Projektbeskrivelse
Maglemose Å har sit navn fra Maglemosen, der udspringer på kommunegrænsen imellem Høje Taastrup og Roskilde Kommune. Vandløbet modtager en del vand fra sit tilløb Himmelev Bæk, der er et af kommunens bedste ørredvandløb, efter det har gennemgået omfattende restaureringer på størstedelen af sit forløb. Nu er der Maglemose Ås tur til at blive restaureret. Mange års maskinel oprensning har fjernet store mængder af sten og grus fra vandløbet, der nu tilbageføres i form af gydegrus og skjulesten.
Restaureringen er opdelt i tre delstræk. Det øverste stræk starter ved tilløbet af Himmelev Bæk og ca. 200 meter nedstrøms, i et fint skovstræk, hvor vandløbet ligger ureguleret og terrænnært. Næste delstræk ligger få hundrede meter opstrøms Store Valby og er ca. 600 meter langt i opstrøms retning. Det sidste og længste stræk, starter umiddelbart nedstrøms Store Valby og er 925 meter langt i nedstrøms retning.
I restaureringsprojektet er der gravet bløde aflejringer op, hvor de er ligget i vejen for udlægning af gydegrus (en grusblanding bestående af 85% nøddesten go 15% singels) på hele strækningen og der er udlagt enkeltliggende større skjulesten.
Gydegruset giver en porøs bund, hvor ørredens æg kan ligge beskyttet, med en fast vandstrøm der sikre gode iltforhold omkring ægget. Samtidig giver det gode overflader og skjul og fourageringsmuligheder for en lang række ønskelige insekter. På strækninger med særligt godt fald er der lavet egentlige gydebanker, der kan understøtte mulighederne for ørredernes gydesucces, ved at stuve vandet minimalt og afvikle faldet på en kortere strækning med stærk strøm.
Skjulesten er udlagt på de strækninger hvor faldet er mindre og dybden på vandløbet er større. Det er på disse strækninger at ørredyngel vil opholde sig og vokse sig store nok til at tage turen til Roskilde Fjord, for at kunne færdiggøre deres opvækst til voksne havørred. Både små og store ørred kan være enormt territorielle og derfor er det vigtigt med rigeligt med skjul i et vandløb, for ikke at fiskene skal jage hinanden bort og unødigt stresse hindanden. Samtidig er der flere prædatorer, både over og under vandet, som ørred og andre småfisk skal kunne skjule sig for.
For at mindske den årlige vedligeholdelse der er i vandløbet er der også plantet rødel (træer) på strækningen. Rødel udmærker sig ved at være oversvømmelsestolerante og samtidig have et rodnet der vokser ud i vandløber, hvor de bøde styrker brinkerne og giver et ekstra godt skjul til fisk og insekter.
Samlet set er der:
- restaureret 1725 meter vandløb
- udlagt 225m3 gydegrus
- udlagt 800 stk. skjulesten af størrelser imellem Ø30-60 cm
- Plantet 275 træer
Projektet er finansieret af EU’s Hav- og Fiskerifond, der står for 75% af omkostningerne og den danske stat der står for de resterende 25%. Projektet er tegnet og udført af Roskilde Kommune.