Lav et gæstemåltid af overskudsmad: De fleste ville gå i frø, hvis de fik den opgave. For Lise Birch Vergo Petersen er det en spændende udfordring. Den grønne fællesmiddag, som Roskilde Danhostel faciliterer i ”spis grønt”-ugen, fremtryller hun af varer, som lokale supermarkeder har kasseret.
Idéerne simrer i hovedet
Middagen serverer hun tirsdag den 3. september. Dagen forinden henter Lise Birch Vergo Petersen to brødkasser med grøntsager og andre overskudsvarer hos Madoasen.
”Så kører den hele aftenen oppe i mit hoved: Hvilke velsmagende retter kan jeg lave af lige præcis de her ingredienser? Det er sådan, jeg arbejder; opskrifter bruger jeg aldrig,” siger hun.
Farver pirrer sanserne
Grøntsagerne inspirerer Lise Birch Vergo Petersen.
”Supper, salater, ovnbagte retter,” remser hun op.
”Der er så mange muligheder i det grønne køkken. Farverne giver noget helt særligt: De springer gæsterne i øjnene og pirrer deres sanser. Madens visuelle udtryk er vigtigt.”
Pift kålen op med olie og chilimayo
Grøntsagerne pifter Lise Birch Vergo Petersen op med syltede rødløg, asiatisk agurkesalat, en lækker olie eller en chilimayo.
”Med de typer tilbehør får f.eks. blomkål og broccoli masser af smag. Servér linser, brød eller bulgur til – så bliver folk helt sikkert mætte,” siger hun.
Spis overskudsmiddag på Roskilde Danhostel
Tirsdag den 3. september 2024 kl. 18.00 – ca. 19.30 kan du på Roskilde Danhostel, Vindeboder 7, nyde en grøn overskudsmiddag sammen med andre klima-nysgerrige.
Receptionschef Lise Birch Vergo Petersen tilbereder middagen. Varerne får hun fra Madoasen - butikken med overskudsvarer fra lokale supermarkeder, som frivillige driver på Helligkorsvej 66. Initiativet er en del af ”Roskilde spiser Grønt”-kampagnen, der kører i uge 36.
Køb billet til fællesmiddagen via linket på www.roskildespisergroent.dk - gå ind under fanen ”Hvad” og klik dig herfra videre til tilmeldingsformularen.
Født ind i madens verden
Til daglig er Lise Birch Vergo Petersen receptionschef på Roskilde Danhostel. Som en del af jobbet tilbereder hun morgen- og aftensmad til gæsterne. En uddannelse i ernæring og tidligere ansættelser i ministerie- og hospitalskantiner gør hende ferm til at lave mad til mange.
”Jeg bliver aldrig træt af at mikse råvarer og udforske, hvordan de spiller sammen,” siger hun.
Undgår madspild
Klimaudfordringerne fylder - også i Lise Birch Vergo Petersens bevidsthed.
”Det gør ondt på mig at smide mad ud, så det undgår jeg, både på jobbet og derhjemme,” siger hun.
Varerne til fællesmiddagen, som hun henter hos Madoasen, går der for hende helt sport i at bruge rub og stub. Som hun tilføjer:
”Det skal være bæredygtigt; intet må gå til spilde.”
Tænder på bælgfrugter
For nylig var Lise Birch Vergo Petersen på et kursus i bælgfrugter – de grønne proteinkilder, der sætter et lavt klimaaftryk, og som tilmed er meget sunde.
”Selv om jeg har årtiers erfaring inden for ernæring, er der stadig masser af ny inspiration at hente. Det gør mit fag sjovt,” siger hun.
Kast dig ud i det grønne køkken – fem råd fra Lise Birch Vergo Petersen
- Beslut dig for at spise grønt, og gå i gang. Mange tror, det er svært at lave velsmagende vegetarisk mad. Det behøver det ikke at være.
- Google er din guide: Online finder du utallige opskrifter på velsmagende grøn mad. Du kan her også hente inspiration til, hvordan du kreerer dine egne grønne retter af de ingredienser, du har i køleskabet. Vær kreativ.
- Åbn køleskabet, og hiv ud, hvad du har – vær kreativ. Eksperimentér gerne med smag: Fødevarer, du måske ikke troede passede sammen, kan vise sig at gå rigtig godt i spænd.
- Svits nogle grøntsager med friske krydderurter, og servér kogte linser eller bulgur til – så har du en lækker grøn ret. Med lækre olier, gode krydderier og tilbehør som dressing, chilimayo, pesto eller hummus kan du tilføre ekstra smag.
- Gå nye veje med traditionelle grøntsager. Små blomkålsbuketter, som du koger let, smager lækkert, når de bliver bagt som muffins sammen med mælk, æg, citron, persille, hvidløg og parmesan.
Her kan du også spise grønt i uge 36
Grønt Omstillingsforbund Roskilde kører i uge 36 (den 2. – 8. september) ”Roskilde spiser Grønt”-kampagnen med det mål at få roskildenserne til at spise grønt, sundt og klimavenligt. På programmet er fællesspisninger, foredrag og smagsevents. Udvalgte restauranter, butikker og supermarkeder sætter i ugen øget fokus på grønne retter og råvarer.
På en række af kommunens folkeskoler dyster elever fra 8. klassetrin om at lave det bedste klimavenlige måltid. En vinderklasse bliver kåret.
Se det fulde program for ugen på www.roskildespisergroent.dk og på Facebook ved at søge på ”Roskilde spiser grønt”.