Da hendes kollega for nylig slog sit spisebord med stole op til fri afhentning i en Facebook-gruppe, reagerede Laura Kofod Jensen prompte.
”Det var et fedt sæt, som passede ind i mit hjem; jeg er superglad for det. Næsten hele min bolig har jeg indrettet med genbrugsmøbler, jeg har købt eller fået foræret. Jeg føler, at de brugte genstande har en særlig sjæl,” siger Laura Kofod Jensen.
Giver genbrugsfund en kærlig hånd
Oprindeligt er hun uddannet maler. Den håndværksmæssige baggrund giver hende en force, når et brugt møbel trænger til en kærlig hånd.
”Når jeg finder et brugt møbel, der skriger på at få farven frisket op, maler jeg det. Eller jeg skifter f.eks. greb på en kommode – en lille handling, der kan give møblet et helt nyt udseende,” beskriver Laura Kofod Jensen.
Bygger seng af genbrugstræ
Af genbrugstræ konstruerer hun også nye ting til boligen.
”Generelt er jeg meget kreativ. Jeg har bygget både en seng med opbevaringsskuffer under og et udendørs hegn,” oplister hun.
Skåner klimaet
En fordel, som Laura Kofod Jensen fremhæver ved at møblere med genbrugsting, er, at hun med god samvittighed kan skifte inventaret ud, når hun trænger til fornyelse i boligen.
”Jeg sælger eller giver tingene videre og finder andre brugte effekter til mit hjem. Møblerne forbliver i et cirkulært kredsløb - herved skåner jeg miljø og klima,” pointerer hun.
Gamle møbler fortjener et langt liv
Passionen for at jagte gode genbrugsfund har Laura Kofod Jensens dyrket siden sin studietid.
”Da jeg var på SU, var det en økonomisk nødvendighed for mig at gå efter brugte ting. I dag gør jeg det ud fra et princip om, at flotte, gamle møbler, der ikke fejler noget, fortjener en længere levetid. Vi kan ikke blive ved at drive rovdrift på Jordens ressourcer ved at købe alt fra nyt,” fastslår hun.
Ekspert: Vi skal ændre adfærd
Det synspunkt deler fagekspert hos Videncentret Bolius Henrik Bisp.
”Vi lever i et velfærdssamfund, hvor de fleste af os er i stand til at gå ud og købe nyt boliginventar, når vi ønsker det. Men ud fra et bæredygtighedsperspektiv er vi nødt til at ændre den adfærd. Vi skal forbruge mindre og beholde vores ting længere,” opfordrer han.
Ombetræk din gamle sofa
Frem for at smide f.eks. en slidt sofa ud kan man med fordel selv ombetrække den eller få fagfolk til det, foreslår Henrik Bisp:
”Ved at få sofaen ombetrukket hos en møbelpolstrer tilgodeser du et gedigent håndværkserhverv. Du får tilmed et nyt betræk i en selvvalgt farve og af høj kvalitet - og sofaen kommer til at fremstå ny og pæn. Den proces koster selvfølgelig penge. Til gengæld sparer du miljøet for den CO2-udledning, som produktion og fragt af en helt ny sofa genererer.”
Gør genbrug til top of mind
Befolkningens omstilling fra brug og smid ud til genbrug og genanvend er et langt, sejt træk, erfarer Henrik Bisp.
”En ombetrukket stol eller sofa føles ny, selv om den reelt er brugt. Den positive vinkel skal vi udbrede, så langt flere vælger genbrugsløsninger,” siger fageksperten.
Genbrugskurven stiger støt
Flere undersøgelser viser, at befolkningens interesse for genbrug stiger. Den tendens glæder Henrik Bisp.
”Folk vil som afsæt gerne genbruge. I Videnscentret Bolius informerer vi om, hvordan de konkret kan gøre det,” siger han.
Loft på kørslen
I sin jagt på gode genbrugsfund har Laura Kofod Jensen sine favorit-søgesteder: Den Blå Avis- appen og Facebook Marketplace-platformen.
”Marketplace har en god og specifik søgefunktion. Tilmed kan jeg her sætte et loft over, hvor langt jeg vil køre efter en vare. Min grænse går ved 30 til 50 kilometer,” røber Laura Kofod Jensen.
Fandt en skum-rutsjebane
På Den Blå Avis har hun haft held med at oprette en såkaldt søgeagent:
”Leder du efter en bestemt vare, kan du indtaste den og få besked, så snart en bruger sætter den til salg på platformen. Her fandt jeg min søns julegave sidste år: en skum-rutsjebane,” smiler Laura Kofod Jensen, der også jævnligt opsøger fysiske genbrugsbutikker.
Kvalitetsgenbrug er kodeordet
En genbrugsforretning, der gør meget ud af, at sortimentet matcher kundernes ønsker, er Kræftens Bekæmpelse Genbrug.
”Den overordnede overskrift på de ting, vi får doneret til videresalg i butikken, er ’kvalitetsgenbrug’. Selv har vi ikke mulighed for at reparere f.eks. en sofa med hullede hynder. Så vi må takke nej, hvis nogle vil donere os noget, vi ikke kan videresælge,” forklarer butikkens distriktchef, Lars Jessen.
Lyse og anderledes møbler hitter
For tiden hitter møbler i lysere træsorter og genstande med en særlig personlighed, oplever Lars Jessen.
”Mørke, tunge møbler i f.eks. afsyret eg efterspørger ingen derimod. Møbler, der lugter af kælder eller røg, kan vi heller ikke sælge,” erfarer han.
Alle elsker genbrug
Hvor det tidligere mest var mindrebemidlede mennesker, der opsøgte Kræftens Bekæmpelse Genbrug, repræsenterer kunderne i dag alle samfundslag.
”Efter sommerferierne har vi flytte-hjemmefra-bølgen af unge studerende, der søger inventar til kollegieværelser og lignende. Men vi har også haft en familie, der ud fra et bæredygtighedsprincip ville møblere et nyindkøbt sommerhus kun med genbrugsfund. De købte alt inventar hos os, undtagen senge,” husker Lars Jessen.
Får mere for pengene
Generelt er folk blevet mere bevidste om materialismens negative indflydelse på den globale opvarmning, oplever han.
”Det øgede fokus på klimaet har gjort det mere acceptabelt at gå i genbrugsbutikker. Kunderne føler, at de her får mere for pengene. Og så er det bekvemt for mange, at de kan donere tingene retur til butikken og genbrugskredsløbet, når de ikke vil bruge dem længere – uden dårlig samvittighed over brug og smid væk,” konstaterer han.
Find eller byg genbrugsmøbler – tre råd fra Videnscentret Bolius’ fagekspert Henrik Bisp
- Internettet er et oplagt sted at starte jagten på et brugt genbrugsmøbel. Tjek Den Blå Avis-appen og de forskellige specialgrupper, der findes på Facebook, f.eks. med danske designmøbler.
- Afsæt den fornødne tid til research, så du kommer godt omkring hele udvalget. Du vil opdage, at udbuddet af brugte møbler og inventar online er enormt.
- Vil du bygge dine egne genbrugsmøbler, findes der forskellige genbrugsbyggemarkeder, hvor du kan købe f.eks. brædder, skabsmoduler og meget andet, som andre har kasseret.
Voxpop - derfor køber de genbrugsmøbler
Jørgen Rasmussen
- Hvilke genbrugsmøbler har du derhjemme?
”Til vores rummelige hjem har vi anskaffet nogle store egetræsborde. De er solide og holder til, at vores børn f.eks. tumler omkring dem. Fra nye er den type møbler vanvittigt dyre, men når folk skiller sig af med dem, kan man være heldig at erhverve dem billigt.
Mine forældre forærede mig deres gamle sofaer, som er danske designklassikere af høj kvalitet og med en lang holdbarhed. De ville også have været meget dyre at anskaffe fra nye. Hynderne er slidte, men jeg har vendt dem, så man ikke ser, der er huller i. På sigt overvejer jeg at få puderne ompolstret, så de fremstår nye og flotte. Det vil være billigere end at købe helt nye hynder.”
- Hvad motiverer dig til at gå efter genbrugsmøbler?
”En væsentlig årsag til, at jeg helst undgår nye møbler, f.eks. sofaer, er, at de ofte er behandlet med f.eks. brandhæmmende stoffer, som lugter grimt og skaber et usundt indeklima. Den gene er der ikke ved brugte møbler, som typisk har stået og afgasset hjemme hos andre.
Bl.a. fordi vi har børn, går vi ekstra meget op i miljø- og sundhedsaspekterne – ligesom vi er opmærksomme på at undgå legetøj med skadelige stoffer. Giftstoffer i legetøj er der generelt et stort fokus på, mens sundhedsrisikoen ved kunstige stoffer i nye møbler er underbelyst. For os ville det virke grotesk at forbyde vores børn legetøj med skadelige stoffer – og så samtidig lade dem rulle sig i nyindkøbte, giftholdige tæpper og møbler derhjemme.”
- Hvor har du haft held med at finde brugte møbler?
”Primært i Den Blå Avis. Med sofaerne, jeg fik fra mine forældre, var det en fordel, at jeg kendte deres historik. Jeg vidste, de kom fra et ikkerygerhjem, og at de i øvrigt var fri for lugtgener.”
- Hvad er dine tre gode råd til andre, der vil i gang med at møblere med genbrugsting?
- ”Et godt sted at søge efter brugte møbler er på online-salgsplatforme som Den Blå Avis, hvor udvalget er enormt. Tjek også udvalget i fysiske genbrugsbutikker og i Argos butik, Gensalg. Undersøg i lokale Facebook-grupper, om folk sælger eller bortforærer ting. Tit kan man her finde fornuftige ting, der gives væk eller sælges billigt, fordi folk vil af med det hurtigt.
- Vær villig til at tage ud og se på varen, og accepter, at du måske må gå forgæves, hvis det brugte møbel er i for dårlig stand i forhold til din forventning. Det er ikke værre end at gå tomhændet hjem fra et møbelhus, hvor du ikke fandt den nye genstand, du søgte.
- Finder du noget, der er attraktivt, men slidt, kan du vælge at leve med det slidte look. Alternativt kan du selv give genstanden en kærlig hånd eller sende den forbi en fagperson, der restaurerer møbler. Selv om istandsættelsen koster ekstra, kan det tit stadig betale sig at købe brugt frem for nyt.”
Nikoline Agger
- Hvilke genbrugsmøbler har du i dit hjem?
”Jeg har en del: Spisebordet overtog jeg fra en lokal café, da den lukkede. Kommoden er et arvestykke. Vitrineskabene har jeg købt i en antikvitetsforretning. Og mine reoler fik jeg fra min arbejdsplads i forbindelse med, at den flyttede til nye lokaler, hvor ikke alt inventar kunne følge med. Nogle af mine genbrugsmøbler har fulgt mig gennem 30 år. For mig er det en livslang proces at indrette mit hjem. ”
- Hvad motiverer dig til at gå efter genbrugsmøbler?
”Oprindeligt var det behovet for at spare penge, mens jeg var ung på SU. Med tiden fik jeg øjnene op for ting, der har en personlighed og skiller sig ud fra billige standardmøbler.
De senere år er jeg blevet meget bevidst om, at verden ikke har brug for flere ting. Vi skal stoppe med at producere, forbruge og kassere så hæmningsløst.
For at minimere belastningen af miljø og klima afsøger jeg altid genbrugsmarkedet, når jeg har behov for en ny ting. Sjældent står man jo og skal bruge et møbel lige nu og her. Som regel har man tid til at researche på tingen brugt.
Mit ønskescenarie er helt at kunne droppe at købe nye ting – til fordel for genbrug. Dér er jeg ikke endnu. Det sker stadig, at jeg ender med at købe nyt, når jeg f.eks. forgæves gennem længere tid har ledt efter tingen brugt.”
- Hvilke udfordringer oplever du i din jagt på og dine køb af genbrugsinventar?
”Min store udfordring at finde møbler i en stil og stand, jeg kan stå inde for. Mine håndværksmæssige kompetencer rækker til at male et møbel, skifte greb eller slibe en bordplade. Med ting, der kræver endnu større istandsættelser, er jeg udfordret. Jeg ville ønske, der fandtes et mobilt håndværkerteam, der tager ud og reparerer folks møbler privat. En pendant til de geniale Repair Caféer, hvor man som borger kan dukke op med f.eks. defekte elektroniske ting og få dem fikset.
En anden udfordring er bøvlet med at få transporteret en vare, når man køber den privat – modsat i en møbelbutik, hvor transporten typisk organiseres for én som en del af handlen. Eksempelvis havde jeg for nylig lejet en bil for at hente et kæmpe whiteboard, jeg havde købt brugt hos en privat sælger. Bilen viste sig at være for lille, så jeg måtte returnere den og ud at leje en større bil. Jeg var faktisk tæt på at droppe det, men nu hænger whiteboardet på mit hjemmekontor og har dermed fået ny værdi i et nyt hjem.
Men jeg forstår faktisk godt, hvis ikke alle mennesker kan overskue den logistiske del af at købe brugte møbler. Det kræver tid og tålmodighed og adgang til en bil.”
- Hvor har du haft held med at finde de brugte møbler?
”Primært i Den Blå Avis og på Facebook Marketplace. Jeg følger også en del retro-møbelforretninger på Instagram. Der er virkelig mange fine brugte møbler på markedet.”
- Dine tre gode råd til andre, der vil i gang med at møblere med genbrugsting?
- ”Når et møbelbehov opstår hos dig, så beslut dig for, at du vil finde tingen brugt. Vær principfast. Acceptér, at det kan tage lang tid, før den rette genstand dukker op. Hav is i maven – det skal nok lykkes.
- Søg på nettet efter ord som retromøbler, genbrugsmøbler, vintagemøbler og lignende. Min erfaring er, at især reoler, kommoder, stole og borde er ret nemme at finde brugte.
- Hav in mente, at der er noget logistik forbundet med at købe brugte møbler hos private. Enten må du selv skaffe dig adgang til en bil, eller du må bestille en fragtvogn efter aftale med sælger. Køber du genbrugsmøbler i en butik, kan du ofte aftale hjemtransporten med dem.”