Helle guider dig til mindre madspild i sommervarmen

Med enkle fif kan du forebygge, at god mad ender i skraldespanden ved sommerens udendørs sammenkomster.

Sommervejret lokker os til at spise i det fri. Når grillen syder, og stemningen gløder, glemmer vi måske at passe på maden.   

”Ved havnen, i parken eller på stranden har vi ikke lige et køleskab, vi kan holde maden kold i før måltidet og proppe resterne ind i, når vi har spist. Men med enkle greb kan vi undgå, at maden bliver dårlig og ender i skraldespanden,” siger Helle Boje.

Hun er antropolog og tovholder på madspildsfeltet i Grønt Omstillingsforbund Roskilde. Her arbejder hun med en årlig kampagne for grøn mad, hvor målgrupperne både er borgere og kommunens kantiner.

Planlæg dit party

Ved sammenkomsterne i det fri er en god planlægning første skridt mod mindre madspild.
”Tit kender du jo de gæster, du skal have til spisning. Estimér, hvor meget mad de spiser, og sænk mængdebarren lidt. Som backup kan du pakke et lille lager af chips, nødder, myslibarer, brød eller gnavegrønt til gæster med ekstra stor appetit,” siger Helle Boje.

Put maden i en termotaske

I sommervarmen er friske fødevarer som kød og mejeriprodukter særligt udsatte.
”Put dem i en termotaske – lag på lag med køleelementer imellem. Er der rester efter det udendørs måltid, kan du pakke dem ned i termotasken igen, så de forbliver friske,” siger Helle Boje.

Grøn mad klarer sig bedst

Tager man kød med ud til f.eks. en grillfest, holder magre produkter som kylling længere end de meget fedtholdige kødtyper, siger Helle Boje og indskyder et grønt menuforslag:
”En sandwich, et fladbrød eller en madpandekage med grillet grønt, pesto, bønnemos eller en frisk salat er lækkert at tage med ud i sommeren.”
Mejerivarer fordærver let i varmen. Her har Helle Boje et alternativ til den traditionelle kartoffelsalat med cremefraiche:
”Prøv en salat på ris, pasta couscous eller quinoa og grønt. Brug en dressing rørt på olivenolie – den holder sig bedre end cremefraiche uden for køleskabet.”


Drop de bløde frugter

Til desserten har Helle Boje et par farverige fif:
”Frugter i sæson som blåbær, solbær, kirsebær og ribs holder sig friske længe. De bliver ikke så nemt bløde som jordbær, pærer og bananer, der nemt smatter ud og bliver kedelige i varmen.”

Pak maden ind med omtanke

For at undgå at skabe for store mængder skrald kan vi pakke picnicmaden ind med grøn omtanke.
”Drop engangsbestik og -tallerkener. Tag picnicservice af hård plast med. Det er let at bære, fylder ikke så meget - og så kan du vaske det op og bruge det igen og igen,” siger Helle Boje.

Slyng et viskestykke om kageformen

Køber man take away-mad med ud, kan man tage plastbeholderne med hjem, rengøre dem og bruge dem igen, når man skal på picnic. På den måde kan man nemt portionsanrette uden at bruge tallerkener, lyder et andet af Helle Bojes råd.
Stanniol som indpakning fraråder hun, fordi det er så energikrævende at fremstille.
”Slyng et viskestykke, et tyndt stykke madpapir eller plastikfilm hen over kageformen eller salatskålen i stedet,” siger Helle Boje.


Flyt dig på madspildsfronten

Det kræver vilje og en aktiv indsats at redde overskudsmaden ved udendørs komsammener, erkender Helle Boje. Tit er rammerne om måltiderne i det fri mere flydende, og fokus er på at hygge sig – mindre på at være fornuftig og drage omsorg for maden.

”De fleste ved jo godt indeni, at vi skal bekæmpe madspild. Fra at være bevidst om noget til at handle på det kan der være et stykke vej. Beslut dig for, at den her sommer flytter du dig ved at forhindre, at god mad går tabt,” siger Helle Boje.

Skru ned for madspildet i sommervarmen – seks fif fra Helle Boje

  1. Til udendørs komsammener kan du med fordel vælge retter med lang holdbarhed, f.eks. salater, brød, pizzasnegle eller sandwiches med grønt fyld.

  2. Brug en termotaske med frosne køleelementer til at holde maden kold.
  3. Beregn på forhånd, hvor megen mad du selv og dine gæster spiser. 600 gram mad per person er et godt afsæt. Hav altid en backup af f.eks. nødder, brød eller grøntsagsstænger med til de ekstra sultne.

  4. Undgå engangsservice, da det genererer store affaldsmængder. Brug Tupperware-skåle og plastikkopper og -tallerkener, du kan vaske op og bruge igen og igen.

  5. Tænk i portioner frem for buffet. Ved på forhånd at anrette maden i små skåle, plastbeholdere eller på små tallerkener undgår du, at gæsterne øser mere op, end de kan spise.

  6. Smid ikke mere mad på grillen, end folk reelt kan spise. Du kan altid varme mere, hvis nogle har brug for det.