Hvorfor er der hele tiden vejarbejde på Københavnsvej?

Nyhed

03.10.24

Københavnsvej får den helt store tur i de her år – og det kan mærkes på trafikken. Hvad er det lige, der sker, og hvornår er det færdigt?

Hvad går det ud på?

Det hele går ud på at forskønne Københavnsvej. Den historiske indfaldsvej skal gøres til en attraktiv ankomst til Roskilde.

Samtidig får cyklisterne en supercykelsti, der faktisk går fra Røde Port helt til Rådhuspladsen i København. Busserne får bedre stoppesteder, og bilerne får bedre fremkommelighed end i dag, ved at der bliver færre muligheder for venstresving.

For at arbejdet sker med rettidig omhu, renoverer og omlægger Fors ledninger for fjernvarme, vand og spildevand i samme ombæring.

Det er altså en større omgang, det her.

Hvornår er det færdigt?

Arbejdet foregår i etaper – ellers bliver det for stort og tager for lang tid, hvor hele vejen er gravet op.

Noget af det er allerede færdigt:

  • Etape 1: Området fra Ringvejen og helt til kommunegrænsen mod Høje Taastrup er færdig. Her har busstop og cykelstier fået et løft, og der er plantet mere grønt.
  • Etape 2: Området fra Hedeboparken/Præstemarksvænge (ved Q8 tanken) og ud til Østre Ringvej er stort set også færdig. Her er der også kommet bedre forhold for busser og cykler, og der er lavet en stor midterrabat, som snart bliver plantet til med platan, eg og elm. I løbet af foråret 2025 kommer der ny asfalt på strækningen.

To etaper mangler stadig:

  • Etape 3 er stykket fra Røde Port til Byageren/Bymarken. Etape 3 har været i udbud, og politikerne i Plan- og Teknikudvalget har netop frigivet pengene til, at dette arbejde kan komme i gang. Det sker i slutningen af oktober måned og vil stå på frem til slutningen af 2025. Der arbejdes på at holde vejen åben for kørende trafik i begge retninger i to smalle spor i hele perioden – ligesom det skete på etape 2. Når etape 3 er færdig, vil den have flere midterrabatter med grønne træer, bedre bustoppesteder og lysregulering i fodgængerovergangen til Ro's Torv.
  • Etape 4 er stykket fra Byageren/Bymarken til Præstemarksvænge.

Hvad med Røde Port?

Alle bilister og buspassagerer har sikkert opdaget, at Røde Port har været ensrettet nogle uger. Det har givet køer på de veje, der skulle tage det ekstra pres. Heldigvis er arbejdet færdigt.

Faktisk har ensretningen ved Røde Port ikke haft noget at gøre med projektet med at forskønne Københavnsvej.

Røde Port er ejet af Banedanmark, og arbejdet har været en almindelig vedligeholdelse af broen, som forhåbentlig holder i mange år frem.