I første omgang er det vigtig at lære det danske sprog. Sproget åbner mange muligheder op for dig.
Flygtninge og familiesammenførte til flygtninge har som udgangspunkt adgang til uddannelse i Danmark på lige fod med øvrige borgere med lovligt ophold.
Læs mere om uddannelsesmuligheder og om forskellige initiativer herunder:
Læs mere om uddannelse
Voksne flygtninge og familiesammenførte kan i de fleste tilfælde få gratis danskundervisning.
Danskuddannelsen er en bredere uddannelse der tilbydes i op til fem år for flygtninge og familiesammenførte fra lande uden for EU/EØS og Schweiz.
Modtager du offentlig ydelse, vil din sagsbehandler i Integration vurdere hvordan du skal modtage danskundervisning. I Roskilde kommune foregår danskundervisningen på sprogskolen CLAVIS sprog og kompetence, Maglehøjen 6 i Roskilde. Din sagsbehandler bestemmer om din undervisning skal foregå om dagen, om aftenen eller i weekenden.
Hvis du bliver syg
Hvis du bliver syg eller ikke kan komme i skole så skriv til CLAVIS på afbud@clavis.org eller ring til 41 73 38 00
Danskuddannelse for indvandrer
Er du udenlandsk statsborger, fyldt 18 år og er flyttet til Roskilde, så kan du i de fleste tilfælde få danskuddannelse via kommunen
Hvilke krav er der til deltagelse på danskuddannelse?
For at deltage i danskuddannelsen, skal du:
- være fyldt 18 år
- bo i Danmark
- have et cpr-nummer.
Når du har valgt det sprogcenter, du ønsker at modtage undervisning hos, skal du selv kontakte Integration, Roskilde Kommune eller sprogcenteret for at blive indskrevet.
Det er ikke påkrævet at have noget kendskab til det danske sprog inden uddannelsen påbegyndes
Henvisning til danskuddannelse
Er du flyttet direkte til Roskilde fra udlandet så har du modtaget et henvisningsbrev fra kommunen, som sætter gang din uddannelsesperiode - uanset om du benytter tilbuddet eller ej. Når du har modtaget dit henvisningsbrev, har du 30 dage til at rette henvendelse til et sprogcenter eller til kommune.
Du har frit valg af sprogcentre og du kan finde listen over sprogcentre i hele Danmark ved at besøge hjemmesiden Udbydere af danskuddannelse (integrationsviden.dk)
Hvad koster det at få Danskuddannelse?
Alle kursister, der tilmelder sig til danskundervisning skal betale et depositum på 2.000 kr. per påbegyndt modul.
Depositumbetalingen er ikke gældende for au pair-personer.
Hvor lang tid tager hvert modul?
- Modul 1: 4 måneder
- Modul 2: 5 måneder
- Modul 3: 7 måneder
- Modul 4: 8 måneder
- Modul 5: 9 måneder
- Modul 6: 9 måneder
- I alt: 42 måneder
De kursister, der 1. januar 2018 allerede er i gang med en danskuddannelse, vil først blive omfattet af klippekortsordningen, når de henvises til et nyt modul.
Hvilket niveau foregår undervisningen på?
Uddannelsen på sprogcentrene tilbydes på tre forskellige niveauer, og hver uddannelse består af seks moduler. Din placering vil afhænge af antallet af år, du har gået i skole, samt dine kvalifikationer. Varigheden af de tre uddannelser og de tilhørende moduler varierer.
En komplet danskuddannelse består af seks moduler, og hvert modul afsluttes med en test eller prøve. Hvis du ikke har nogen kendskab til dansk, begynder du typisk på modul 1. Hvis du allerede har kendskab til dansk, vil du normalt blive placeret på et af de højere moduler.
Du vil kun kunne modtage undervisning for hvert modul, indtil du består testen eller prøven for modulet. Det er sprogcentret, der vurderer, hvornår du er klar til at tage testen, der afslutter modulet.
Hvornår kan jeg få danskuddannelse?
Der er undervisning både om dagen, om aftenen og i weekenden. Sprogcentrene tilbyder desuden undervisning via internettet. Du kan også få undervisning på din arbejdsplads, hvis din arbejdsplads har en aftale om dette.
Hvad hvis jeg bliver alvorlig syg?
Hvis du bliver forhindret i at deltage i danskuddannelse på grund af sygdom i en langvarig periode, skal du straks søge om forlængelse af perioden med danskuddannelse
Hvis du ikke søger, har du ikke ret til forlængelse. Du skal søge forlængelsen og dokumentere sygdomsforløbet hos Integration
Hvad hvis jeg ønsker at holde pause i min uddannelse?
Du har mulighed for at holde pause i dit undervisningsforløb fx i forbindelse med intensive arbejdsperioder, udlandsophold, sygdom eller barsel. Pauserne kan holdes, efter du har bestået en modultest, og inden du går i gang med et nyt modul. Du skal dog gøre sprogcenteret opmærksom på, hvis du ønsker at holde pause mellem moduler.
Du skal være opmærksom på, at hvis du vælger at holde pause midt i et modul, er der en risiko for, at du kan miste dit depositum
Tilbagebetaling af depositum
Ønsker du at få tilbagebetalt dit depositum, skal du anmode om det hos den sprogskole du har været tilmeldt.
Det fulde depositum refunderes, når du gennemfører modulerne med en test inden for følgende tidsramme, eller når du tager den afsluttende eksamen.
Modul 1: 6 måneder
Modul 2: 6 måneder
Modul 3: 7 måneder
Modul 4: 8 måneder
Modul 5: 9 måneder
Modul 6: 9 måneder
Hvis du ikke gennemfører modulet inden for den normerede tidsramme, mister du hele dit depositum på 2.000 kr. Du vil bliver bedt om at betale et nyt depositum, hvis du vil forsætte på næste modul
Det samme gælder, hvis du stopper midt i din danskuddannelse (modul), har meget fravær eller beslutter ikke at tage den afsluttende prøve på den danskuddannelse, du er henvist til (Prøve i dansk 1, Prøve i dansk 2, Prøve i dansk 3 eller Studieprøven).
Udbetalingen af dit depositum kan tage op til 30 dage, efter din anmodning er modtaget.
Brug for hjælp
Har du brug for flere informationer, kan du kontakte os. Vi opfordrer til, at alt kontakt sker via sikkerpost skriv ”Danskuddannelse ” i emne feltet eller telefon.
Kontaktperson: Jurgita Petersen tlf. 4631 7952
Den forberedende grunduddannelse (FGU) er til dig, der er under 25 år og endnu ikke er parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Formålet med FGU er, at du efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.
FGU består af forskellige uddannelsesspor, som kan tilpasses dine behov og interesser.
Du kan tage den forberedende grunduddannelse på en FGU-skole i din kommune. Uddannelsen består af et introducerende basisforløb og tre uddannelsesspor, du kan vælge imellem.
De tre uddannelsesspor er:
- almen grunduddannelse - agu
- produktionsgrunduddannelse - pgu
- erhvervsgrunduddannelse – egu
På de tre uddannelsesspor er der optagelse to gange om året, mens der er løbende optag på basisforløbet.
For at du kan blive optaget på FGU, skal du og din uddannelsesvejleder i kommunen i fællesskab vurdere, at FGU er det rigtige uddannelsestilbud for dig.
Dernæst laver I sammen en uddannelsesplan, som beskriver, hvordan du opnår de mål, du har om uddannelse eller job.
På FGU-skolen får du lavet en forløbsplan, der beskriver dit uddannelsesforløb. Det kan være valg af uddannelsesspor, erhvervstræning, virksomhedspraktik, kombinationsforløb og valgfag.
Du får skoleydelse, når du går på FGU.
Tosprogede elever kan modtage undervisning i dansk som andetsprog, hvis skolen vurderer, at de har behov for det. Undervisningen kan tilbydes som basisundervisning i modtageklasser eller som supplerende undervisning i eller uden for den normale skoletid.
Taler dit barn ikke dansk, så begynder skolegangen i et modtagelsestilbud. Når dit barn har lært nok dansk til at få udbytte af undervisningen i en almindelig klasse, fortsætter skolegangen i en af folkeskolerne.
Der er modtageklasser (0.–9. klasse) på Hedegårdenes Skole og Østervangsskolen.
Unge mellem 14 og 17 år får tilbudt undervisning i ungeklassen på Hedegårdenes Skole”.
Unge mellem 15 og 17 år får tilbudt undervisning i ungetilbuddet på Clavis Sprog og Kompetence.
Hvordan indskriver jeg mit barn i en modtageklasse?
Taler dit barn ikke dansk og vil du gerne have dit barn i en modtageklasse, så skal du henvende dig til en tosprogskonsulent.
Hvordan får mit barn supplerende undervisning i dansk som andetsprog?
Vurderer skolen, at dit barn har behov for undervisning i Dansk som andetsprog, bliver det tilbudt støtte i eller uden for den normale skoletid.
Her kan du læse mere om voksenuddannelsescenter (VUC)
VUC - voksenuddannelsescenter
Hvis du har planer om at starte på en uddannelse i Danmark kræver det for det meste, at du har en bestået 9. klasse.
På VUC kan du tage basis dansk, FVU dansk, 9. og 10. klasse og meget mere.
Det er normalt, at du har basis dansk på dit skema før du kan begynde på dansk 9. klasse. Du skal til en samtale hos en vejleder, som hjælper dig med at finde ud af hvilken undervisning, der passer bedst til dig.
Et skema kan fx være med FVU dansk, dansk basis, matematik, samfundsfag G- niveau og engelsk.
Du skal være fyldt 25år.
Du kan få SU når du går på VUC, hvis du har timer nok.
Er du under 25 år, kan vejlederen på VUC, eller en vejleder i din kommune, henvise dig til Den forberedende grunduddannelse (FGU).
Der findes desuden en række situationer, der giver mulighed for at deltage i almen voksenundervisning, selv om du ikke er fyldt 25 år:
- Du har et fast job på minimum 20 timer om ugen
- Du har gennemført en ungdomsuddannelse, eller er i gang med en, og har behov for supplerende fag.
- Du er i gang med hf-enkeltfag, men har behov for faglig opkvalificering for at kunne gennemføre det gymnasiale niveau.
- Du har barselsorlov fra dit arbejde og ønsker at følge enkelte fag.
- Du deltager i undervisning under Kriminalforsorgen.
Hvis du vil høre mere om VUC, kan du kontakte en vejleder på HF og VUC Roskilde-Køge.
Her kan du læse mere om den forberedende voksenundervisning (FVU).
FVU – Forberedende voksenundervisning
Hvis du gerne vil blive bedre til at læse, stave og skrive og er over 18 år, så kan du tilmelde dig FVU- Dansk.
Hvis du vil være bedre til matematik, så kan du tilmelde dig FVU matematik.
FVU er anderledes end danskundervisning og den består af trin 1-4.
En bestået FVU – læsning trin 2 tæller det samme som en afsluttet danskuddannelse 2, når du skal søge om permanent opholdstilladelse.
FVU læsning trin 4 svarer til 9. klasse, men kan ikke bruges på alle uddannelser til at søge om optagelse.
Der er FVU undervisning dag, aften og i weekenderne, så du kan tage det samtidig med at du arbejder eller går på anden uddannelse.
I Roskilde kan du gå til FVU på VUC eller på CLAVIS.
Du kan læse mere om FVU og hvordan du tilmelder dig her: CLAVIS eller VUC Roskilde-Køge
Du kan læse mere om uddannelsesstøtte her.
Det 1-årige forberedelseskursus for indvandrere og flygtninge giver forudsætninger for at følge en professionsbacheloruddannelse. Det kan være fx pædagog, lærer, sygeplejerske, bygningskonstruktør eller bioanalytiker.
Kurset henvender sig til dig, som har svært ved at opfylde adgangskravene til den uddannelse, du vil søge ind på. Det giver dig desuden mulighed for at blive bedre til dansk.
Varighed: 1 år
Adgangskrav: Danskkundskaber svarende til dansk 3 + adgangsprøve
Økonomi: Der er ingen deltagerbetaling. Mulighed for SU
Kurset giver en introduktion til fag ved den uddannelse, du senere vil søge ind på. Det lægger desuden vægt på dansk sprog (skriftligt og mundtligt) samt dansk kultur, danske samfundsforhold, kommunikation og studie kompetence.
I kurset indgår praktik på den uddannelse, du vil søge samt praktik inden for faget. Der kan ofte også være studieture.
Du bliver desuden tilbudt studievejledning.
Undervisningsformen varierer. Se i holdinformationen eller på skolernes hjemmesider.
Du afslutter kurset med en mundtlig og skriftlig eksamen.
Krav til optagelse:
- Du skal være fyldt 18 år
- Du skal have opholds-og arbejdstilladelse i Danmark
- Du skal have en udenlandsk gymnasial eksamen, der svarer til en dansk gymnasial eksamen
- Du skal kunne forstå, tale og skrive dansk svarende til mindst niveau B2 (prøve i dansk 3)
- Du skal have bestået uddannelsesstedets adgangsprøve til forberedelseskurset
Efter kurset kan du søge optagelse på den professionsbacheloruddannelse, som det udbudte kursus retter sig mod.
Du skal som udgangspunkt opfylde de samme adgangskrav som de øvrige ansøgere til professionsbacheloruddannelsen. Kurset giver dig bedre forudsætninger for at kunne gennemføre uddannelsen, men du opfylder ikke adgangskravene ved at tage kurset.