Sonia og plejecentrets beboere skaber gaveposer af genbrugsstof

På Trekroner Plejecenter finder beboere og ansatte juleglæde i at kreere gaveposer og pynt af det stof, som lokale har doneret.

I efteråret får aktivitetskoordinator Sonia Kirkaldy Nielsen og hendes kolleger på Trekroner Plejecenter en idé: De vil indrette et rum, hvor beboere og ansatte sammen kan kreere juleting. I lokale Facebook-grupper efterspørger en medarbejder materialer til projektet. Responsen, hun her får fra lokale borgere, er overvældende:
”En kvinde skrev til os: ’Kom i en bus, og hent, hvad jeg har’. Det gjorde vi – og vi fik julematerialer nok til flere års krea,” smiler Sonia Kirkaldy Nielsen.

Donerer strygejern og symaskine
En anden borger giver plejecentret sit strygejern. En ansat stiller sin brugte symaskine til rådighed i krea-rummet.
”Det her projekt har kun kostet os én limpistol. Alle de andre materialer har vi fået udefra. Folk er generøse; det er rørende,” siger Sonia Kirkaldy Nielsen.

Hjerterum med julestof

Sammen med sine kolleger indretter hun Hjerterummet – et lokale med plads til kreative sysler. De installerer en reol til de farvestrålende julestoffer, garnnøgler, vatkugler, nissetræsko, piberensere og knapper, de har fået doneret.
”At gå på opdagelse i materialerne inspirerer os til, hvad vi kan lave af tingene,” siger aktivitetskoordinatoren og viser en strikket nisse, som hun har monteret på et par miniature-træski.

Hyggesnakker hen over krea-bordet

På udvalgte dage bemander Sonia Kirkaldy Nielsen og hendes kolleger Hjerterummet. Døren lader de stå åben, så alle, der har tid og lyst, kan gå ind, drikke en kop kaffe eller the, lytte på julemusik og give et par hænder med ved krea-bordet.
”Beboere og ansatte kommer forbi og sludrer eller hjælper med at lave lidt nisse. Her opstår et nærvær og gode snakke med beboerne om, hvilke juletraditioner de husker fra deres liv. Alle synes, det er superhyggeligt at være her,” fortæller aktivitetskoordinatoren.

 

Alle er med
I Hjerterummet hjælper deltagerne hinanden. Man er med i det omfang, man kan, understreger Sonia Kirkaldy Nielsen.

”Beboere, der måske ikke længere selv kan strikke eller sy, hjælper med at holde stof, sætte en snor i eller komme med en idé til, hvad et stykke stof kan bruges til. Det vigtige er, at vi er her og gør det her sammen.”

Nissesalg giver beboerne gode oplevelser

I Hjerterummet er de håndgjorte nisser linet op med lygter, kageruller og tæppebankere i hænderne. På plejecentrets julebazar bliver de solgt. Pengene går til kommende aktiviteter for beboerne.
”Vi får materialerne doneret, har en fest med at kreere juleting sammen - og så genererer det en lille indtægt til gavn for beboerne. Det er win-win-win,” siger aktivitetskoordinatoren.


Forvandler genbrugsstof til gaveposer

Sonia Kirkaldy Nielsens særlige juleting er gaveposer i forskellige stoffer og størrelser – med påsyede bånd, man kan lukke poserne med. Idéen fik hun hjemme i sin familie for flere år siden.
”Jeg ville væk fra de store mængder gavepapir og -bånd, vi brugte én gang og smed ud. Så jeg syede en stak stofposer, som skaber glæde, når vi tager dem frem hvert år. Mit mål derhjemme denne jul er at pakke alle gaver ind i stof,” siger hun.

Kom godt i gang med genbrugs-julekrea – tre råd fra Sonia Kirkaldy Nielsen

  • Gå på jagt efter genbrugsmaterialer. Spørg i dit netværk eller i lokale grupper på f.eks. Facebook, om folk her har ekstra ting til jule-krea. Mange mennesker ligger inde med gode genbrugsting, som du kan sætte nyt liv i.
  • Er I flere, der vil lave krea sammen, så find et rart og rummeligt sted at mødes. Et rum, der sætter en hyggelig ramme om syslerne og de gode snakke, I kan have hen over krea-bordet.
  • Start med enkle designs, hvis håndarbejde er nyt for dig. Prøv dig frem med modeller og motiver med afsæt i de materialer, du har. Søg inspiration på f.eks. Instagram. Vær ikke bange for at sy forkert eller lave fejl. Kom ud af komfortzonen; kast dig ud i det. Du lærer ved at gøre det.

Voxpop - Kom godt i gang med jule-krea

Louise Kildegaard Lindstrøm, fashiondesigner og butiksmedarbejder i Om-klædning, der arbejder med secondhand-tøj.

 

- Hvilken genbrugs-juleting har du syet i år?

”Store julesløjfer af genbrugstekstiler.”

 

- Hvorfor netop sløjfer?

”Sløjfer er en fin og julet pyntegenstand, man kan variere i det uendelige, når man laver dem selv. De kan være store, små, farverige og enkle i udtrykket. I deres form er de smukke og dekorative.”

 

- Hvordan laver du sløjferne?

Jeg finder genbrugs-tekstiler som tøj, duge eller sengetøj. Sløjferne klipper jeg ud, syr dem på maskine og hænger dem op med snor. De kan bruges som dekoration på hoveddøren, som ophæng i vinduet – eller som pynt på juletræet, hvis de er små. I år har jeg lavet julesløjfer af restpartikjoler til mit arbejde i butikken Om-Klædning på Musicon, hvor de pynter i vinduet.”

 

- Hvad motiverer dig til at sy jule-genbrugsting?

”Der er en stor overproduktion i julen. Hver jul bliver der købt nyt, nyt, nyt. Det synes jeg er et kæmpe spild. Jeg vil gerne designe og sy pynt af materialer, jeg allerede har – og som kan bruges mange år frem i tid.”

 

- Dine tre råd til andre, der vil i gang med at sy juleting af genbrugsstof:

  1. ”Find ud af, hvad du er god til håndarbejdsmæssigt.”

  2. ”Mærk efter, hvilke materialer og motiver du bliver inspireret af at arbejde med. Er det julehjerter, juletræspynt eller kranse? Gå efter det, du finder sjovt.”

  3. ”Søg i dine lokale genbrugsbutikker efter materialer, og køb så meget brugt som muligt.

Det er en fin måde at lave noget unikt til en ofte billig penge på. God fornøjelse med dit juleprojekt.”

Lone Ingemann, pensionist.

 

- Beskriv en genbrugs-juleting, du har kreeret:

”Hvert år hækler jeg julepynt af garnrester, dels fra mine egne gemmer, dels fra genbrugsbutikkerne, som i stigende grad har garn til salg. I år blev det julekugler.”


- Hvorfor netop julekugler?

”Jeg søger hvert år efter sjove og anderledes hækleopskrifter. Sidste år var det trommer og slikstokke. I år blev det kugler. De ligner såkaldte oldemorfirkanter, som er populære for tiden.”


- Hvad bruger du julekuglerne til?

”Mine venner og bekendte er glade for at modtage mit hjemmelavede julepynt, selv om det er lavet af genbrugsgarn. Arbejdet, jeg lægger i pynten, betyder noget for og gør indtryk på dem.”

 

- Dine tre råd til andre, der vil i gang med at hækle julepynt af genbrugsmaterialer:

  1. ”Er hækling nyt for dig, så start med noget simpelt, f.eks. karklude eller vaskeklude. Her lærer du maskerne at kende.”

  2. ”Find Facebook-grupper med hækleopskrifter, f.eks. ’Julehygge hækle med gratis hækleopskrifter’ eller ’Brug dine garnrester kreativt’. Her kan du også stille spørgsmål. Folk er gode til at hjælpe hinanden.”

  3. ”Er du til videoer, finder du mange på Youtube. Tit er videoerne uden tale, så det er lige meget, hvor hækleren kommer fra. Sæt videoen ned i tempo – så kan du lettere følge med.”