvilke mål muleposerne skal sys efter. Hun arbejder her frivilligt som underviser,
”Else Manleys bidrag har været uvurderligt og også uundværligt for de gode syeftermiddage, hvor deltagerne er musklerne, der driver det kreative arbejde frem,” pointerer Hanne Bjørn, der er bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne og medlem af projektgruppen bag værkstedet.

Syrammen er fri

Rammen for, hvad man vil sy, er fri, betoner bibliotekaren:
”Overskriften er muleposer, men det er helt ok at komme med sin egen sy-dagsorden. Det er skønt, når deltagerne inspirerer hinanden til at sy andre ting, f.eks. stofposer til julegaveindpakning, af genbrugsstoffet.”

Bibliotekarer skaber god stemning

Sammen med sin bibliotekarkollega Jytte Seersholm Jensen serverer Hanne Bjørn kaffe og the, mens hun smalltalker med deltagerne.
”Jytte og jeg er her værkstedsværter, der, efter bedste evne, sørger for god stemning, mens vi selv hygger os mindst lige så meget som deltagerne. Ingen af os bibliotekarer vidste som afsæt noget om syning. Måske ved vi nu en lille smule mere,” smiler Hanne Bjørn.

Sy muleposer, og gør en grøn forskel

En eftermiddag om måneden faciliterer en gruppe bibliotekarer fra Roskilde Bibliotekerne et syværksted på INSP, Slagteristræde 9. Her kan alle interesserede tilmelde sig og dukke op for at sy muleposer og andre genstande af det genbrugsstof, der er til rådighed.
Deltagerne kan få vejledning i, hvordan de klipper og syr stoffet. De færdige muleposer kan man donere til Roskilde Bibliotek, eller man kan tage med hjem og bruge dem i det daglige som et alternativ til plastikposer.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem det nationale projekt ’Sammen om Verdensmål’, som tænketanken Fremtidens Biblioteker står bag, og Roskilde Bibliotekerne. Med afsæt i FN’s 17 Verdensmål er visionen at inddrage især borgere over 60 år i lokale fællesskaber, der øger livskvaliteten og samtidig bidrager til en bæredygtig udvikling.

Fremover er det planen at afholde syværkstedet en gang om måneden på INSP. Datoerne for de fremtidige syværksteder bliver løbende annonceret på Roskilde Bibliotekernes hjemmeside, app og Facebook-profil.

Tager afsæt i FN’s Verdensmål

Idéen til syværkstedet på INSP udspringer af en række møder mellem frivillige kræfter i Roskilde Kommune og Roskilde Bibliotekernes projektgruppe, fortæller Hanne Bjørn.
”På landets biblioteker iværksætter vi indsatser, der støtter op om lokale handlefællesskaber med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål for øje. Det er oplagt, at vi som folkeoplysende institution sætter en ramme om en folkelig forankring af FN´s verdensmål,” siger hun.

Seniorerne skaber værdi

Et særligt segment, som projektgruppen bag syværkstedet havde i tankerne, var seniorerne. Flere undersøgelser har vist, at de ældre i forvejen har fokus på at tænke og handle bæredygtigt, refererer Hanne Bjørn. 
”Indgangene til at inddrage folk på 60 plus i FN’s Verdensmål, er i forvejen begrænsede. Det er ærgerligt, for mange i den aldersgruppe har værdifulde erfaringer og en motivation til at involvere sig i den her type projekter,” uddyber bibliotekaren.

Symaskiner skal summe hver måned

På sigt er det planen, at syværkstedet skal køre en eftermiddag om måneden.
”Så længe vi kan samle deltagere nok til, at det giver mening at holde åbent og værkstedet er ledigt, tænker vi at fortsætte,” siger Hanne Bjørn.

”Spring ud i det”

Ved sin maskine syr Bente Mikkelsen sidste stikning på sin mulepose og betragter den med et tilfredst blik. Hun glæder sig til de fremtidige sessions med syning og socialt samvær på INSP.
”Når værkstedet kører, vil jeg komme,” siger hun og opfordrer andre syglade mennesker til at tage tråden op:
”Spring ud i det. Kan du endnu ikke sy, så kan du sagtens lære det.”

Besøg Gundsømagles nye Repair Café

'Sammen om Verdensmål' har et andet projekt med fokus på genbrug og genanvendelse på bedding: En Repair Café i Gundsømagle. 

Caféen, der er etableret af lokale ildsjæle fra Gundsømagle Lokalråd, og som en flok frivillige fiksere bemander, holder åbent første gang onsdag den 14. december kl. 16-19.

Her kan man komme forbi med sine defekte ejendele som tøj, elektriske apparater, cykler og legetøj og få fiksernes kyndige hjælp til at reparere dem.
Repaircafeen er støttet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og organisationen Repaircafe Danmark.