Før selve forslaget til lokalplan bliver klar, er der et indledende borgermøde på Viby Skole, Afdeling Bueager (Dåstrup Skole) den 22. oktober kl. 19-21. Senere kommer der endnu et borgermøde, når selve lokalplanen sendes i høring i 8 uger. Bygherren har også allerede holdt et dialogmøde i november 2023.
Det er først, når en lokalplan er behandlet og endelig vedtaget af byrådet (og i det her tilfælde at der også kommer en ændring af kommuneplanen), at opførelsen af solcelleanlægget kan gå i gang. Lokalplanen forventes 1. behandlet i maj 2025 og endeligt vedtaget i oktober 2025.
54 ha stort område
Området er i dag et landbrugsareal på ca. 54 ha., som ligger lige øst for Skousbo. Det afgrænses af Ørstedvej mod syd og Syv Holme Mose mod nord.
Ud af de 54 ha indeholder projektet ca. 33 ha solceller, inklusiv de tekniske anlæg og ca. 19 ha naturområder, herunder skovrejsning, plantebælter, faunapassager og åbne arealer.
Anlægget forventes at kunne producere ca. 39.250.000 kWh. Ifølge Energistyrelsen bruger en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus 4.500 kWh om året. Det er altså et meget stort anlæg, der kan levere strøm til 8.700 gennemsnitsfamilier.
Plantebælter og naturområder
Lokalplanen, som nu skal udformes, vil have til formål at sikre, at solcellerne i mindst muligt omfang forringer oplevelsen af landskabet. Det sker blandt andet ved, at der kommer en respektafstand på 100 meter til beboelser, og der afskærmes på alle sider med et 15 meter bredt beplantningsbælte.
Der skal sammen med solcelleanlægget skabes nye naturområder og stier fra Syv Holme Mose i nord til Ørstedvej i syd, hvor de kobler sig på det nye naturområde i Viby Øst via Kavsbjerggård.
CO2-neutral kommune i 2040
Det er byrådets ambition, at Roskilde Kommune skal være CO2-neutral i 2040, og vedvarende energianlæg i det åbne land skal være en væsentlig del af at nå det mål.
Konkret har byrådet besluttet, at der skal opsættes mindst 150 MW vedvarende energi i Roskilde Kommune hurtigst muligt og senest i 2030. Dette projekt medvirker til, at Roskilde Kommunes ambitioner på klima- og energiområdet kan nås.