Lova Lenora skaber smuk kunst på gamle lærreder

Kunstner og terapeut Lova Lenora Lindkvist Okholm maler billeder på brugte lærreder. I hele sit virke er hun optaget af at mindske sin affaldsmængde.

Når billedkunstner Lova Lenora Lindkvist Okholm går i gang med et nyt maleri, griber hun gerne et genbrugslærred. Materialet får hun fra kunstnere i sin omgangskreds.

”Det, de har tilført lærrederne før mig, inspirerer mig i mit arbejde,” siger Lova Lenora Lindkvist Okholm og holder et af sine billeder op.

Under hendes iøjnefaldende farver aner man på stoffet en kunstnerkollegas riflede konturer.

”Mønsteret, som en anden her har lavet, gav mig inspiration til et nyt maleri,” beskriver hun.
På et andet billede skimter man et verdenskort bag hendes kulørte penselstrøg.

”Kortet kommer fra min fars gamle skoleatlas,” fortæller kunstneren.

Undgår affald

For Lova Lenora Lindkvist Okholm er maleriet en måde at udtrykke sine følelser på. Billederne afspejler en energi, der kommer fra et sted inde i hende.

”Jeg maler det, jeg mærker,” som hun siger.  

En rød tråd i hendes virke er bevidstheden om at genbruge og genanvende mest muligt.

”I min verden er målet at skabe mindre affald, samlet set,” siger hun og påpeger:

”For bare et par generationer siden udnyttede man tingene fuldt ud. Affald fandtes ikke i det omfang, vi ser nu. Det er lidt absurd, at vi i dag taler om at producere affald.”

Om Lova Lenora Lindkvist Okholm

Uddannet miljøplanlægger fra Roskilde Universitet.

Har herudover gennemført uddannelser i healing, kropsterapi og yoga.

Aktuelt arbejder hun som yogalærer, healer, terapeut og kunstmaler.

Er gift og mor til fire børn.

Se Lova Lenora Lindkvist Okholms aktiviteter på Facebooksiden ’Lova Lenora’.

Vil hellere have nye køkkener

Oprindeligt er Lova Lenora Lindkvist Okholm uddannet miljøplanlægger fra Roskilde Universitet. En årrække stod hun som kommunalt ansat bl.a. for at guide borgerne til en korrekt affaldshåndtering. Opgaven var udfordrende, oplevede hun:

”Jeg så folk få matte udtryk i øjnene, når jeg talte om sortering, genbrug og genanvendelse. Mange ville hellere bare ud at købe et nyt køkken.”

Savner politisk handling

Fra de folkevalgte savnede Lova Lenora ambitioner på affaldsområdet:

’Jeg hørte ingen politikere sige til befolkningen: ’Hey, venner, det er nu, vi skal ændre kurs, hvis vi skal redde klima og klode’. Ingen turde tage de afgørende initiativer.”

Fra forbrug til fællesskab

Et alvorligt sygdomsforløb motiverede Lova Lenora Lindkvist Okholm til at skifte sit faste job ud med en tilværelse som selvstændig. Hun uddannede sig til healer og terapeut. Ved siden af sin malerkunst udbyder hun bl.a. yoga, meditation og healing. I sit hus i Trekroner holder hun seancer, hvor deltagerne drikker ceremoniel kakao sammen og sætter ord på det, der fylder i dem.  

”Grundstenen i alt, hvad jeg laver, er at flytte folks fokus fra forbrug over på det samvær og fællesskab, der skaber en glæde i os mennesker,” forklarer hun. 

Tøjbytte og levende toner

Gennem 18 år har Lova Lenora Lindkvist Okholm faciliteret lokale tøjbytteaftener, koncerter og loppemarkeder.

”Jeg har lagt megen energi i at åbne vores bofællesskab op, så også folk udefra føler sig velkomne. Markeds- og musikelementerne er det fælles tredje, vi samles om. Men for mig er det vigtige samværet - at vi mødes på tværs,” pointerer hun.

Mindsk din affaldsmængde - tre råd fra Lova Lenora Lindkvist Okholm

1 af 3 steps

Har du brug for det du køber?

Overvej grundigt, om du reelt har brug for genstanden, før du køber den. Spørg dig selv: Hvorfor vil jeg have den her ting?

Lektor: ”Affaldsudfordringen skal vi løse i fællesskab"

Lektor: ”Affaldsudfordringen skal vi løse i fællesskab"

Sortér dit skrald efter de kommunale forskrifter, og køb kvalitetsting, lyder lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet, Thomas Budde Christensens, råd til borgere, der vil gøre en forskel på affaldsfeltet.

- Hvorfor er det overordnet vigtigt, at vi genbruger og genanvender en større del af vores affald?

”På globalt plan stiger befolkningen. Tilmed bliver store befolkningsgrupper trukket ud af fattigdom; levestandarden øges globalt set. Det skaber et større træk på Klodens ressourcer. Der kan opstå knaphed på en lang række vigtige materialer, som indgår i eksempelvis batterier, vindmøller, solceller, kommunikationsudstyr og elektriske motorer, hvis vi fortsætter med at forbruge samme mængde ressourcer, som vi gør i dag. Det vil gå ud over fremtidige generationer. For miljø- og forsyningskædens skyld er det derfor vigtigt, at vi genanvender flere typer affald, hvilket også er målsætningen fra EU’s side.”

- Hvad kan den enkelte borger gøre for at reducere sit affaldsaftryk?

”Følg først og fremmest kommunens affaldssorteringsguide. Stol på, at de sorterings- og genanvendelsessystemer, man her sætter op, er effektive.”

 

- Hvordan kan forbrugerens anskaffelse af nye ting og en bæredygtig affaldsadfærd gå hånd i hånd?

”Her handler det om at købe produkter med en lang holdbarhed. Mange virksomheder brander sig på bæredygtighed. Undersøg i dybden, om det produkt, du vil købe, reelt lever op til producentens angivne grønne værdisæt. Kan produktet f.eks. repareres, hvis det går i stykker.”

 

- Hvordan kan vi som individer i øvrigt påvirke den grønne omstilling i en positiv retning?

”Stem på politikere med grønne visioner. De folkevalgte kigger ud i befolkningen for her at afkode, hvilke skridt vi som nation er villige til at tage for at opnå en mere bæredygtig adfærd. Send politikerne et klart signal om, hvor langt du som borger ønsker at gå i den grønne omstillings navn."

 

- Skraldeskam er blevet et fænomen. Hvordan undgår jeg som borger at føle mig skyldig ved at skabe affald?

”Drop den dårlige samvittighed. Den forringer din livskvalitet, men flytter reelt ikke noget. Udfordringerne på affaldsfeltet skal vi som samfund og EU-medlemsland løse i fællesskab. Det er de ovennævnte faktorer, der samlet set bringer os et mere bæredygtigt sted hen.”