Tomme pladser i Roskildes dagtilbud

Nyhed

27.08.24

Prognoserne viser, at der er for mange tomme pladser og for få børn i Roskildes dagtilbud de næste år. Der er derfor behov for at tilpasse kapaciteten i flere dagtilbud i Roskilde by.

Skole- og Børneudvalget har besluttet at sende forvaltningens forslag om kapacitetstilpasning på dagtilbudsområdet i høring.

Forslaget skal i høring inden endelig beslutning

Inden der tages endelig beslutning om forslaget om at tilpasse kapaciteten, skal forslaget sendes i høring i de berørte områdebestyrelser, forældrekontaktudvalg (FKU) og MED-udvalg. Høringen er fra den 27. august til den 19. september 2024. Når høringsperioden er slut, og sagen behandlet i Skole- og Børneudvalget den 1. oktober 2024, vil byrådet i oktober 2024 tage endelig beslutning om tilpasning af kapaciteten.

Hvad skal der ske

Der er fokus på at sikre bæredygtige dagtilbud af høj kvalitet i tilpasningen af kapaciteten. Forslaget er, at tre børnehaver og én vuggestue bliver lagt sammen med fire børnehuse.

Det betyder, at børn fra 

  • Børnehaven Bredgade flytter til Børnehuset Bella Luna
  • Børnehaven Fuglebakken flytter til Børnehuset Klostermarken
  • Børnehaven Præstemarken flytter til Børnehuset Knolden
  • Vuggestuen Solgården flytter til Børnehuset Wiemosen.

Derudover skal driftsoverenskomsten med den selvejende institution Børnehaven Solsikken opsiges, og pladserne i Veddelev Børnehus skal nednormeres.

 

- Jeg kan sagtens forstå de forældre, der er ærgerlige over, at netop deres barn skal flytte. Og det er også vigtigt for mig at sige, at vi ikke sammenlægger dagtilbud af lyst. Det er ganske enkelt nødvendigt at kapacitetstilpasse på dagtilbudsområdet og tage ansvar på den lange bane. Vi skal sikre kvaliteten i vores dagtilbud, og det gør vi bedst ved at bruge kvadratmeterne effektivt, så børn og voksne har bæredygtige institutioner fyldt med kammerater og dygtige medarbejdere, siger Bent Jørgensen, formand for Skole- og Børneudvalget.

 

Hvis byrådet beslutter forslaget

Hvis byrådet beslutter at følge forslaget om kapacitetstilpasning, vil indskrivningen af nye børn til institutionerne stoppe pr. 1. november 2024.

Selve sammenlægningen vil ske pr. 1. maj 2025, hvor de ældste børnehavebørn rykker i SFO, og der derfor vil være færrest børn i de berørte børnehaver og flest ledige pladser i de andre dagtilbud. Det giver de bedste muligheder for at sammenlægge dagtilbud og flytte hele børnegrupper og medarbejdere fra de berørte dagtilbud til nye dagtilbud.

En god og tryg overgang

Der er taget hensyn til, at hele børnegrupper kan flytte samlet til et nyt dagtilbud, hvis det bliver besluttet at sammenlægge dagtilbuddene.

De pædagogiske ledere og områdelederne vil indgå i et samarbejde om at skabe en god og tryg overgang for de børn, der skal flytte i de nye børnehuse. FKU vil også blive inddraget.

Hvad er der lagt vægt på i forslaget

Dagtilbuddene skal være både fagligt og økonomisk bæredygtige. De skal kunne rumme både vuggestuebørn og børnehavebørn for at sikre fleksibilitet mellem pladser til småbørn og børnehavebørn og for at sikre et børnefællesskab, som alle kan se sig selv i og udvikle sig i.

Forslaget bygger på en kapacitetsanalyse fra 2024 og på kriterier for tilpasning af kapaciteten på dagtilbudsområdet fra 2014.

Kriterierne er, om:

  • Der er en hensigtsmæssig geografisk fordeling i det enkelte distrikt
  • Der er forskellige typer af dagtilbud i det enkelte distrikt
  • Der er drifts- og bygningsmæssige forhold, fx om der er høje ejendomsudgifter, og om bygningen er ejet eller lejet
  • Der er tomme pladser eller venteliste i dagtilbuddene
  • Det er en selvejende eller kommunal institution.

 

 

Fakta

  • En kapacitetsanalyse, som Skole- og Børneudvalget behandlede i maj 2024, viser, at der frem mod 2028 er mellem 422 og 460 tomme pladser i gennemsnit pr. år i Roskilde by. Det er især pladser til de 3-5 årige børn, der vil komme til at stå tomme.
  • Forslaget om at tilpasse kapaciteten på dagtilbudsområdet sendes i høring fra den 27. august til 19. september, inden byrådet træffer endelig beslutning.
  • Forslaget er, at tre børnehaver og én vuggestue bliver lagt sammen med fire børnehuse, og at der opsiges en driftsoverenskomst med en selvejende institution, og antallet af pladser i et børnehus nednormeres.