Du kan skifte læge, når du ønsker det. Hvis du skifter i forbindelse med en flytning, eller hvis din nuværende læge lukker sin praksis, er det gratis at skifte.
Du kan frit vælge en læge, der har åbent for tilgang. Hvis afstanden er mere end 15 km. fra din bopæl, kan du dog ikke få sygebesøg af lægen.
Hvis du skal betale for lægeskiftet, kan du gøre det med et betalingskort. Du modtager et nyt sundhedskort med posten i løbet af 14 dage.
Det er obligatorisk at skifte læge digitalt. Hvis du ikke har mulighed for, at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i Borgerservice.
Brev fra Region Sjælland?
Hvis du har modtaget et brev fra Region Sjælland om, at din nuværende læge ændrer sin praksis, er det gratis for dig at skifte læge. Hvis du i selvbetjeningsløsningen her på siden alligevel bliver bedt om at betale, skal du ikke gennemføre løsningen men kontakte Borgerservice.
Valg af læge
Dette indhold kommer fra Borger.dkDu har altid mulighed for at skifte læge, og du kan frit vælge en læge eller klinik, der har åbent for tilgang af nye patienter.
I Find behandler på sundhed.dk kan du se vejledende information for, om en læge har åbent eller lukket for tilgang.
Valg af læge, når du skal flytte
Når du flytter, kan du enten:
- vælge at beholde din nuværende læge eller
- vælge en ny læge som har åbent for tilgang af patienter.
Det er gratis at vælge ny læge, hvis du gør det i forbindelse med din flytning. Venter du med at vælge ny læge, skal du betale et gebyr for lægeskiftet.
Vælger du en læge, der ligger mere end 15 km fra din bopæl (5 kilometer i hovedstadsområdet), accepterer du, at du ikke kan opsøge anden læge nær din bopæl i tilfælde af ikke-livstruende sygdom.
Hvis du ønsker en læge med lukket patienttilgang
Du kan vælge en læge, der har lukket for tilgang af nye patienter, hvis du opfylder mindst én af disse betingelser:
- Ægtefælle eller samlever i ægteskabslignende forhold til en, der allerede er patient ved lægen eller klinikken. Det er ikke et krav, at man som ægtefælle eller partner skal bo på samme adresse.
- Du fylder 15 år, og den læge, du vil have, er læge for mindst en af dine forældre
- du overgår fra sygesikringsgruppe 2 til 1, og lægen er den læge, som du senest har været tilmeldt i sygesikringsgruppe 1.
- Der ikke er mindst 2 læger med åbent for tilgang af nye patienter inden for 15 kilometer fra din bopæl (5 kilometer, hvis du bor i hovedstadsområdet). Lægevalget er afhængigt af, at lægen med lukket for tilgang accepterer din ansøgning om dispensation.
Regler for hjemmebesøg
Du kan få sygebesøg i hjemmet, hvis lægen skønner det er nødvendigt.
Hvis du vælger en læge, som ligger længere end 15 km fra din bopæl (5 kilometer i hovedstadsområdet), har du fortsat ret til hjemmebesøg, hvis din læge vurderer det nødvendigt. Hvor det ikke er muligt for din egen læge at aflægge hjemmebesøg, kan din læge efter konkret aftale med stedlig læge, lade denne løse hjemmebesøgsopgaven.
Valg af læge på plejehjem eller bosted
Hvis dit plejehjem eller bosted (§ 108 institution) har en fast tilknyttet læge, har du mulighed for at vælge denne læge, selv hvis lægen har lukket for tilmelding af nye patienter.
Hvis plejehjemmets eller bostedets faste læge har lukket for tilmelding, skal du kontakte kommunen for at blive tilmeldt lægen.
Hvis plejehjemmets eller bostedets faste læge har åbent for tilmelding af nye patienter, eller du ønsker at vælge en anden læge end den fast tilknyttede plejehjemslæge, kan du vælge læge digitalt her på borger.dk.
Du skal skifte læge digitalt, og du kan skifte læge digitalt for dine børn, indtil de fylder 15 år.
Børn under 15 år har som udgangspunkt samme læge/klinik som deres forældre (eller værge).
Har I som forældre fælles forældremyndighed og fælles bopæl, men hver jeres læge/klinik, kan I selv beslutte, hvilken af disse læger/klinikker jeres barn skal være tilmeldt.
Hvis I har hver jeres bopæl, har børnene som hovedregel samme læge som den af jer, hvor børnene er bopælsregistreret.
Når du fylder 15 år, kan du vælge en anden læge, end den dine forældre har valgt til dig.
- Det er gratis at skifte læge fra den dag i måneden, du fylder 15 år, og i 60 dage efter. Herefter koster det 40 kr. (2025)
- Du skal have MitID for at skifte læge.
Det er gratis at skifte læge, hvis:
- din nuværende læge lukker sin praksis
- din nuværende læges praksis deles i flere
- du skifter læge i forbindelse med en flytning
- du bliver 15 år og ønsker at skifte læge.
Ellers koster det 40 kr. (2025) at skifte læge.
Gratis lægeskift er først gennemført, når du har fået information via Digital Post, eBoks, Mit.dk eller fysisk brev fra region eller kommune om lægeskiftet.
NemSMS er en service til dig, så du ikke glemmer dine aftaler med det offentlige.
Tilmeld dig NemSMS
Det er gratis at tilmelde sig og modtage NemSMS. Du tilmelder dig ved at logge på Digital Post under Menu og Tilmelding. Her finder du NemSMS. Ved tilmeldingen skal du skrive dit mobiltelefonnummer og acceptere vilkårene.
Når du accepterer vilkårene, giver du tilladelse til, at alle offentlige myndigheder, der anvender NemSMS, kan sende dig sms-påmindelser – fx forud for en undersøgelse på et hospital. Nogle hospitalsafdelinger kan desuden tilbyde at oprette dig som NemSMS-modtager.
Læs mere om, hvordan du bruger NemSMS
På sundhed.dk kan du finde de praktiserende læger i Danmark, som du kan vælge, og bl.a. se:
- lægens træffetider
- lægens køn og alder
- om lægen tager imod nye patienter
- hvilke læger der ligger tættest på din adresse
- om der er handicapvenlige adgangsforhold
- lægens tilbud om elektronisk konsultation, tidsbestilling og receptfornyelse
- på sundhed.dk finder du også øvrige behandlere i det offentlige sundhedsvæsen, fx fodterapeuter, ergo- og fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer, tandlæger, tandplejere med flere.
På sundhed.dk kan du få overblik over besøg, som du har haft hos praktiserende læge, speciallæge, tandlæge, fysioterapeut m.fl. Oversigten viser de besøg, hvor det offentlige har ydet helt eller delvist tilskud til behandlingen.
Du kan se oplysninger om konsultationer tilbage fra 2003. Oplysningerne er tilgængelige ca. 2 måneder efter behandlingen.
Hvis du gerne vil hjælpe en anden med at foretage skift af læge og sygesikringsgruppe, kan du anmode om Digital Fuldmagt.
- Sundhedsloven
- Bekendtgørelse om Udbetaling Danmarks afgørelser om lovvalg, udstedelse af EU-sygesikringskort, særlige sundhedskort m.v.
- Bekendtgørelse om valgfri indplacering i sikringsgrupper og udstedelse af sundhedskort mv.
Du kan læse om det særlige sundhedskort for pendlere i vejledningen.
På borger.dk
Nyt sundhedskort
Dette indhold kommer fra Borger.dkSundhedskortet giver dig ret til sundhedsydelser. På kortet står dit navn, cpr-nummer og kontaktoplysninger til din læge.
Det er også muligt at downloade et digitalt sundhedskort. Det digitale sundhedskort giver de samme rettigheder som det fysiske sundhedskort.
Sundhedskortet skal medbringes, når du er ved:
- læge
- speciallæge
- tandlæge
- tandplejer
- fysioterapeut
- fodterapeut
- kiropraktor
- psykolog
- apotek
- sygehus
- kommunen
Alle med bopæl i Danmark er omfattet af sundhedsloven og får et sundhedskort.
Du skal bestille nyt sundhedskort digitalt.
Du kan også bestille et nyt sundhedskort til dit hjemmeboende barn, indtil det fylder 18 år.
Er du over 15 år, kan du selv bestille et nyt sundhedskort. Det kræver, du har MitID.
Selvbetalt nyt sundhedskort
Det koster 40 kr. (2025), at få et nyt sundhedskort, bl.a. hvis:
- sundhedskortet er blevet væk
- sundhedskortet er under 4 år gammelt og ødelagt
- du ønsker at skifte læge eller sikringsgruppe
- du skifter navn, og navneskiftet ikke sker i forbindelse med indgåelse af ægteskab - i nogle kommuner kan det dog også være gratis for andre, der skifter navn .
I de fleste kommuner betaler du dit nye sundhedskort med Visa/Dankort. Hvis du ikke har et Visa/Dankort, skal du kontakte din kommune for at finde ud af, hvordan du betaler for dit nye sundhedskort.
Gratis nyt sundhedskort
Det er gratis at få et nyt sundhedskort, hvis:
- det er det første sundhedskort der udstedes til dig
- du overgår fra hvilende sikret, fx når du ophører med værnepligt
- du flytter til ny adresse
- din læge lukker sin praksis eller din læges praksis deles i flere
- du skifter navn ved ægteskab. Bemærk at navneskiftet skal ske i forbindelse med vielsen, dvs. senest 3 måneder efter vielsesdatoen. I nogle kommuner kan det også være gratis ved navneskifte af andre grunde.
- du bliver 15 år og ønsker at skifte læge (kun gratis hvis lægeskiftet sker senest 60 dage efter din 15 års fødselsdag)
- hvis du ændrer cpr-nummer
- sundhedskortet er over 4 år gammelt, og der er brud eller revner i kortet
- der er en defekt ved magnetstriben, der ikke skyldes forkert opbevaring eller brug af kortet.
Du får automatisk tilsendt et nyt sundhedskort, medmindre kortet er i stykker/eller der er en defekt ved magnetstriben. Her skal du selv henvende dig til din kommune, som kan bestille et nyt kort til dig.
Det tager normalt omkring 2-3 uger at få et nyt sundhedskort. Kommunen kan dog i særlige tilfælde udstede et midlertidigt dokument, hvis du har brug for det. Det koster ikke noget.
På sundhed.dk kan du få overblik over besøg, som du har haft hos praktiserende læge, speciallæge, tandlæge, fysioterapeut m.fl. Oversigten viser de besøg, hvor det offentlige har ydet helt eller delvist tilskud til behandlingen. Du kan se oplysninger om konsultationer tilbage fra 2003.
NemSMS er en service til dig, så du ikke glemmer dine aftaler med det offentlige.
Tilmeld dig NemSMS
Det er gratis at tilmelde sig og modtage NemSMS. Du tilmelder dig ved at logge på Digital Post under Menu og Tilmelding. Her finder du NemSMS. Ved tilmeldingen skal du skrive dit mobiltelefonnummer og acceptere vilkårene.
Når du accepterer vilkårene, giver du tilladelse til, at alle offentlige myndigheder, der anvender NemSMS, kan sende dig sms-påmindelser – fx forud for en undersøgelse på et hospital. Nogle hospitalsafdelinger kan desuden tilbyde at oprette dig som NemSMS-modtager.
Læs mere om, hvordan du bruger NemSMS:
På sundhed.dk samler sundhedsjournalen dine sundhedsdata i et overblik, der giver hurtig adgang til dine seneste personlige oplysninger.
Sundhedsjournalen viser data fra forskellige kilder om din medicin, journaler fra sygehus og egen læge, laboratoriesvar, dine behandlinger på sygehuse samt evt. donorregistrering og livstestamente.
Hvis du gerne vil hjælpe en anden med at bestille Sundhedskort, samtykke til journaloverdragelse, se sager, skifte læge og sygesikringsgruppe, kan du anmode om Digital Fuldmagt.
Hvis du vil klage over kommunens afgørelse om det gule sundhedskort eller gruppeskift, skal du sende klagen til Styrelsen for Patientklager inden 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen fra kommunen.
- Sundhedsloven
- Bekendtgørelse om Udbetaling Danmarks afgørelser om lovvalg, udstedelse af EU-sygesikringskort, særlige sundhedskort m.v.
- Bekendtgørelse om valgfri indplacering i sikringsgrupper og udstedelse af sundhedskort mv.
Du kan læse om det særlige sundhedskort for pendlere i vejledningen:
Sygesikring og sygesikringsgrupper
Dette indhold kommer fra Borger.dkAlle borgere med bopæl i Danmark har ret til gratis behandling hos egen læge og speciallæger.
Du kan også få tilskud til medicin, tandlægehjælp, tandpleje, fysioterapi, fodterapi, kiropraktorhjælp og psykologhjælp.
Du kan vælge mellem 2 sikringsgrupper. Du kan se på dit sundhedskort, hvilken sikringsgruppe du er i, men langt de fleste borgere er i sikringsgruppe 1.
Sikringsgruppe 1
- er tilmeldt en praktiserende læge
- skal have henvisning fra praktiserende læge til behandling hos speciallæge, fysioterapeut, fodterapeut og psykolog
Hvis du er i sikringsgruppe 1, skal du have en henvisning fra din praktiserende læge til behandling hos speciallæge, fysioterapeut, fodterapeut og psykolog. Du skal dog ikke have en henvisning hos øre- og øjenlæge, tandplejer, tandlæge og kiropraktor.
Det er gratis at få behandling hos praktiserende læge eller speciallæge. Du skal dog være opmærksom på, at den praktiserende læge/speciallæge skal have en aftale med regionen, og at nogle læger, som har en aftale, også tilbyder privat behandling, du selv skal betale for.
Hvis du er i sikringsgruppe 1, må praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, tandplejere, kiropraktorer, fodterapeuter, psykologer og fysioterapeuter kun tage den overenskomstaftalte pris for din behandling.
Tilskud til medicin, tandlægehjælp, tandpleje, fysioterapi, fodterapi, kiropraktorhjælp og psykologhjælp bliver automatisk trukket fra din regning før, at du betaler.
Sikringsgruppe 2
- er ikke tilmeldt en bestemt læge
- skal ikke have henvisning til speciallæger
- skal selv betale forskellen, hvis prisen på behandling hos praktiserende læge eller speciallæge er højere end tilskuddet fra regionen.
Hvis du er i sikringsgruppe 2, kan du frit søge behandling hos alle praktiserende læger og speciallæger. Du skal dog have lægehenvisning til fysioterapeut, fodterapeut og psykolog. Der kræves ikke henvisning til kiropraktorer, tandlæger eller tandplejere, uanset om du er i sikringsgruppe 1 eller 2.
Vær opmærksom på, at du som gruppe 2-sikret kan få behandling på samme vilkår og med de samme begrænsninger som gruppe 1-sikret. Det betyder, at du kan få det samme antal behandlinger, som hvis du var i sikringsgruppe 1. Din praktiserende læge skal vurdere dit behov for behandling, hvis din speciallæge mener, at du har behov for flere behandlinger, end du normalt ville få som gruppe 1-sikret.
Psykologer skal have en aftale med regionen for, at du kan få tilskud. Speciallæger, tandlæger, tandplejere, fysioterapeuter, fodterapeuter og kiropraktorer behøver ikke at have en aftale med regionen for, at du kan få tilskud.Praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, tandplejere og fysioterapeuter fastsætter selv prisen for behandling for patienter i sikringsgruppe 2. Hvis du er i sikringsgruppe 2, skal du selv betale forskellen, hvis prisen på behandling overstiger tilskuddet fra regionen.
Hvis du er i sikringsgruppe 2, får du samme tilskud, som en patient i sikringsgruppe 1 får til en tilsvarende behandling. Nogle steder bliver tilskuddet trukket fra regningen, og du skal selv betale resten af lægens honorar. Andre steder skal du først betale hele regningen, og du kan derefter få tilskuddet refunderet ved at henvende dig til din kommune.
- Børn under 15 år følger som udgangspunkt deres forældres (forældremyndighedsindehaver eller værge) valg af læge og sikringsgruppe.
- Har forældrene valgt hver sin læge, kan forældrene beslutte, hvilken læge barnet skal følge.
Ønske om anden læge eller sikringsgruppe
- Forældrene kan vælge en anden læge til barnet end forældrenes.
- Forældrene kan ligeledes vælge en anden sikringsgruppe til barnet end forældrenes.
Unge mellem 15 og 18 år kan selv vælge sikringsgruppe via digital selvbetjening.
Hvis du ønsker at skifte sikringsgruppe, træder virkningen i kraft fra den dato du har valgt. Fornyet gruppeskift kan tidligst finde sted 1 år herefter. Du får nyt sundhedskort ved gruppeskift.
Du kan også henvende dig til borgerservice. Husk at bestille tid.
Du skal bestille nyt sundhedskort digitalt.
Du kan også bestille et nyt sundhedskort til dit hjemmeboende barn, indtil det fylder 18 år.
Er du over 15 år, kan du selv bestille et nyt sundhedskort. Det kræver, du har MitID.
Det er gratis at skifte læge, hvis:
- din nuværende læge lukker sin praksis
- din nuværende læges praksis deles i flere
- du skifter læge i forbindelse med en flytning
- du bliver 15 år og ønsker at skifte læge
- du vælger plejehjemmets eller bostedets tilknyttede læge (§ 108 institutioner).
Ellers koster det 40 kr. (2025), at skifte læge.
Gratis lægeskift er først gennemført, når du har fået information via eBoks eller fysisk brev fra region eller kommune om lægeskiftet.
Hvis du gerne vil hjælpe en anden med at foretage skift af læge og sygesikringsgruppe, kan du anmode om Digital Fuldmagt.
Du har mulighed for at klage digitalt over en afgørelse om særligt sundhedskort til Patientklagecenteret i Styrelsen for Patientsikkerhed. Patientklagecenteret skal have din klage senest 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen. Klag digitalt til Patientklagecentret
Du kan som udgangspunkt kun klage digitalt. Hvis du ikke kan klage digitalt, kan du kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed på: 72 28 66 00.
- Sundhedsloven
- Bekendtgørelse om Udbetaling Danmarks afgørelser om lovvalg, udstedelse af EU-sygesikringskort, særlige sundhedskort m.v.
- Bekendtgørelse om valgfri indplacering i sikringsgrupper og udstedelse af sundhedskort mv.
Du kan læse om det særlige sundhedskort for pendlere i vejledningen.
Kontakt Borgerservice, Roskilde Bibliotek
4000 Roskilde
Mandag - fredag | 9 - 14 |
I Borgerservice skal du altid bestille tid før du møder op.