Hvis du er bosat i Roskilde Kommune, skal du søge kommunen om tilladelse, før du går i gang med etablering eller ændring af kystbeskyttelsesanlæg.
Du må gerne vedligeholde et lovligt anlæg uden tilladelse fra kommunen, hvis der ikke ændres på dimensioner og materialer.
Alle sager behandles ud fra en række opstillede retningslinjer i Roskilde Kommunes Kyststrategi. Hovedfokus er at sikre, at der sker minimal påvirkning af naturen og at adgang til og langs fjorden opretholdes.
Endvidere vægtes den visuelle sammenhæng med naboanlæg højt.
Du søger om kystbeskyttelse ved at udfylde et ansøgningsskema og indsende det digitalt til Roskilde Kommune. Indsæt link til ansøgningsskema.
Ved ansøgning om kystbeskyttelsesanlæg vurderes beskyttelsen af naturtyperne gennem kystbeskyttelsesloven.
Det kan være svært at vurdere om end ejendom er i risiko for at blive oversvømmet fra vandløb, fjord eller regn. I det nationale screeningsværktøj KAMP, kan du få en idé om risikoen for din ejendom.
Værktøjet kan alene anvendes til en indledende screening, som kan bruges til at afklare om man bør få lavet en nærmere analyse af risikoen for en ejendom eller område og hvilke løsninger der kan sikre din ejendom.
Som grundejer er det dit ansvar at sikre din ejendom. Du kan se hvad du selv kan gøre her:
- Bolius: Tjek risikoen for, at din bolig bliver oversvømmet
- Bolius: Sådan forebygger du oversvømmelse
- Kystdirektoratet: Kystbeskyttelsesmetoder
Husk at søge nødvendige myndighedsgodkendelser, fx tilladelse efter kystbeskyttelsesloven, byggeloven mv. inden du går i gang.
Det er tilladt at færdes til fods langs Roskilde Fjord på arealer mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation (der ikke er domineret af salttålende planter eller anden strandbredsvegetation).
Det følger af naturbeskyttelseslovens § 22, stk. 1.
Adgangsretten gælder uanset, om kyststrækningen er privat eller offentlig ejet.
Adgangsretten gælder også kortvarigt ophold og badning, dog ikke inden for 50 m. fra beboelsesbygninger.
Kortvarigt ophold kan være naturlige stop i forbindelse med færdsel, f.eks. binde snørebånd, tage telefonen eller et kig ud over fjorden eller kysten.
Offentlighedens adgang må ikke forhindres eller vanskeliggøres.
Du kan læse mere om adgangsregler til naturen her.
Langs kysten skal hunde være i snor i perioden 1. april – 30. september. I den øvrige del af året behøver hunden ikke at være i snor, med den skal være under ”fuld kontrol”.
På steder, hvor offentligheden lovligt har adgang, er det ikke tilladt at opsætte skilte om ”adgang forbudt for uvedkommende” eller anden tekst, der giver indtryk af, at offentlighedens adgang er forbudt (”skræmmeskilte”).
Der kan være strækninger langs kysten, hvor adgangsretten ikke gælder.
Det gælder steder, hvor der vokser rørskov helt ud i vandkanten, fordi offentligheden ikke har ret til at færdes i rørskov.
Reglerne om færdselsforbud i rørskov findes i bekendtgørelse om offentlighedens adgang til at færdes og opholde sig i naturen, § 19.
Hegn omkring græsningsfolde
Hegn omkring græsningsfolde langs kysten skal placeres, så der er mulighed for at passere langs kysten ved normal vandstand. Alternativt skal der være adgang gennem græsningsfolden via låger eller led.
Kommunens praksis for tilladelse til badebroer er restriktiv.
Det skyldes, at Roskilde Fjord er udpeget som Natura 2000 område.
Kommunen har derudover et ønske om, at beskytte åbne, friholdte eller fredede kyststrækninger, samt undgå, at hele kysten langs byerne er præget af badebroer.
Hvis du gerne vil opføre en badebro eller ændre på en eksisterende, skal du ansøge om det.
Alle sager behandles individuelt ud fra en række retningslinjer, som Roskilde Byråd har vedtaget.
Det kan du læse mere om her
Hvis du er i tvivl om din badebro er lovlig, skal du rette henvendelse til planogudvikling@roskilde.dk
Strandbeskyttelseslinje
Hvis din ejendom ligger i nærheden af kysten, er der stor sandsynlighed for, at den kystnære del af ejendommen er omfattet af en strandbeskyttelseslinje.
Strandbeskyttelseslinjen er normalt 300 m fra kysten, men nogle steder er den smallere.
Mellem strandbeskyttelseslinjen og strandbredden må man blandt andet ikke ændre terrænet, plante, bygge eller etablere anlæg uden en forudgående dispensation fra Kystdirektoratet.
Forhold, som kræver landzonetilladelse, skal også have en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen.
Læs mere om strandbeskyttelseslinjen.
Strandbeskyttelseslinjen administreres af Kystdirektoratet.
Du kan læse mere om naturbeskyttelsesloven her.
Kystnærhedszone
Kystnærhedszonen omfatter alle arealer inden for 3 km fra kysten.
Planlovens § 37, stk. 2 fastslår, at retten til at indrette en række erhverv og en bolig i overflødiggjorte bygninger, der ikke er tidligere landbrugsbygninger, ikke må ske inden for Kystnærhedszonen.
Du kan læse mere om Kystnærhedszonen her
I øvrigt skal de almindelige regler for byggetilladelser mv. følges.
Du kan læse mere om byggeri i landzone her
Kystnærhedszonen må ikke forveksles med strandbeskyttelseslinjen.
Reglerne for kystnærhedszonen gælder for kommunerne, der skal tage særlige hensyn, når de udarbejder kommune- og lokalplaner i områder ved kysten.
Reglerne for strandbeskyttelseslinjen gælder for alle, der ejer arealer langs kysten.
Lokalplaner
Hvis du er bosat ned til fjorden, skal du være opmærksom på, at der på flere ejendomme er bestemmelser i lokalplaner om, hvor tæt du må terrænregulere mod skel og hvor højt du må lave en terrænregulering, og om du må etablere støttemure.
Her kan du se, om der er en lokalplan, der gælder for din ejendom.
Overholder den ønskede terrænregulering ikke en lokalplans bestemmelser, vil ændringerne kræve en begrundet ansøgning og, at der gives dispensation fra lokalplanen.
Du kan søge en dispensation via bygogmiljoe.dk, hvor du skal vælge formularen ”Planmæssig forespørgsel”.
Byggetilladelser
Ønsker du at etablerer et opholdsareal på terræn, skal du være opmærksom på Byggelovens bestemmelser om, hvornår et areal er et hævet opholdsareal, som kræver tilladelse efter byggeloven.
Du skal endvidere være opmærksom på at byggeri til ophold (udestuer og orangerier) skal overholde gældende lovgivning og kræver byggetilladelse.
Opholdsarealer inden for en afstand af 2,5 meter til skel mod nabo og sti ikke må hæves mere end 0,3 meter over eksisterende terræn uden en tilladelse. Ansøgningen skal være begrundet og tilladelsen gives efter en helhedsvurdering.
Skure til opbevaring af både, søsportsudstyr, haveredskaber og lignende skal overholde lokalplaner og byggelovens bestemmelse og kan kræve byggetilladelse.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Byggesag på byggesag@roskilde.dk eller booke en kort telefonsamtale eller forhåndsdialog med en byggesagsbehandler.
Strandenge og overdrev
Strandenge og overdrev er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. De må derfor ikke ændres uden en forudgående dispensation fra kommunen.
Roskilde Fjord, og mange områder i tilknytning til fjorden, er EU Natura 2000-områder.
Indenfor Natura 2000-området skal kommunen kontaktes for at vurdere, om et projekt skal vurderes nærmere, og om det forudsætter dispensation.
Naturpleje
Mange steder langs kysten udfører kommunen naturpleje for at sikre og forbedre naturen.
Naturplejen omfatter ofte kratrydning eller græsning med kreaturer eller får, men kan også omfatte høslæt og kontrolleret afbrænding.
Du er altid velkommen til at kontakte kommunen hvis du har en idé til at forbedre naturen på din ejendom.
Kommunen kan vurdere, om du kan opnå de nødvendige dispensationer og kan i mange tilfælde være behjælpelig med at gennemføre din idé.
Landbrugsstyrelsen har en ordning, som giver støtte til naturplejeprojekter.