Ifølge Danmarks Statistik var der 33 bogbusser i Danmark i 2009. Sidste år var antallet 15. Heraf blot to på hele Sjælland og Storkøbenhavn.
Den ene kører i Roskilde Kommune, og der er ingen planer om at stoppe. For der er en helt ny bus på vej som erstatning for den godt brugte, gamle bogbus.
Det glæder bibliotekar Marie Læssøe, for hun synes, hun har en hverdag med mening som koordinator på Roskildes bogbus. Det job indebærer blandt andet, at hun flere gange om ugen er med til at pakke bussen, så den rummer de materialer, der efterspørges af lånerne ude på bussens stoppesteder.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Én dag om ugen kører hun også selv med ud til borgerne. Og det er en højt værdsat opgave for Marie.
- Når man er ude på vagt, kommer borgerne og spørger om alt muligt. Så jeg får talt rigtig meget med folk. Det er jo en slags relationsarbejde, der er mega vigtig, og jeg synes, det er det fedeste. Vi er fem i teamet, så vi har en dag hver, fortæller Marie Læssøe.
Det handler om at være forudseende
I bogbussen tager de sig både af reserveringer, de har med, og ind- og udlån. Bussen rummer et lille, mobilt bibliotek for voksne og et for børn. Og selv om pladsen er begrænset, skal det helst indeholde alt det, borgerne efterspørger. Så for Marie handler det om at være forudseende.
- Nogle gange ved vi på forhånd, hvad folk vil have. Man snakker jo virkelig meget med borgerne. Og jeg kender nogenlunde dem, jeg møder på min vagt, når jeg er ude om tirsdagen, siger Marie.
Børnene er stærkt repræsenteret blandt lånerne i bogbussen. Især de mindre børn har ikke så god mulighed for at transportere sig ind til det centrale bibliotek i Roskilde. Men så kan biblioteket jo komme til dem. Og bogbussens ”køreplan” og stoppesteder bliver da også lagt, så det er nemt for de yngste lånere.
- Vi holder også nogle steder ind ved institutioner, og så har vi tilrettelagt det sådan, at vi holder dér, når de bliver hentet i børnehaven. Så kan de gå direkte sammen med deres forældre over i bussen som en lille afslutning på dagen, fortæller Marie Læssøe.
Børnene vinker, når bogbussen kører hjem
Bogbussen kommer også ud i boligområderne, og også her bliver Marie og co. vel modtaget af de unge læsere.
- I Veddelev slutter vi kl. 19, og dér er det kutyme, at børnene vil vinke farvel til os. De tager hjem, mens vi lukker, og når vi så kører ned ad en bestemt villavej, bliver vinduerne åbnet, og så sidder børnene i nattøj og vinker til os, mens vi dytter. Og sådan er det hver tirsdag. Det er bare hyggeligt, fortæller Marie med et stort smil.
- En tidligere låner har fortalt, at de fik pandekager den dag, de skulle i bogbussen. Så var det pandekage- og bogbusdag, tilføjer hun.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Marie Læssøe er mægtig glad for sit job som bibliotekar i bogbussen og i de øvrige afdelinger, hvor hun af og til har vagter. Ligesom hun er glad for sin rolle som arbejdsmiljørepræsentant. Men egentlig ville hun uddanne sig i en helt anden retning.
- Jeg læste oprindeligt til pædagog, fordi jeg gerne ville arbejde med børn. Men det stoppede jeg med. Og så vidste jeg ikke helt, hvad jeg ville. Jeg ville gerne noget med litteratur og børnekultur. Eller noget med musik. En veninde, som læste på Biblioteksskolen, introducerede mig til faget på hendes skole, og så var jeg bare helt solgt. For som bibliotekar kunne jeg jo arbejde med børn, musik og med kultur. Man kan lave alt muligt og have med mennesker at gøre, siger Marie og tilføjer.
-Det var ikke mit drømmejob at blive bibliotekar. Men det blev mit drømmejob.
Et specialiseret kulturteam
I dag er biblioteksskolerne lukket, og uddannelsen til bibliotekar foregår på universitetet. Og faget har også ændret sig en hel del over årene.
- I dag er vi jo små blæksprutter, kan man sige. Tilsammen er vi et kulturteam på Roskilde Bibliotekerne, hvor vi hver især er specialiseret i et område. Jeg har for eksempel en kollega, der er specialiseret i tegneserier, og så er der andre, der er sindssygt dygtige til at lave ting som læsearrangementer, guidet fælleslæsninger, forfatterbesøg og meget andet. Så vi er samlet set et stort team, som har kompetencer inden for alt det, som biblioteket tilbyder i dag. Og det er fedt.
Marie Læssøe siger, hun har en hverdag med mening som ansat i Roskilde Kommune. Men hvad betyder det egentlig for hende?
- Det, der giver mening for mig i mit arbejde, er at møde børnene og alle slags mennesker. Og hjælpe dem med lige præcis det, de har behov for. Og så få en snak med dem også. Få dem til at føle sig set, siger Marie
- Og så giver det også mening at være sammen med alle mine fantastiske kollegaer, hvor vi sparrer meget med hinanden på Roskilde Bibliotekerne. Det er bare et virkelig dejligt sted at arbejde. Fordi vi er hjælpsomme, og der er højt til loftet, og man bliver set. Og der er rigtig gode udviklingsmuligheder og en god ledelse. Det er en fantastisk arbejdsplads.
Hun har været i Roskilde Kommune siden 2022 men Marie har været uddannet bibliotekar siden 2010.
- Jeg var musikbibliotekar og arrangementsansvarlig i Rødovre i otte år. Jeg elsker musik og har selv spillet meget trommer. Og så bor jeg i Svogerslev med min mand og vores to drenge på seks og ni år.
Dette medarbejder-portræt er et led i kampagnen "En hverdag med mening", hvor seje medarbejdere stiller op som Roskilde Kommunes ansigt og fortæller om deres arbejdsplads på roskilde.dk, i busskure, på Facebook, Intra og kommunens øvrige kanaler.