Frivillige fiksede Pias kaffemaskiner: ”Repair caféen er et fantastisk sted”

Pia Overgaard opsøgte Repair Café Trekroner med to defekte kaffemaskiner, som frivillige fiksede for hende. Varmt anbefaler hun værkstedet til andre borgere.

- Hvad motiverede dig til opsøge Repair Café Trekroner?

”I foråret læste jeg på Facebook om den nye repair café på Roskilde Universitet. Jeg tog med til åbningen og hørte et spændende oplæg om selve konceptet. Det er vigtigt – og helt i min ånd - at vi lærer at få repareret vores ting.”

 

- Hvad har du fået fikset i repair caféen?

”Mine to kaffemaskiner, som gik i stykker kort efter, at jeg havde købt dem. Forhandleren ville ikke hjælpe mig; det gjorde mig frustreret. Jeg kunne ikke bare kassere først én, så to næsten nye maskiner til omkring 4.000 kr. stykket. Jeg formodede, at det var små defekter. Derfor gemte jeg maskinerne i et skab til bedre tider.”

 

- Hvordan fik du hjælp til at reparere maskinerne?

”Jeg var lidt nervøs ved at dukke op, da jeg ikke er særligt teknisk anlagt. Men jeg tog derhen, greb fat i en frivillig og fortalte min uheldige historie om kaffemaskinerne. Den frivillige tændte på min fortælling og gik i gang med at skille en af maskinerne ad. Det var udfordrende – fire fiksere endte med at være på opgaven.”

 

- Hvad var problemet med kaffemaskinerne?

”De frivillige fandt ud af, at det var en termosikring i hver maskine, som var sat til at afkoble ved 104 grader, der skulle skiftes. Begge maskiner gik i stykker under afkalkning. Dér kører maskinen længe med kemikalier og kan blive ekstra varm, fortalte en fikser. De frivillige bestilte nogle nye sikringer hjem, som jeg betalte for. Ved den følgende repair café-session fiksede de frivillige begge mine kaffemaskiner.”

- Hvordan var din oplevelse af repair cafén?

”Helt vildt positiv: Vi var tre-fire gæster med defekte varer og en masse frivillige, som havde tid til og flair for at reparere folks ting. Læg hertil, at FabLab på RUC rummer en masse maskiner og værktøj, som de frivillige kan bruge. Det er et fantastisk sted.”

 

- Hvorfor er det vigtigt for dig at få dine ting repareret? 

”Jeg er født i en arbejderfamilie i tresserne, hvor man ikke kunne købe nyt hele tiden. I dag har bæredygtighedstanken sneget sig ind i mig: Der går sport i at prøve at få tingene fikset.” 

 

- Hvordan er du i din hverdag i øvrigt optaget af at genbruge og genanvende?

”Jeg sorterer mit affald. Her undrer jeg mig dog over, at kommunerne har forskellige sorteringssystemer. I vores sommerhus skal låg f.eks. skrues af glas, før de ryger i containeren. Papir og pap skal i hver sin beholder. De ting er jo anderledes her i Roskilde; det kan være udfordrende. Jeg håber, kommunerne på sigt laver fælles retningslinjer for affaldssortering. Det vil lette arbejdet for alle os, der bevæger os rundt i landet og gerne vil gøre det rigtigt.”