Meget mindre affald
Tips, værktøjer og inspiration til at minimere dit affald i en travl hverdag.
Sorteringsguide
Søg på affald og se, hvordan du skal sortere det.
Du kan fx læse om, hvor affaldet ender, hvor rent affaldet skal være, og hvordan du afleverer dit affald til genanvendelse.
Mine affaldsbeholdere
Se mål og størrelser på Roskilde Kommunes affaldsbeholdere. Du kan også ændre på beholderstørrelsen, og hvor ofte vi henter affaldet.
Restaffald
Hver time energiudnytter ARGO 38 ton restaffald. Det giver strøm nok til 43.000 husstande og varmer mere end 61.000 husstande op med fjernvarme.
Madaffald
Når dit madaffald rådner, frigiver det værdifuld biogas, vi kan bruge til energi i både busser og til støvsugeren derhjemme.
Metal
Metalaffald er værdifuldt og nemt at genanvende. Bare det ikke indeholder elektronik, olie eller farligt affald.
Glas
Aflever dine tomme glas, skår og flasker løst i beholderen. Og behold bare låg og etiketter på. Så sørger vi for, at de bliver sorteret fra senere.
Papir og karton
Vi sparer 26.240 liter vand, 1750 liter olie og 17 træer, når vi genanvender 100 kg papir i stedet for at producere nyt.
Pap
Handler du ofte på nettet? Så er du sikkert opmærksom på den store mængde papemballage, du modtager med dine varer. Heldigvis kan vi bruge det meste igen – så bare giv sorteringen skalle.
Plast
Efter al forventning får alle borgere i Roskilde Kommune mulighed for at sortere plast derhjemme i løbet af 2022.
Farligt affald
Hvis dit affald er skadeligt for mennesker, natur eller miljø, skal du aflevere det på genbrugspladsen eller i en forretning, der tager imod det.
Batterier
Dine batterier skader miljøet, hvis de ender i skraldespanden. Til gengæld kan de gøre gavn og nytte, når du afleverer dem korrekt til genanvendelse.
Elektronik
Din smartphone, elektriske tandbørste og gamle opladere indeholder materialer, der kan være skadelige for miljøet. Men de gemmer også på værdifulde metaller, vi kan bruge igen.
Storskrald
Storskrald er ting, der ikke længere kan bruges af andre – og som er for store til at være i affaldsbeholderen. Det er fx ødelagte møbler, barnevogne og gamle køleskabe. Du kan også få hentet dit haveaffald.
Haveaffald
Mange husejere får i løbet af året en del affald fra haven, men hvordan får du mest ud af det?
Byggeaffald
Du har byggeaffald fra materialerester, når du bygger om, river ned eller bygger nyt. Derfor skal du være særligt opmærksom på at anmelde, sortere og aflevere dit byggeaffald korrekt
Meld et affaldsproblem
Er dit affald ikke blevet hentet? Eller er din beholder gået i stykker? Fortæl os det her, så hjælper vi dig hurtigst muligt.
Meld fx manglende afhentning og se, hvornår skraldemanden henter dit affald. Bestil mærkater til ekstra restaffald eller nye grønne bioposer.
Meld et affaldsproblem
Er dit affald ikke blevet hentet? Eller er din beholder gået i stykker? Fortæl os det her, så hjælper vi dig hurtigst muligt.
Se, hvornår vi henter dit affald
Kig i tømmekalenderen, og få overblikket over årets afhentninger.
Sådan får du nye grønne bioposer
I Roskilde Kommune bruger vi grønne bioposer til madaffaldet. Løber du tør, kan du gratis bestille nye bioposer.
Beskedservice
Når du tilmelder dig, modtager du en SMS eller en e-mail, inden skraldemanden henter dit affald.
Bestil mærkat til ekstra restaffald
Bestil mærkater til dit ekstra restaffald. Så tager skraldemanden det med, når han henter dit affald.
Download info-materiale
Det skal være nemt at gøre det rigtige. Derfor har vi her samlet en række materialer til dig, der gør sorteringen lidt nemmere.
Find information, du som ansvarlig for affaldet kan bruge i dit daglige arbejde med i ejendomme, hvor naboerne deler affaldsbeholdere.
Standpladser og affaldsskure
Der er en række krav til det område, hvor jeres fælles affaldsbeholdere og -containere står. Både ved eksisterende pladser, og når I skal etablere nye.
Kuber og nedgravede affaldsløsninger
Boligforeninger, ejerforeninger og andre interesserede har mulighed for at købe og installere kuber eller nedgravede affaldsløsninger. Her finder du krav og priser – og kan søge om tilladelse.
Informationsmateriale
Hent, print og hæng op eller del ud. Så er det nemt at se, hvor affaldet hører til.
Få en beholder til batterier
Er I minimum 4 lejemål, der deler affaldsbeholderen til papir og karton? Hvis ja, så kan I gratis få en udendørs beholder til batterier.
Fortæl os, hvem I er
Når vi er i dialog med foreningens affaldsansvarlige, kan vi sammen skræddersy affaldsløsninger, der matcher foreningens behov og udfordringer bedst muligt. Derfor er det en win-win, når vi har jeres kontaktoplysninger.
Ødelagt beholder eller manglende afhentning
Er affaldet ikke blevet hentet? Eller er en beholder gået i stykker? Fortæl os det her, så hjælper vi dig hurtigst muligt.
Grønne bioposer til madaffald
Det tager ca. 1 år for bioposen at forsvinde helt i naturen. Til sammenligning tager det op mod 400 år for almindelige plastposer.
Storskrald og haveaffald
Hvis I som forening er tilmeldt fællesordningen for storskrald og haveaffald, kan I ansøge om refusion for udgifterne til behandlingsafgiften.
Alle tiders affaldsordning
Få overblikket over affald, aflevering og alle tiders affaldsordning – som ny i kommunen eller garvet roskildenser.
Adgangsvej, regler og ansvar
Skraldemanden henter affald fra flere end 250 beholdere hver eneste dag. Derfor er det vigtigt, at han har god og nem adgang til din beholder. Men hvordan sikrer du det?
Priser og gebyrer
Der er en prisforskel alt efter, hvilke affaldsbeholdere du har hjemme hos dig – og om du bor i lejlighed eller i eget hus.
Genbrugspladsen
COVID-19: Genbrugspladserne og Gensalg er lige nu åbne med adgangsbegrænsning. Vis hensyn, hold afstand og hav tålmodighed – også selvom der er kø. Så passer vi godt på hinanden.