Borgerforslag om grøn kile fra Gundsømagle Sø til Roskilde Fjord

Nyhed

13.09.24

Tænk at kunne skabe ét stort naturområde – en grøn kile - der starter ved Østrup og Gundsømagle Sø med dets fugleliv og gangbroer. Naturområdet følger Hove Å mod vest og kommer op og tager fat i kanten af Gundsømagle. Herefter fortsætter det helt ud til Roskilde Fjord, hvor det ender i Salvadparken.

Den tanke fik Heidi Højlund tidligere i år og sendte den ind til kommunen som et høringssvar til Klimaplan 2024.

Tanken har fået så stor opmærksomhed, at Klima- og Miljøudvalget nu starter en forundersøgelse af projektet for at få et bedre billede af potentialer, økonomi og, om de berørte lodsejere ønsker at deltage.

Heidi Højlund skriver i forslaget ”som borger i Roskilde Kommune, betyder rigtig meget at bo tæt på skov og vand, og at vi er forskånet for alle former for forurening, som med enkle midler kan undgås”.

Bemærkningen om forurening hentyder til, at en del af Hove Å sidste år blev alvorligt forurenet via tilløbet fra Gundsømagle.

Heidi Højlund har allerede sikret, at projektet har stor lokal opbakning. Hun har også talt med bl.a. Fugleværnsfonden og Aage V. Jensen Naturfond, der generelt har vist interesse for naturprojektet. Begge fonde har efterspurgt kommunens opbakning.

Den kommer så nu - i første omgang i form af et ønske om, at undersøge idéen nærmere.

Fakta
Både Gundsømagle Sø og Roskilde Fjord er beskyttet natur, da de af EU er udpeget som Natura2000-områder. Projektet vil kunne binde de to områder endnu bedre sammen og på den måde forbedre levevilkårene for dyr og planter.

Kommunens nye klimaplan har som mål at udtage lavbundsarealer fra landbrugsdrift, og Klima- og Miljøudvalget har tidligere peget på, at netop Salmosen og Hove Å skal prioriteres i den forbindelse.

Se sagen her under punkt 150