Boligpolitik i social balance
I Roskilde Kommune skal der være plads til livet og hverdagen for alle på tværs af alder, kulturelle og sociale skel. Det er et politisk ønske, at alle kommunes bydele skal være attraktive, robuste og i social balance med mulighed for, at studerende og lønmodtagere bor dør om dør med direktøren, efterlønsmodtageren, iværksætteren og den jobsøgende.
Der bliver de kommende år bygget 700 blandede boliger i Roskilde Kommune om året, der skal sikre plads til endnu flere nye borgere i kommunen. Det er samtidig mening, at kommunens udsatte boligområder løftes markant og gøres attraktive også for ressourcestærke borgere, ligesom der skal tænkes i boformer, der imødekommer målgrupper, som ellers har svært ved at finde bolig i Roskilde Kommune, så man i Roskilde Kommune fremadrettet ikke behøver skelne mellem mere eller mindre ressourcestærke, eller mere eller mindre udsatte byområder.
Styrket fællesskab og nye fortællinger
Sociale problemer kan ikke alene løses med mursten. En indsats i øjenhøjde med fokus på aktivering af lokale ressourcer, inddragelse af borgere og ildsjæle, etablering af fællesskabende aktiviteter og genfortælling af områdets identitet er afgørende i arbejdet med at løfte udsatte områder. Derfor skal vi sammen løfte de gode fortællinger.
Fællesskaber mellem gamle og nye beboere
Kultur-, idræts- og foreningslivet er en vigtig ressource at inddrage og engagere i mødet mellem nye og gamle borgere i eksisterende by- og boligområder. Det skal sikre dannelsen af stærke naboskaber og at borgere, der har brug for støtte, kan få det gennem deres nærmiljø.
Nye fællesskaber for de mange
I nye by- og boligområder hviler fællesskabet og identitetsskabelsen på andre præmisser. De skal gro ud af den bare jord. Derfor skal de støttes mere i starten, mens der er færre beboere. Når det selv kan stå, skal det undgås, at det lukker sig om sig selv. Fællesskaber for de mange er vigtige i nye boligområder.