Hal 12-kvarteret på Musicon skal have sin lokalplan

Nyhed

06.09.24

Hal 12-kvarteret er det sidste større kommunalt ejede areal på Musicon, der kan udvikles til et nyt samlet kvarter. Nu er et forslag til lokalplan i offentlig høring i 8 uger, og der afholdes borgermøde den 31. oktober.

Kvarteret ligger i den sydlige del af Musicon – ned mod Pulsen og Teknisk Skole - og mellem Rabalderstræde og Klatreskoven (som nu hedder Musiconlunden).
Fuldt udbygget vil Hal 12-kvarteret rumme en blanding af boliger, erhverv og handel, en ombygget version af skatehal 12, det ene af tre parkeringshuse og et håndværkskollegie.

Et nyt håndværkskollegie
Et nyt håndværkskollegie kan blive et markant bidrag til kvarteret. I kollegiet kan der ifølge lokalplanen komme til at bo omkring 80 håndværkerlærlinge med forskellige fagligheder. Kollegiet kan bestå af 4 bygninger med 2-3 etager.
Tre af bygningerne indeholder kollegiets boliger, fælleskøkkener og værksteder. Den fjerde bygning, Centralværkstedet, bliver kollegiets hjerte med store fællesarealer og specialværksteder.

Planlægningen af det nye kollegie er så langt fremme, at der ligger tegninger af arkitektvirksomhederne LOOP og Reværk, og der er planer om bygningsintegreret kunst af kunstnergruppen AVPD. Håndværkskollegiet på Musicon bliver det tredje og sidste af de nye håndværkskollegier, som opføres af Fonden for Håndværkskollegier og finansieres af BRFfonden. Indflytningen kan ske i 2027.

Den Grønne Puls
Mellem håndværkskollegiets bygninger er der tegnet små stræder, som fletter sammen med, hvad der kaldes Den Grønne Puls. Det er et øst-vestgående strøg, der binder Musiconlunden i vest sammen med Rabalderparken i øst.

Den Grønne Puls er en serie af grønne byrum beregnet til både ophold og bevægelse.

Midt i Den Grønne Puls ligger Hal 11, der ifølge planen vil blive der, men ikke som en lukket hal. Man vil bruge noget af betonkonstruktionen som et delvist overdækket rum, Kvarterspladsen, der i fremtiden kan blive et centralt mødested.

Hal 12 og p-hus
Lokalplanen muliggør også en omdannelse af den eksisterende Hal 12, så hallen bevarer både sine skatefaciliteter og rå karakter, men i fornyede rammer. Renoveringen af Hal 12 er også langt fremme i planlægningen – med støtte fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden.

Bag ved Hal 12 (mod vest) er der afsat plads til et p-hus, og der kan komme en mellembygning mellem p-huset og Hal 12. Der er planer om, at en etage i p-huset kan bruges ved større skatearrangementer. Byggeriet af p-huset er planlagt til at gå i gang i år.

Selvbyg
Vest og nord for området afsat til et p-hus har en tidligere lokalplan reserveret områder til selvbyg.

Projektet om selvbyg er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt Baugruppen er et velkendt fænomen.

Musicon kan blive det første sted i Danmark, hvor der opføres selvbyggerboliger, hvor beboerne træder i rollen som bygherre. Projektet Urbant Selvbyg har fået støtte fra Realdania og Statens Kunstfonds Boliglaboratorium. Derfor er det også en del af arbejdet at udvikle en model, som kan udbrede selvbyg til andre danske kommuner.

Ud mod Rabalderstræde
De sidste bidder af Hal 12-kvarteret - ud mod Rabalderstræde - beskriver forslaget til lokalplan mere overordnet.

Det nævnes, at det nordøstlige delområde kan bruges til enten boliger eller erhverv. Der nævnes også et kontorbyggeri med tilhørende butik sammenbygget med Hal 12. Begge projekter kan først komme videre med en ny, detaljeret lokalplan.

Borgermøde den 31. oktober
Byrådet har nu godkendt, at forslaget til lokalplan kommer i offentlig høring i 8 uger, og der afholdes borgermøde den 31. oktober.
Med lokalplanen fuldendes den samlede udvikling af Hal 12-kvarteret, hvor der allerede er taget hul på området med en lokalplan for p-huset og siden de to selvbygområder.

Se forslaget til lokalplan her