Der er stille ved det store sybord. Som frivillig syfikser i Repair Café Trekroner sidder Liva Adelholm Baunsgaard klar med tråd, saks og målebånd. Hun hjælper borgere, der dumper ind i repair caféen med deres hullede jeans eller defekte lynlåse.
”Min mor er håndarbejdslærer. Som barn så jeg hende sy mine bukser og trøjer, når de gik i stykker. Det inspirerer mig til selv at fikse mit tøj,” fortæller Liva Adelholm Baunsgaard, der til daglig læser en humanistisk-teknologisk bachelor på Roskilde Universitet.
Få hjælp til selvhjælp
Denne tirsdag aften deler Liva Adelholm Baunsgaard det store FabLab-værksted på Roskilde Universitet med en håndfuld andre af repair caféens frivillige. Ved et bord splitter en fikser og en borger en cd-afspiller i atomer. En røgsøjle i et hjørne af lokalet indikerer, at en frivillig og en borger her lodder den elektriske indmad i en kaffemaskine. Repair caféens røde tråd er, at de frivillige viser borgerne, hvordan de selv kan reparere deres ting. Liva Adelholm Baunsgaards sykasse rummer masser af pædagogiske værktøjer:
”Mine medstuderende rækker jævnligt ud til mig for at få tips til, hvordan de kan reparere deres tøj,” siger hun.
Fikser silkekjole for en ældre herre
Nogle borgere må syfikseren tråde nålen for. Som ved forrige repair café-session, hvor en ældre mand troppede op med sin kones iturevne silkekjole. Liva Adelholm Baunsgaard fiksede den for ham.
”Han var meget glad. Det bliver de fleste borgere, når frivillige hjælper dem med at reparere deres ødelagte yndlingsting. Derfor giver repair café-konceptet så god mening,” siger hun
Frivillig syfikser Liva
Nyt liv til lamper og glattejern
På sin laptop scroller teknologikonsulent ved Roskilde Universitets FabLab og koordinator af Repair Café Trekroner, Sara Daugbjerg, ned over sin liste over de genstande, caféens frivillige hjælper lokale borgere med at fikse:
”Kaffemaskiner, cd-afspillere, elektroniske parkeringsskiver, glattejern, lamper,” remser hun op.
Mobiltelefoner figurerer ikke på listen. Af en særlig årsag:
”Lokalt findes der professionelle mobiltelefon-reparatører. Dem og deres marked støtter vi op om. Vi henviser borgerne til dem frem for at hjælpe med at fikse de ting,” siger Sara Daugbjerg.
Forlæng kaffemaskinens levetid
Repair caféens overordnede mål er at udbrede agendaen om, at vi kan og skal forlænge flere genstandes levetid ved at reparere dem frem for at smide dem ud, siger Sara Daugbjerg.
”Mange af os er gået gennem skolesystemet uden at lære at åbne de defekte elektriske ting. Der følger ikke en reparationsmanual med, når du køber en kaffemaskine. Vores langsigtede ambition er at gøre borgere fortrolige med at skille ting ad og fikse dem,” siger hun.
Åbner FabLab for borgerne
Her er FabLab-lokalet på Roskilde Universitet ideelt: Værkstedet rummer avanceret udstyr, herunder svejsemaskiner, 3D-printere og materialer til laserskæring.
”Vi åbner med Repair Café Trekroner stedet op for udefrakommende og hjælper dem gerne med mere komplekse reparationer,” siger koordinatoren.
Frivillige deler viden med borgerne
Aktuelt har Repair Café Trekroner godt 20 frivillige tilknyttet, herunder både ansatte og studerende ved Roskilde Universitet og folk udefra, der afsætter en tirsdag aften hver anden måned til at hjælpe lokale borgere med at reparere ødelagte ting.
”Vores frivillige er meget dygtige. Ved at samles i det her community inspirerer de hinanden og deler viden – også med borgerne, der besøger caféen. Det er værdifuldt,” siger Sara Daugbjerg.
Sætter blus på Trekroners toastere
På Repair Cafés Trekroners Facebook-side lægger koordinatoren info op om kommende café-sessions. Hun og de frivillige håber, at endnu flere borgere vil følge skiltene med pile, der peger ind i FabLab.
”Kom med dine ødelagte husholdningsapparater – de fleste vil vi kunne hjælpe med at reparere,” siger Sara Daugbjerg og reciterer det motto, en frivillig fandt på:
”Lad os få alle Trekroners defekte brødristere til at toaste igen.”
Nu bobler Pias kaffemaskiner igen: ”Repair caféens frivillige er fantastiske"
Nu bobler Pias kaffemaskiner igen: ”Repair caféens frivillige er fantastiske"
Hvad er en repair café?
Repair caféen er et sted, hvor frivillige, såkaldte fiksere, hjælper dig med at reparere dine defekte ting. Caféerne rykker ca. én gang månedligt ind på biblioteker, i medborgerhuse og offentlige værksteder landet over. Begrebet ’hjælper med’ indikerer, at fikserne inddrager dig i processen, så du selv lærer noget om at reparere ting. Du kan ikke indlevere en defekt genstand og gå din vej. Repair caféernes mål er at genindføre grundholdningen: Lad os forsøge at reparere ting, før vi belaster genbrugspladser og klodens ressourcer ved at smide dem ud og købe nye. Tit kan ting fikses med en basal viden og relativt enkle hjælpemidler.
Visse ting undlader de frivillige at fikse, hvis der lokalt er professionelle værksteder, der reparerer den type ting. Det kan være mobiltelefoner, tablets og cykler.
I de fleste repair caféer er konceptet, at du som borger dukker op i åbningstiden med det, du ønsker hjælp til at reparere. Enkelte repair caféer bruger et bookingsystem.
Skriv gerne en mail eller en Facebook-besked til din lokale repair café, hvis du på forhånd vil høre, om nogen her kan hjælpe dig med en speciel reparation. Kom senest 30 minutter før caféens lukketid, så de frivillige har tid til at se på din defekte genstand.
Kilde: www.repaircafedanmark.dk
Her finder du Roskildes repair caféer
Roskilde Kommune har aktuelt fire repair caféer: På FabLab på Roskilde Universitet, hos Orange Makers på Musicon, i Den gamle Skole i Gundsømagle og på Ågerup Bibliotek. På landsplan er der ca. 120 repair caféer.
Se din lokale cafés adresse og åbningstid under punktet ”Repair caféer geografisk liste” på www.repaircafedanmark.dk eller søg på Facebook efter din lokale cafés profil.