Når designer Louise Kildegaard Lindstrøm får en idé til et stykke tøj eller en taske, hun vil kreere, griber hun altid et stykke genbrugsstof.
”Typisk har jeg to fremgangsmåder,” fortæller hun:
”Jeg udtænker et design, og herefter går jeg på jagt efter stoffet. Eller jeg tager afsæt i et stykke tekstil, jeg har, og udvikler mit design ud fra det.”
Finder stof i genbrugsbutikker
Tekstilerne finder hun i genbrugsbutikker, på loppemarkeder, eller hun får dem doneret fra folk i sit netværk.
”Det er jo rygtedes i min omgangskreds, at jeg laver fine ting,” smiler Louise Kildegaard Lindstrøm, der primært skaber tøj og tasker til kvinder.
Får inspiration på caféer
Idéerne til sine designs får hun ved at følge aktuelle og historiske modetendenser og ved at kigge på folk omkring sig. I Roskildes gader og på byens kaffebarer får hun inspiration.
”Jeg elsker at gå ture eller på café for at se på mennesker og på det tøj, de har på: Måske er der lige en smart krave eller en lukning, jeg må hjem at afprøve,” beskriver Louise Kildegaard Lindstrøm, der altid har en lille notesbog med, så hun kan nedfælde sine kreative input.
Det grønne er grundtråden
Det grønne er blevet en grundtråd i Louise Kildegaard Lindstrøms design de senere år, hvor der også i samfundet er kommet et stort fokus på vigtigheden ved at genbruge og genanvende tekstiler.
”Når jeg ser alt det gode tøj, folk kasserer, tænker jeg: ’ Det er synd, det ryger ud.’ Over for klima og miljø føler jeg et ansvar. Samtidig inspirerer tekstilerne mig til at lave nyt design og herved udnytte de ressourcer, der er,” siger hun.
Køber kun kvalitetstøj
Fra Louise Kildegaard Lindstrøm begyndte at shoppe tøj selv, er hun målrettet gået efter produkter af en høj kvalitet.
”Det tøj, jeg gennem tiden har købt, har en lang holdbarhedstid. Tilmed har jeg passet godt på det. Jeg har tøj, der er 20 år gammelt, og som stadig holder,” siger hun.
Kort om Louise Kildegaard Lindstrøm
Louise Kildegaard Lindstrøm er uddannet designer ved Københavns Erhvervsakademi (KEA) i 2012.
Under navnet Luv paa ny upcycler hun ved at designe beklædningsgenstande og realisere dem af genbrugsstof og andre genbrugsmaterialer. Hun broderer med perler og garn og designer foruden tøj bl.a. tasker, punge og smykker.
På Musicon Designmarked, der finder sted i Hal 9 den 27. og 28. april 2024, udstiller og sælger hun et udvalg af sine designs.
Følg Louise Kildegaard Lindstrøm på Instagram via navnet ’Luvpaany’ og på Facebookprofilen ’Luv paa ny’.
Farmor er forbilledet
Et nært familiemedlem lærte Louise Kildegaard Lindstrøm at sy: Fra hun var seks år, så hun sin farmor efter i sømmene – bogstaveligt talt.
”Min farmor er uddannet skrædder. Jeg elskede at se hende sy, og hun lærte mig at give mig tid og gøre mig umage,” beskriver designeren, der i 2012 blev færdiguddannet inden for sit fag.
”Stadig er min farmor mit forbillede: Selv om hun er pensioneret, går hun fortsat op i smukt design og et flot udseende. Det er fedt,” siger Louise Kildegaard Lindstrøm.
Bruger broderi som meditation
På hendes sofa lyser et sytøj med spraglede perler op. Broderi er en håndarbejdsgren, hun for nylig har kastet sig over. Louise Kildegaard Lindstrøm viser to broderede tasker frem: Én med romantiske skovjordbær og én med et kækt hummermotiv.
”Jeg laver unikadesigns; ikke to af mine tasker er ens,” understreger hun og fremhæver håndarbejdets positive effekt på helbredet.
”Det er en form for meditation for mig at sidde med et sytøj. Samtidig styrker det mit fokus: Én time med stof, nål og perler hver aften gør, at jeg føler et større mentalt overskud næste dag.”
Vennerne får designs
Når Louise Kildegaard Lindstrøm har syet det sidste sting på en taske eller et stykke tøj, forærer hun det tit til mennesker i sit netværk.
”For mig er det sjoveste idé- og skaberfasen. Jeg har ikke behov for selv at eje alle de ting, jeg syr, men jeg elsker at give dem som gaver til venner og bekendte. At se lyset i deres øjne, når de får et af mine designs, er for mig hele indsatsen værd,” siger hun.
Inspirerer andre til grønnere garderobevaner
Som designer føler Louise Kildegaard Lindstrøm et ansvar for at inspirere mennesker omkring sig til en mere bæredygtig garderobeadfærd.
”Folk lytter, når jeg opfordrer dem til at træffe grønnere valg ved at købe tøj i en god kvalitet. Mit næste skridt kunne være at undervise i, hvordan man kan reparere og redesigne sit tøj – til gavn for klode og klima,” funderer hun.
Gør din garderobe grøn - fem råd fra Louise Kildegaard Lindstrøm
- Find ud af, hvilket design du konkret vil lave: Vil du fra bunden skabe et beklædningsstykke eller et stykke tilbehør som en taske? Vil du med broderi eller påsyning af f.eks. en smuk lomme udsmykke et stykke tøj, du har? Eller vil du lappe eller på anden vis reparere en beklædningsgenstand, der er i stykker?
- Lav et moodboard – en plade af f.eks. pap eller træ i A3 eller A4-format, som fungerer som en slags opslagstavle. På tavlen kan du opsætte små prøver på de tekstiler og designs, du gerne vil arbejde med. Metoden kan hjælpe dig til at visualisere dit færdige resultat.
- Find inspiration på f.eks. Pinterest eller andre SoMe-kanaler. Her findes der mange fora, hvor kreative mennesker uploader fotos af og gør det selv-guides til håndarbejdsprojekter.
- Gå på biblioteket, og lån en bog om f.eks. broderi, hvis det er den kreative udtryksform, du er hooked på at prøve. Start med enkle motiver, hvis du er nybegynder. Udvikl stille og roligt din teknik og dit design.
- Sæt fra starten dine forventninger til resultatet på et realistisk niveau. Mind dig selv om, at øvelse gør mester. Et håndarbejde tager tid at lære.