Aftale vedr. kronisk sygdom §56 og §58a - arbejdsgiver

Lider din medarbejder af en kronisk/langvarig lidelse, kan man indgå en §56 aftale for lønmodtagere og §58a aftale for selvstændige.

Hvad er §56 og §58a?

Virksomheder der ønsker at fastholde eller ansætte en medarbejder med en langvarig eller kronisk lidelse, der medfører øget fraværsrisiko (mere end 10 dage på et år), kan modtage refusion af sygedagpenge fra første sygedag ved at indgå en §56 aftale med kommunen. Det samme gælder for selvstændige erhvervsdrivende (§58a).

Aftalen

Aftalen indgås af arbejdsgiver og lønmodtager eller den selvstændige og kommunen, og skal godkendes af lønmodtageren/den selvstændiges bopælskommune. Aftalen gælder, når fraværet er begrundet i den lidelse, der er angivet i den godkendte aftale. Hvis medarbejderen / den selvstændige skal genoptrænes, indlægges eller behandles ambulant som følge af den kroniske lidelse, kan en aftale for en periode på 1 år indgås.

En aftale kan også bevilges ved langvarige behandlinger, som fx fertilitetsbehandling. En sådan aftale fordrer dog, at arbejdsgiveren i det bestående ansættelsesforhold allerede har udbetalt sygedagpenge i 21 dage på grund af denne lidelse. Vi gør opmærksom på, at der ikke kan indgås §§ 56 eller 58a-aftale grundet fertilitetsbehandling, medmindre behandlingen er besluttet på ansættelsestidspunktet, jf. sygedagpengelovens § 56, stk. 2, nr. 2. Se Ankestyrelsens principafgørelse 89-17.

Inden aftalen godkendes, indhenter Jobcenter Roskilde lægelige oplysninger. Aftalen kan bevilges for 1 til 2 år.

Ansøgning om aftale

Der ansøges digitalt om § 56 / § 58a. Arbejdsgiver skal søge via VIRK.dk

Lønmodtager kan også starte ansøgningen, og skal søge via Borger.dk

Vær opmærksom på at ansøgningen først bliver sendt til kommunen, når både arbejdsgiver og lønmodtager har underskrevet digitalt. Ansøgningen bliver automatisk videresendt til den anden part, når enten arbejdsgiver eller lønmodtager har færdiggjort deres selvbetjeningsløsning. 

Når begge parter har underskrevet, bliver ansøgningen sendt til kommunen. Her bliver ansøgningen fordelt til en sagsbehandler, som vil indhente en lægeattest, som betales af kommune.

Når sagsbehandler har afgjort om aftalen kan bevilliges, modtager både lønmodtager og arbejdsgiver et afgørelsesbrev. 

Ved jobskifte

Vær særlig opmærksom på, at en § 56 aftale, som er indgået med en anden virksomhed, ikke kan flyttes med, hvis medarbejderen skifter job. 

Ved flytning

Flytter medarbejderen fra kommunen, hvor § 56- eller § 58a-aftalen er indgået, skal medarbejderen kontakte fraflytterkommunen og bede om at aftalens sagsakter bliver videregivet til tilflytterkommunen.

Spørgsmål til aftalen

Rådhusbuen 3
4000 Roskilde

Du kan forvente svar inden for 10 hverdage.