Når man planlægger et energi-/miljørigtigt byggeri er det vigtige at overveje nogle ting allerede helt i starten:
- Placering af bygningen i forhold til sol og vind
- Brugernes behov, når grunden indrettes
- Udnyttelse af dagslyset
- Materialer med lang levetid og nem vedligeholdelse
- Indvendige materialers indeklimaegenskaber
- Materialer og installationer med miljø- og energimærker
- Stil krav til rådgiveren, vær kritisk
Man kan også få råd og vejledning om energi hos Energitjenesten og hos Roskilde Kommunes miljøvejleder.
Spørgsmål kan rettes til Erhvervsbyggesag pr. mail til erhverv@roskilde.dk eller på telefon 46 31 35 35.
Få mere at vide
Du kan få råd og vejledning om energi hos FORS A/S..
Du kan også læse mere om energi på disse hjemmesider:
- Energistyrelsens side om energi - SparEnergi.dk
Endelig findes der mange private firmaer, som yder energirådgivning.
Lovkrav
Nyt hus
Hvis du bygger et nyt hus fastsætter bygningsreglementets kap. 7, at huset skal udformes og isoleres så energibehovet ikke overstiger energirammen. Energirammen er resultatet af en beregning som omfatter bygningens samlede behov for tilført energi til opvarmning, ventilation, køling, varmt brugsvand og evt. belysning, og som tager hensyn til bl.a. husets klimaskærm, husets placering og orientering. Herudover er der mindstekrav til isolering af de enkelte dele i klimaskærmen. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at hver bygningsdel opfylder mindstekravet, der skal udføres en energirammeberegning.
Energirammen er forskellig alt efter bygningens anvendelse. Alt nybyggeri skal som udgangspunkt overholde gældende bygningsreglementet (BR10, kap.7), som definerer de generelle bestemmelser, lavenergibygninger 2015 og bygningsklasse 2020. Vælger du at bygge et lavenergihus reducerer du din varme- og elregning, og du kan fritages for tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning.
Når du bygger nyt hus skal det kunne bestå en trykprøvning.
El
El leveres i Roskilde Kommune bl.a. af SEAS-NVE og DONG Energy. På hjemmesiden Energibesparelser kan du læse mere om elforsyning samt gode råd om hvordan du kan nedsætte dit el-forbrug. Du kan evt. også reducere sin elregning ved at installere solceller eller en vindmølle.
Varme
En stor del af Roskilde Kommune bliver forsynet med fjernvarme fra FORS A/S. I Svogerslev bliver fjernvarmen leveret af det private selskab Svogerslev Fjernvarmeværk A.m.b.a.
I nogle områder af Veddelev, Himmelev, Vindinge, Vor Frue, Jyllinge, Gundsømagle, Ågerup, Snoldelev og Viby er der naturgas, leveret af Hovedstadens Naturgasselskab (HNG).
Ligger huset i et område med kollektiv varmeforsyning kan der være tilslutningspligt. Dvs. du er forpligtet til at tilslutte huset det kollektive net, men ikke forpligtet til at aftage varmen/gassen. Du kan blive fritaget for tilslutningspligt hvis huset er en lavenergibygning klasse 2 eller bedre. Er der tilslutningspligt, vil det være tinglyst på ejendommen eller fremgå af lokalplanen.
Du kan de fleste steder supplere fjernvarme/naturgas med andre opvarmningsformer (solpaneler, brændeovn mm.), men vær opmærksom på, at der kan være bestemmelser i lokalplan, deklaration eller byplanvedtægt, om placering eller udformning mm.
Lavenergihus
Har du en bygning, som klassificeres som lavenergibygning eller bedre, eller huset ligger i et område i kommunen, hvor der ikke er tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning kan du frit vælge hvordan du vil opvarme dit hus. Du skal søge kommunen om tilladelse til opvarmningssystemet.
Ved opførelse af nye bygninger og ved ombygning af eksisterende bygninger, der er så omfattende, at det kan sidestilles med nybyggeri, skal der udarbejdes energimærkning for bygningen.
Bestemmelsen er fastsat i lov om fremme af energibesparelser i bygninger, lov nr. 585 af 21. juni 2005 og bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, bek. nr. 228 af 7. april 2008.
Loven gælder for bygninger på 60 m2 og derover.
Energimærkningen skal indsendes til kommunen inden ibrugtagning. Det påhviler den bygherre, der opfører byggeriet, at få foretaget denne første energimærkning af ejendommen og stille den til rådighed for de kommende ejere.
Energimærkning udføres af energikonsulenter, der er godkendt af Energistyrelsen.
Der henvises til Energistyrelsens hjemmeside.
Spørgsmål kan rettes til Byggesag.
For at sikre et godt indeklima i boligen er det vigtigt, at bygningen bliver godt ventileret.
For høj luftfugtighed kan betyde, at vi lettere bliver syge og måske på længere sigt forøger risikoen for at komme til at lide af fx allergi. For huset kan den høje luftfugtighed betyde, at specielt bygningsdele af træ rammes af råd og svamp, og derfor må udskiftes.
Bygningsreglementets, kap. 6 beskriver reglerne for, hvilke krav der er til udluftning af boligen. Bemærk, der er forskellige regler for boliger i etageejendomme og andre boligtyper.
Naturlig ventilation
Indeluft fjernes via aftrækskanaler i køkken, bad og bryggers, og der tilføres udeluft i beboelsesrummene.
Ud over kravene til ventilation er det altid en god idé at lufte godt ud et par gange om dagen.
Friskluftventiler
Friskluftventiler eller udeluftventiler skal tilføre udeluft til boligen. Ventilerne giver husets beboere mulighed for at regulere fordelingen af den tilførte udeluft.
I princippet bør friskluftventilerne altid være åbne, så du har den naturlige ventilation altid, men er det meget koldt samtidig med kraftig storm, har du muligheden for at lukke dem - bare du så husker at åbne dem igen, når vinden har lagt sig.
Friskluftventiler fås i flere forskellige udgaver, fx spalteventiler og tallerkenventiler.
Spalteventiler
Ventiler i vindueskarm skal altid placeres i den øvre vandrette del af vinduet (over radiator) og være forsynet med en regulerbar prelplade, som bremser luftstrømmen og sørger for en opblanding af friskluft og rumluft uden kuldenedfald.
Tallerkenventiler
Murventiler, ofte cylindriske, og med mulighed for at reducere støj udefra. Murventilen i facaden placeres tæt på loft og over radiator. Luftmængden skal kunne opbremses via opluksdelen og eventuelt reguleres ved hjælp af et snoretræk.
Kontakt
Spørgsmål vedr. enfamiliehuse kan rettes til byggesag@roskilde.dk
Og er det spørgsmål vedr. etageejendom og kan spørgsmål rettes til erhverv@roskilde.dk
Overvejer du at energirenovere din bolig eller virksomhed, kan du finde råd og vejledning på GRØN PULS, Grøn Puls er et partnerskab mellem Roskilde Kommune, FORS A/S, Erhvervsforum Roskilde og Boligselskabet Sjælland, der stiller skarpt på energirenovering og dermed nye job i håndværksvirksomhederne i kommunen.
Roskilde Kommune har pr. 31.12.2020 lukket ordningen for støtte med byfornyelsesmidler. Har du tidligere fået tilsagn om tilskud, gælder dette stadig i de angivne to år. Hvordan du dokumenter og får udbetalt dine udgifter kan du læse mere om på siden om byfornyelsesmidler.
Læs mere om dokumentation og udbetaling på siden om byfornyelsesmidler.
Kontakt Erhvervsafdelingen
4000 Roskilde
Mandag - fredag | 9.00 - 14.00 |
Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage. |