Snør kondiskoene, tag en pose til skrald og et par handsker i lommen og begiv dig af sted: Motionsformen plogging går i al sin enkelhed ud på, at du løber en tur og opsamler det affald, du møder undervejs.
Plogging er sjovt
Det kan virke klamt at skulle røre ved skrald, andre folk har smidt. For den fartglade løber kan et stop for hvert stykke affald desuden lyde som et ubekvemt benspænd. Men faktisk er plogging sjovt, når man laver en lille sport ud af at spotte skrald og samle det op.
Hvad er plogging?
Ordet ’plogging’ stammer fra svensk og er en sammenskrivning af begrebet ’plocka upp’ (samle op red.) og jogge. Konkret går det ud på, at du som løber medbringer en pose og opsamler det affald, du passerer på din løbetur.
Fænomenet startede som organiseret aktivitet i Sverige i 2016 og spredte sig hastigt til andre lande i takt med det øgede fokus på og den større bevidsthed om især plastiks skadelige indvirkning på naturen.
En fysisk fordel ved plogging er, at du supplerer løbet med øvelser som bøj, stræk og squats.
Sverige er fortsat det førende land inden for plogging. Her har man professionaliseret og kommercialiseret aktiviteten ved at engagere sponsorer og organisationer i plogging-events.
I flere kommuner har lokale løbere dannet plogging-grupper med henblik på at renholde naturen.
Kilde: Wikipedia og Sparta.
Naturen var ren
Det mærkede jeg på min første plogging-tur ved Vigen Strandpark, Veddelev Havn og Veddelev Strand. Umiddelbart virkede naturen her bemærkelsesværdigt pæn efter projekt Affaldsfri Fjords store skraldeindsamling langs Roskildes kyststrækninger i september i år.
”En ren natur gør folk mere påpasselige med ikke at smide nyt affald. Omvendt avler skrald i naturen endnu mere skrald,” erfarer Maria Palner, der er projektleder for ’Affaldsfri Fjord’ ved Nationalpark Skjoldungernes Land.
Stil blikket ind på affald
Da jeg på min løbetur begyndte at stille skarpt på affaldet, fangede mit blik både en tom øldåse, et par smattede stykker slikpapir og en våd cigaretpakke, der lå gemt i græsset. Jeg tog mine handsker på og proppede skraldet i min medbragte pose. Hjemme på matriklen sorterede jeg det.
Følelsen, jeg havde indeni efter turen, var særligt positiv, fordi jeg ikke bare havde styrket min egen krop og gavnet mit personlige velvære, men tilmed gjort noget for naturen.
Gør noget for dig selv og for naturen
Netop den kombination ligger i tråd med Affaldsfri Fjords værdier, fremhæver Maria Palner:
”Plogging matcher vores kernepunkter, som er at gøre noget godt for naturen, mens du bevæger dig og får frisk luft. Så hvis det er dér, på din løbetur, at du føler, du kan indpasse indsatsen med at samle affald, er det oplagt,” siger hun.
Løbere kan gavne fjordstrækninger
En fordel ved at få løbere ud at samle affald langs kysterne er, at de her kan tilbagelægge lange distancer.
”Med de mange kilometer kyststrækning, som Roskilde Kommune rummer, er det oplagt at engagere løbe- og gågrupper, fordi de kommer så vidt omkring,” siger Maria Palner.
Ved fremtidige affaldsindsamlinger kan hun for sig sagtens se samarbejder med lokale løbeklubber som en pendant til de aftaler, Affaldsfri Fjord allerede har etableret med f.eks. havkajakklubber om at opsamle affald i Roskilde Fjord.
”Man kunne f.eks. tilmelde sig som løbeklub og selv stå for en rute i den samlede affaldsindsamling. Endnu er det ikke på vores radar her i Roskilde, men det kan være, det kommer,” siger hun.
Se de små stykker skrald
Et lille forbehold, Maria Palner ser ved kombinationen af at løbe og samle affald langs især kyststrækningerne, er, at man som jogger her kan overse de bittesmå affaldsdele langs fjorden.
”Vi har ved kysterne brug for folk, der går i så lavt et tempo, at de ser selv de minimale stykker skrald, der ligger i strandkanterne” understreger Maria Palner.
Plogging rammer bredt
Hos Sparta Atletik og Motion i København ser man et stort potentiale i plogging:
”Plogging rammer bredt ved at appellere til løbere på mange niveauer og alderstrin. Samtidig giver det mening, at løbere på deres favoritstrækning plogger med jævne mellemrum, fordi folk jo desværre over tid kaster nyt skrald,” siger kommunikationsansvarlig Jeanette Eskildsen.
Flere plogging-events på sigt
På landsplan har Sparta i samarbejde med lokale løbefora, bl.a. Jyllinge Løbeklub, gennemført plogging-events de senere år. Ifølge Jeanette Eskildsen var løbene en succes, fordi medlemmer på alle niveauer engagerede sig. Hun håber, at både plogging-aktiviterne og omtanken for miljøet vil bundfælde sig endnu dybere blandt landets løbere.
”At forankre plogging-aktiviteterne lokalt er en vigtig del: Herved får vi løberne til at tage ejerskab af og ansvar for de lokalområder, de træner i,” siger Jeanette Eskildsen.
Udbred plogging
På sigt håber hun, at flere løbefora selv vil arrangere plogging-aktiviteter.
”Vi håber, vores plogging-events har sat tanker og gode vibrationer i gang i de lokale klubber – og at de her gør plogging til en fast begivenhed til glæde for naturen,” siger Jeanette Eskildsen.
Bidt af plogging
Vel i mål efter min plogging-tur ved Vigen og Veddelev Strand besluttede jeg, at jeg fremover fast vil medbringe en pose og et par handsker på mine løbeture. Fordi det kræver ganske lidt af mig at samle det skrald, jeg møder på mine veje. Men i det større billede batter indsatsen for Roskildes smukke, grønne områder.
Han fik 100 løbere med ud at plogge
På landsplan har løbeklubber succes med plogging-events, fordi sporten appellerer til en bred målgruppe. Med kaffe, kage og masser af ros fik en løbeklubformand 100 medlemmer med ud at motionere, mens de samlede affald.
- Hvad motiverede dig til at arrangere plogging-events i din lokale løbeklub?
”Spartas repræsentanter, som gerne ville udbrede kendskabet til plogging blandt løbere over hele landet, motiverede mig. Deres entusiasme smittede af på mig og gav mig idéen at lave lokale plogging-tiltag.
- Hvor mange løbere fra klubben fik du med ud at plogge?
”Vi var omkring 100 medlemmer, der deltog i de to plogging-events, vi har holdt i henholdsvis 2018 og 2021. Folk i alle aldre og fra hele lokalområdet dukkede op.”
- Hvilke positive ting vil du fremhæve fra plogging-begivenhederne?
”Det sociale aspekt var vigtigt: Mange familier mødte op. Her brugte forældrene plogging-løbet som en oplagt anledning til at lære deres børn at rydde op i naturen.
Plogging appellerer til løbere på alle stadier: Vores gåhold gik ruten, mens andre løb en kort eller længere distance. Vi inddelte deltagerne i hold, så de blev blandet og lærte nye mennesker at kende.”
- Hvad skal man som arrangør holde sig for øje, når man tilrettelægger et plogging-event?
”Husk at belønne deltagerne for deres indsats. Som klub sender vi ikke bare folk ud for at samle affald – det ville få dem til at føle sig reduceret til redskaber. Deltagerne skal mærke, at de er en del af et fællesskab, og at deres indsats er værdsat. Vi belønnede dem med kaffe og kage. Som formand huskede jeg også at rose deltagerne ved at italesætte, at de dén dag havde lettet naturen for 100 kilo affald. Folk følte, at de havde gjort en positiv forskel for vores grønne områder.”
- Hvordan reagerede deltagerne på det triste faktum, at naturen flyder med affald?
”Mange udvekslede erfaringer som: ’Hold da op, fandt du virkelig dét og dét affald’. Det var skønt at se, at eventet satte gang i en vigtig debat om, at affald skader vores grønne områder. Og om, at vi løbere her kan gøre en forskel.”
Kom i gang med at plogge - fem gode råd fra Karsten Svendsen
- Plogging kan med fordel dyrkes som en social aktivitet: Alliér dig med folk fra eks. din løbeklub eller lokale grundejerforening, og aftal en dag, hvor I vil plogge.
Udpeg en person, der kan tilrettelægge og promovere tiltaget og animere folk til at deltage. - Fokusér på et nærområde, som ploggerne føler en tilknytning til og et ejerskab af.
- Udbyd både gå- og løbeture, så alle kan deltage - uanset fysisk niveau.
- Sæt en tidsramme om plogging-aktiviteten, f.eks. en eller to timer, så det er overskueligt for alle. Beløn folk for indsatsen med f.eks. kaffe og kage og hyggeligt samvær efter plogging-aktiviteten. Her kan I tale om dagens affaldsudbytte og klappe hinanden på skuldrene for den gode indsats.
- Italesæt over for deltagerne, at de hver især gør en grøn forskel ved at plogge. Det fremmer folks motivation for selv at plogge fremadrettet og øger deres fokus på vigtigheden ved at holde naturen ren.