Viby å bliver restaureret på tre delstrækninger i 2023 og 2024 efter forskellige støtteordninger. Den mellemste strækning finder man umiddelbart opstrøms Viby By, hvor vandløber ligger nær terræn, men kun med moderat fald. For at strækningen skal kunne opnå god økologisk tilstand er der planlagt udlægning af sten og grus, samt beplantning med rødel, for at minimere grødevæksten og samtidig stabilisere brinkerne.
I restaureringsprojektet er der gravet bløde aflejringer op efter behov. Derefter udlægges der gydegrus (en grusblanding bestående af 85% nøddesten go 15% singels), samt enkeltliggende større skjulesten.
Gydegruset giver en porøs bund, hvor ørredens æg kan ligge beskyttet, med en fast vandstrøm der sikre gode iltforhold omkring ægget. Samtidig giver det gode overflader og skjul og fourageringsmuligheder for en lang række ønskelige insekter. På strækninger med særligt godt fald er der lavet egentlige gydebanker, der kan understøtte mulighederne for ørredernes gydesucces, ved at stuve vandet minimalt og afvikle faldet på en kortere strækning med stærk strøm.
Skjulesten er udlagt på de strækninger hvor fladet er mindre og dybden på vandløbet er større. Det er på disse strækninger at ørredyngel vil opholde sig og vokse sig store nok til at tage turen til Roskilde Fjord, for at kunne færdiggøre deres opvækst til voksne havørred. Både små og store ørred kan være enormt territorielle og derfor er det vigtigt med rigeligt med skjul i et vandløb, for ikke at fiskene skal jage hinanden bort og unødigt stresse hindanden. Samtidig er der flere prædatorer, både over og under vandet, som ørred og andre småfisk skal kunne skjule sig for.
For at mindske den årlige vedligeholdelse der er i vandløbet er der også plantet rødel (træer) på strækningen. Rødel udmærker sig ved at være oversvømmelsestolerante og samtidig have et rodnet der vokser ud i vandløbet, hvor de både styrker brinkerne og giver et ekstra godt skjul til fisk og insekter.
Samlet set er der:
- udlagt 25m3 gydegrus
- udlagt 150 stk. skjulesten af størrelser imellem Ø30-60 cm
- Plantet 120 træer
Projektet er finansieret af EU’s Hav- og Fiskerifond, der står for 75% af omkostningerne og den danske stat der står for de resterende 25%. Projektet er tegnet og udført af Roskilde Kommune.
Samlet skal dette og de to andre projekter i Viby Å sikre at vandløbet har en fysisk tilstand der muliggør målopfyldelse i statens vandområdeplaner og EUs vandrammedirektiv.